december 2005
donderdag, 22 april 2010 17:55

Solosound

 

Vanavond mogen we wederom Mark Huinder van Solosound verwelkomen.

 

dec_2005_foto1

   Mark houdt zijn pleidooi

 

Mark heeft 2 elektrostatische luidsprekersystemen meegenomen, n.l. de "Piccolo" en de "Benjamin".

Om het geluidsbeeld compleet te maken, heeft Mark ook een “MJ Acoustics Reference 200” subwoofer mee genomen die vanavond - zoals later bleek - de hoofdrol gaat spelen. Je zou denken dat het een avond wordt van de elektrostaten, waar Solosound in de loop der jaren faam heeft mee opgebouwd. Grappig genoeg ging het vanavond voornamelijk over de laagweergave en niet zozeer over de elektrostaten! Maar wel over de invloed van (sub)laag op het hele klankbeeld en presentatie (met name de plaatsing) van de 'stage'! Door Mark wordt een behoorlijk diepgaand pleidooi gehouden en vrij theoretisch uitgelegd over de gedragingen van basluidsprekers en de verschillende typen behuizingen. De stelling van Mark is dat Bas reflex (BR) systemen zeer lastig zijn om goed te laten matchen met de front-end luidsprekers. Dit komt door de traagheid van zo’n systeem, waardoor het laag als het ware na ijlt in het totale tijdsdomein. Dit is iets wat vooral opvalt als je zo’n BR combineert met elektrostaten, die van nature een heel goed impulsgedrag vertonen. Gesloten subwoofersystemen zijn daarin veel beter bruikbaar, doordat dit soort luidsprekers een veel beter impulsgedrag vertonen.  Ze zijn daardoor meer accuraat zijn dan BR systemen. De subwoofer die Mark gebruikt is dan ook van het gesloten type. Nog een heel belangrijke parameter is het fase gedrag. Het maakt namelijk heel veel uit op hoeveel graden de subwoofer wordt afgesteld ten opzichte van het hoofdsysteem. Bij Marks subwoofer is dit traploos instelbaar. Dit in tegenstelling tot de meeste andere subwoofers die alleen een fase schakelaar bezitten met de keuze tussen 0 of 180 graden faseverschil (d.w.z. geen faseverschil of volledig in tegenfase). Dit laatste is vaak niet toerijkend. Om het nog ingewikkelder te maken: de juiste faseinstelling hangt samen met de plaats van de subwoofer in de luisterruimte.

 

Demonstratie

De proef op de som. Tijdens een muziekfragment wordt de fase-instelling van de subwoofer langzaam veranderd. En inderdaad hoor je als het ware de lage tonen verschuiven in het stereobeeld. Als de fase op het gehoor goed ingesteld is, kun je nog maar moeilijk de sub in het geluidsbeeld aanwijzen. Hiermee heeft Mark aangetoond dat een sub niet alleen voor home theater leuke effecten kan creëren, maar ook voor serieuze stereo-weergave ingezet kan worden, mits de subwoofer met gezond verstand wordt opgesteld en accuraat wordt afgeregeld. Er komt dan een extra fundament onder  het geluidsbeeld doordat het laagste octaaf nu ook meedoet, waar heel veel (ruimtelijke) informatie inzit.

 

 dec_2005_foto2

    De subwoofer

 

De Piccolo

Voor de pauze wordt er met de "Piccolo" gedemonstreerd.

Mark's missie was om vooral te laten horen hoe (goed) een sub geïntegreerd kan worden (en dus moet zijn) binnen een bestaand systeem. Hij was wel nuchter genoeg om vooraf al te zeggen dat de muziekweergave (reproductie) nooit en te nimmer dezelfde ervaring op kan leveren als live erbij zijn. En inderdaad, het resultaat met de Piccolo klinkt heel harmonisch. Ik had niet het gevoel dat e slechts één enkele sub (mono) mee stond te spelen. En dat bedoel ik positief!  

Over de weergave kwaliteit van de compacte "Piccolo" was ik iets minder te spreken. Ik vond de stemweergave niet altijd even goed, een beetje nasaal en ruw geluid - vreemd voor een elektrostaat. De muziek klonk op zich wel losjes en gedetailleerd. Maar de coherentie ontbrak vaak m.i. Ik vermoed dat dit komt door de akoestische truc die toegepast wordt in de "Piccolo" Er zit namelijk een gebogen reflector achter het elektrostatische element om een bredere afstraling te creëren (dit lijkt op zich overigens wel gelukt te zijn). Ik had het gevoel dat de speaker behoorlijk hard moest werken. Doordat het geheel een beetje onrustig klinkt.

 

De Benjamin

Na de pauze wordt de "Benjamin" aangesloten. De "Benjamin" is een iets groter systeem dan de "Piccolo" en dat kon je meteen horen ook. De "Benjamin" klinkt als een “echte” elektrostaat en daarmee een stuk meer relaxt dan de "Piccolo".  Doordat een grotere luidspreker unit voor het laag/mid wordt ingezet, klinkt het allemaal een stuk gemakkelijker. Een grotere speaker hoeft namelijk minder hard te werken.

 

Conclusie:

Mark heeft bewezen dat je met inzet van een goed subwoofersysteem het totale geluidsbeeld kunt opwaarderen. Het geheel klinkt dan als een groot systeem, terwijl het toch relatief compacte luidsprekers zijn. Mark, bedankt voor de vakkundige demo! Ik denk dat dit genoeg stof ter 'nagedachtenis' en overpeinzing oplevert.

Roland

 

Gebruikte apparatuur:

CD speler: Heart cd 6000 SE

Versterker: Advance Acoustic MAP 303DA

Weergevers: Solosound Piccolo en Benjamin elektrostaten

Subwoofer: MJ Acoustics subwoofer reference 200

Kabels: Sharkwire

 

Naschrift van Mark:

Allereerst bedankt voor de vriendelijke ontvangst en de mogelijkheid voor het geven van deze demo.

De opmerking over de “Piccolo” dat de stemmen een beetje nasaal en ruw klonken is niet geheel onterecht, aan de hand van opmerkingen van ook andere deskundigen, hebben wij e.e.a. veranderd aan de filterinstelling van de “Piccolo” waardoor dit significant verbeterd is.

Maar er moet niet vergeten worden dat deze speaker ontwikkeld is voor gebruik in normale huiskamers, en de ruimte waar de demo gegeven is natuurlijk veel groter is dan dat.

Er moest dus op grensniveau gespeelt worden.

Wij hebben inmiddels de prototypes van een nieuw te introduceren groot elektrostatisch full range systeem spelende, in de loop van het jaar is dat zeker klaar.

Graag wil ik, tegen die tijd gebruik maken van jullie deskundige oren om het systeem eventueel nog verder te verbeteren.

 

Wellicht tot een volgende keer, met vriendelijke groet,

Mark Huinderverduk

Laatst aangepast op dinsdag, 27 april 2010 08:13