april 2001
zaterdag, 24 april 2010 15:27

De 3e ACV-avond alweer, op woensdag 18 april, stond geheel in het teken van een systeem dat werd geleverd door Robbert van den Eijnde. Robbert heeft onlangs een audiozaak geopend in Haarlem en was graag bereid om een mooie, doch betaalbare audioset te demonstreren. Uniek was dat de set uit zowel een CD-speler als een platenspeler bestond. Op het programma stond derhalve een spannende ‘strijd der titanen’: hoe zouden de ACV’ers de verschillen tussen CD en LP ervaren? Was er een duidelijke winnaar aanwezig?

Voordat ik de uitslag vermeld allereerst wat gegevens.

De digitale input werd verzorgd door een CEC beltdrive loopwerk en –converter, voor de analoge beleving was een Clearaudio draaitafel verantwoordelijk. De muziek werd via een Unison Research versterker (single ended buizenamp) naar Zingali Overture luidsprekers gestuurd, een luidspreker waarbij het midden/hoog als hoornluidspreker is uitgevoerd. Rest nog te vermelden dat de phonoversterking werd verzorgd door een meer dan formidabele Micro Benz phonoamp. De bekabeling was van Siltech, de blauwe 3-serie.

De acoustische ruimte was vrij gedempt en week behoorlijk af van de ruimte die op de vorige avonden werd gebruikt. De zaal was in ieder geval een stuk gezelliger. Dit aspect van geluidsbeleving mag niet worden onderschat: wel eens een CD beluisterd in een TL-omgeving en in een omgeving met een ‘warme’ lichtbron? De laatste heeft in ieder geval een behoorlijke voorsprong en lijkt het geluid sowieso een stuk aangenamer te maken. Daarnaast zijn de acoustische eigenschappen natuurlijk absoluut bepalend en dat maakte deze avond des te interessanter. Zou de vloerbedekking en een behoorlijk aantal (geluidsdempende) bezoekers niet teveel van het goede zijn? Robbert had ten slotte beloofd met een versterker van slechts 2 maal 10 watt te komen opdraven. Voor de zekerheid had hij nog een 2x80 watt amp meegenomen. Maar, zo verzekerde hij, deze zou zeer waarschijnlijk niet nodig zijn: het systeem zou voldoende rendement bieden om op een behoorlijk volume te kunnen gaan draaien.

En inderdaad, hoewel clipping bij hoge volumes soms hoorbaar was, bleef de muzikaliteit van de set op een constant hoog niveau. Energiek (voor sommigen iets tè) en in ieder geval zeer levenslustig, zo kan het karakter van het systeem worden omschreven. De hoornluidsprekers in de Zingali’s bleken muzikale watervallen die enorm veel lol lijken te hebben in het weergeven van uiteenlopende soorten muziek. De acoustische eigenschappen van de ruimte sloot goed aan bij de set. De volgende keren gaan we wederom gebruik maken van deze zaal.

En de ‘battle of giants’, de strijd tussen plaat en CD? Tja, kortgezegd was vrijwel iedereen het er over eens dat de draaitafel het 2 maal zo dure CEC CD-systeem meestal snel in de hoek zette. Identieke opnames werden gespeeld op LP en CD, zodat een optimale A/B vergelijking mogelijk was. Muzikaal, levendig, meer ‘live’, analoog lijkt de laatste jaren pas volwassen te zijn geworden. Misschien omdat de CD juist een uitstekende rivaal blijkt te zijn die steeds moet worden bestreden, waardoor de prestaties van beide mediums de laatste jaren tot ongekende hoogte zijn gebracht.

Deze avond telde een opkomst van 22 man (en 1 dame!), een ongeëvenaarde opkomst. Om half elf kwam Henri Jimmink overigens nog binnenzeilen, vergezeld van zijn langverwachte CD-demagnetiseerder. En inderdaad, na behandeling bleken CD’s iets milder te klinken. Weer wat geleerd en toegevoegd aan ons ‘hoe-verklaren-we-dit nu-weer en is-dit-geen-voodoo’-boek.

16 mei aanstaande is de volgende ACV-avond. Ben u nog geen lid, dan kunt u natuurlijk vrijblijvend langskomen in De Moriaan te Wijk aan Zee. Tot dan!