februari 2005
donderdag, 22 april 2010 18:19

Xanadu luidsprekers en Alfi Audio

 

Deze keer zijn onze gastheren van de avond Age van der Woud van XANADU luidsprekersystemen, en Bert Fruitema van ALFI audio. Ieder heeft zo zijn eigen specialisme.

 

Introductie:

Age loopt al jaren mee in de audio wereld en is de man achter de Nederlandse luidspreker fabrikant Xanadu, uit IJsselmuiden die al jaren aan de weg timmert. Al hun luidsprekers zijn met een vaste visie ontworpen en staan bekend om het toegepaste hybride tube ontwerp.

Bert is ook geen onbekende in audioland. Hij staat bekend vanwege zijn fraaie creaties van  “buizen” versterkers. Hij heeft vele bouwontwerpen beschreven in o.a. Radio Bulletin, waaronder de HQSE 12 SE versterkers. Je mag wel zeggen dat Bert een nationale buizenberoemdheid is. Hij is van kinds af aan al met elektronica bezig en is er dan ook zijn hele leven al mee bezig. Hij heeft de hele elektronica ontwikkeling meegemaakt, vanaf het oude buizen tijdperk tot en met de hedendaags toegepaste solid state technieken en heeft alles nauwlettend gevolgd.

Al jaren lang vormen Bert en Age een team met als doel om telkens weer de grenzen te verleggen van de “ultieme” geluidsweergave. Werkelijk alles wordt uit de kast gehaald om tot nog betere resultaten te kunnen komen. Zo wordt o.a. met impedantie correctie-filters geëxperimenteerd om een optimale match te krijgen tussen de luidsprekers en buizeneindversterkers. Ook worden de beste componenten in de versterkers toegepast. Bert kan daar heel gepassioneerd over vertellen. Alle ins en outs over de versterkertechniek passeren de revue. Bert zegt zelf geen ontwerper te zijn, maar gebruikt in zijn versterkers delen van bekende schakelingen. Hij argumenteert dit door te zeggen dat in de elektronenbuizen techniek alle nu toegepaste schakelingen al heel lang bekend zijn. Fabrikanten claimen graag nieuwe schakelingen maar via patenten is te zien dat het al heel lang bestaat. In feite heeft hij gelijk. Alle soorten buizen elektronica schakelingen die je nog kunt bedenken, zijn immers al uitgevonden.

 

feb_2005_foto1

     De AW35 + HQSE 65

 

De set:

Vanavond hebben wij het genoegen een exclusieve demonstratie te krijgen met een werkelijk heel fraai opgebouwde set. Age en Bert hebben veel spullen meegebracht, die ik hierna in het kort zal beschrijven. Zij hebben alles tot in de puntjes geregeld om ook deze avond bij ACV tot een succes te laten worden.

 

feb_2005_foto2

      Links de HQBA 35 en rechts de HQ306 voorversterkers

 

Een Marantz SA17-S1 High End SACD 5.1 speler wordt als bron ingezet. Deze is door Bert gemodificeerd. Bert heeft twee buizenvoorversterkers meegenomen. Als primeur de schitterend gebouwde HQ306 6 kanaalsversterker en daarnaast de ALFI stereoversterker HQBA 35 in prototype uitvoering. Dat wil zeggen dat deze laatste nog niet zijn definitieve vorm, maar wel de juiste schakeling heeft gekregen. Deze voorversterker werkt met een direct verhitte triode volgens het ‘Mu-stage’ principe. Het voordeel hiervan is de lage uitgangsimpedantie. Dit komt doordat als stroombron voor de triode een zeer steile penthode-buis is ingezet. Hoe steiler de buis, des te lager is de uitgangsimpedantie, wat o.a. als voordeel heeft dat interlinks en daar achter geschakelde eindversterker minder van invloed zijn op de geluidskwaliteit. Ook geeft een Mu-stage schakeling een zeer lineaire versterking. De versterker is totaal met Siltech zilver bedraad. Als signaalcondensator is een Jensen P.I.O. zilverfolie type gebruikt De definitieve vorm van de versterker is in voorbereiding. Deze komt via Amplimo in de handel.

 

feb_2005_foto3

     De HQSE 65 eindversterker

 

Voor de eindversterking worden 2 stuks ALFI HQSE 65 monoblok PSE (Parallel Single Ended) versterkers met de beroemde GE VT4-C of 211 buizen ingezet. Ook deze versterkers zijn heel fraai gebouwd! Kosten nog moeite werden bespaard. Aan deze versterkers zijn vele uren besteed aan de ontwikkeling en de bouw van de kast. De versterkers leveren 65 watt RMS vermogen, wat heel veel is voor een single-end buizenversterker. De ringkern uitgangstransformator met een capaciteit van 90 watt is ontworpen door Menno van Veen en wordt door Amplimo Nederland of Plitron in Canada gefabriceerd.

Ook deze versterkers zijn geheel bedraad met Siltech zilver en voorzien van andere audiofiele componenten, o.a. weer de Jensen P.I.O. zilverfolie condensator.

Alle interlinks en luidsprekerkabels zijn van ALFI en zijn op zilverdraad gebaseerd. Ook de netspanningkabels en stroomlijnconditionering komen uit dezelfde stal.

Van Xanadu wordt een paar AW35 luidsprekers ingezet.De AW35 is het huidige topmodel. Het is een groot 3-weg systeem met het kenmerkende hybride tube-laagsysteem.

 

Luisteren

Bij de eerste tonen hoorde ik het al, dit wordt weer een top-avondje! Wat een rust! In begin miste ik wel wat openheid en transparantie. Het klonk zelfs wat opgesloten, maar ik dacht dit komt vast wel goed. Het is heel raar, maar op een of ander manier kun je bij de eerste muziek fragmenten al bepalen waar dit naar toe leidt. Sommige buizenapparatuur heeft een behoorlijk lange opwarmtijd nodig, voordat ze gaan presteren.

Zo ook hier. Des te later op de avond, des te fraaier het werd. Klonk het in begin van de avond wat ingetogen, na zo’n een uur spelen kwam de set pas echt tot leven. Er werd een fraai geluidsbeeld neergezet. Door het relatief grote luidsprekersysteem wordt een groots beeld neergezet. Ook de laagweergave ging goed. Het is altijd maar weer afwachten hoe zo’n set zich gedraagt in onze luisterruimte. Vooral bij open luidsprekersystemen, wat de AW35 ook is, kan de plaatsing behoorlijk kritisch zijn. Maar dat hadden de heren zorgvuldig voorbereid tijdens het opstellen van de set. De AW 35 gingen dan ook grof laag! Bij een orgel fragment kon je dat goed waarnemen, zonder dat het overdreven wordt. Dit geeft dan meteen aan dat de HQSE 65 een goede controle over de luidspreker heeft. Ook dankzij de impedantiecorrectie, om een vriendelijke belasting te creëren voor de buizenversterker, want daar zijn buizenversterkers door hun lage dempingsfactor toch gevoeliger voor. Er valt verder weinig op aan te merken. Persoonlijk prefereer ik iets meer verfijning in het hoog. Ik denk dat dit te maken heeft met de karaktereigenschappen van de toegepaste tweeter in de AW35.

 

Tot slot

Wat ik in begin van de avond al vermoede is dan ook uitgekomen, Het is een top avond geworden met een set van de bovenste klasse. Age en Bert hebben een knap staaltje werk afgeleverd. Hulde!

Namens ACV wil ik Age en Bert bedanken voor deze muzikale en vooral leerzame avond.

R.Neervoort

 

Gebruikte apparatuur

SACD/CD speler: Marantz SA17-S1.
Voorversterker: ALFI HQBA 35.
Eindversterker: ALFI HQSE 65.
Luidsprekers: Xanadu AW35.
Bekabeling: ALFI zilverkabels

Meer informatie Xanadu luidsprekersystemen: www.xanaduspeakers.nl

Meer informatie ALFI: www.amplimo.nl.nl

Laatst aangepast op donderdag, 29 april 2010 12:42