april 2005
donderdag, 22 april 2010 18:12

Demo Wim van de Burg

 

Vanavond weer eens een demo verzorgd door een clublid met zijn eigen set. Voor Wim v.d. Burg is het alweer de tweede keer, maar dan nu wel met een compleet nieuwe set! Wim is vooral een muziekliefhebber en zeker niet apparaatgeoriënteerd, het moet gewoon lekker klinken zonder poespas, dat is zijn motto. De keuze van de apparatuur ging niet over een nacht ijs! De vooraf gestuurde recensies en artikelen over de gekozen apparatuur maakten al duidelijk dat Wim de nodige tijd heeft besteedt aan het vergelijken van de diverse apparatuur.

Nu maar eerst de apparatuur in de set even voorstellen:

 

Philips 963 van Medevoort

Deze speler biedt van huis uit al behoorlijke prestaties maar is nog eens door van Medevoort onderhanden genomen. De modificaties hebben vooral betrekking op de voedingsontkoppeling waarbij alle Elco’s worden voorzien van een extra condensator parallel, ook de Opamps krijgen extra ontkoppeling en de uitgangs condensatoren worden veranderd op alle 6 uitgangen. Al met al flink wat werk voor pakweg 200 euro is best waar voor je geld. De modificaties missen hun uitwerking niet,  een eerder gedane vergelijkingstest liet behoorlijke verschillen horen, waarbij op verschillende vlakken verbeteringen hoorbaar waren. Er is nog veel meer uit deze speler te halen, maar dan gaan de modificaties langzamerhand de aanschafprijs overstijgen en of we dat willen is nog maar de vraag.

 

Versterker TAC-88

Een zeer betaalbare buizen versterker waarin de fraaie KT88 buizen zijn toegepast, er bestaat ook nog een EL34 versie maar de keuze voor de KT88 is terecht. Behalve meer vermogen is de KT88 een veel muzikalere buis dan de EL34 en is het de meerprijs dus meer dan waard.

 

Luidsprekers Mordaunt-Short

Een slank gebouwd drieweg systeem, waarbij de fabrikant gekozen heeft voor montage van de woofers aan de zijkant. Dat laatste staat toe om redelijk grote woofers in slanke behuizingen te monteren.

De presentatie begon op tijd na wat huishoudelijke bestuursmededelingen en hierbij zorgde Wim voor een verassing!  In plaats van dat de demonstrateur zelf de muziek bepaalde, werd er een lijst rondgestuurd waarbij de leden zelf hun favoriete tracks konden aankruisen. Na een praatje over de apparatuur ging de ene CD na de andere in de speler welke door de leden waren gekozen. Een gevariëerd aanbod was het gevolg. Ondertussen praatte Wim de diverse tracks op een leuke manier aan elkaar, waarbij ook nog eens af en toe flink kon worden gelachen.

De set klonk lekker muzikaal en uitgebalanceerd, met het prijskaartje van pakweg 4000 euro in totaal kunnen we spreken van een heel goede prijs/kwaliteitsverhouding. Ook blijkt wel weer dat het vinden van een goede match zeer belangrijk is en daar heeft Wim duidelijk veel tijd aan besteed. Hij zoekt het niet in “high-end” en superdetail enzovoorts, maar vind het belangrijker dat het gewoon “lekker klinkt”, zodat je van de muziek kunt genieten.

Als geintje werd vlak voor de pauze nog een opname gedraaid die afkomstig was van een cassette-bandje, hierbij was het opvallend dat de piano erg droog klonk zonder galm en halverwege ineens weer normaal klonk. Dit was duidelijk het gevolg van het editingproces, waarbij men pogingen had ondernomen om de ruis omlaag te krijgen, maar dus niet erg professioneel gedaan…. Tsja, als het je enige opname is dan moet je het er soms maar mee doen, het was ook duidelijk een geintje.

Al met al een zeer luisterrijke avond met een interessante muziekkeuze (door de leden bepaald) en een betaalbare set.

Verslag A Herweijer

Laatst aangepast op dinsdag, 27 april 2010 08:19