februari 2001
zaterdag, 24 april 2010 15:24


Het is woensdag 21 februari 2001. De deuren van het clubgebouw staan wagenwijd open, we zijn er klaar voor: De Audio Club Velsen komt voor de eerste keer bij elkaar.

De interne bewegwijzering is zo goed mogelijk aangebracht, en dat is geen overbodige luxe: verenigingsgebouw 'De Moriaan' in Wijk aan Zee bevat een groot aantal gangen en nisjes, die snel kunnen leiden tot verdwalingen. Daar staat een groot voordeel tegenover: onze luisterruimte bevindt zich ver van de andere zalen en nodigt ons uit om straks lekker hard te gaan spelen.

Het bestuur is al vanaf 17:30 in de weer om de ruimte in te richten voor deze belangrijke avond. De stoelen staan keurig in de rij, de bar is voorzien van de nodige versnaperingen en we doen een geluidstest middels een test-CD en een geluidsdrukmeter. Ook zonder meter is het al snel te horen: de ruimte heeft, zoals iedere luisterruimte een heel eigen karakter. De demonstratieset van Roland Neervoort wordt geplaatst. Een fijne set, met een paar indrukwekkende zelfbouw-speakers die Roland met grote zorg heeft vervaardigd. Even warm spelen dan maar.

De apparatuur heeft, komende uit een koude auto, nog even tijd nodig om los te komen. Nog steeds klinkt de ruimte vrij hard, een euvel dat hopelijk verdwijnt met een voldoende aantal geluidsreflecterende en -absorberende bezoekers. Maar dan moeten die natuurlijk wel komen! Gelukkig, om 19:30 meldt de eerste zich, en om 20:00 tellen we al 18 geïnteresseerden.

Voorzitter Rob Prüst heet iedereen welkom en benadrukt de doelstelling van Audio Club Velsen. ACV wil een brede groep audioliefhebbers de ruimte geven om hun hobby te delen met anderen. Zelfbouw, multimedia , speciale muziekopnamen of 'tweaks', voor alles wordt ruimte geboden. We gaan beginnen. Roland legt enthousiast uit welke apparatuur zijn set is opgebouwd en houdt, zo vertelt hij later, stiekem zijn hart vast: zou zijn systeem, dat thuis zo verdraaide lekker klinkt, ook in deze locatie tot haar recht komen?

Gelukkig, de grote hoeveelheid aanwezigen zorgt ervoor dat de eerder opgemerkte frequentiestoringen grotendeels worden gereduceerd. CD na CD speelt het systeem met enthousiasme en er wordt een 3-dimensionaal geluidsbeeld in de zaal geprojecteerd. Schubert, Björk, Thomas Dolby, Miles Davis, ze komen allemaal voorbij. Tijdens de pauze ontstaat iets moois. Mensen die elkaar pas sedert een uur kennen, converseren en discussiëren op enthousiaste toon met elkaar. Wat is audio/hifi toch een mooie bezigheid. Zelden vind je een hobby die mensen tot zoveel verschillende meningen verdeelt en die uiteindelijk mensen zo dicht bij elkaar brengt. Gesprekken over magnetische CD-verbeteraars, voodoo-interlinks of reuze-condensatoren met holografische vermogens, uw verslaggever heeft ze allemaal voorbij horen komen. Er zijn ook opvallend veel liefhebbers van vinyl. Ook dit heerlijke medium zal tijdens volgende clubavonden aan bod gaan komen.

Kortom, een heerlijk avondje. De meeste bezoekers hebben zich officieel ingeschreven en voldoen direct hun jaarcontributie, tot groot genoegen van penningmeester Frans. We kunnen in ieder geval een jaar vooruit, de toekomst van Audio Club Velsen ziet er zeer zonnig uit.

Heeft u interesse? U kunt vrijblijvend de eerste keer een clubavond bijwonen, deze vindt iedere 3e woensdagavond van de maand plaats.