maart 2005
donderdag, 22 april 2010 18:15
Roland Neervoort & Jan Pols – zelfbouwset

 

Thema: Een muzikaal verhaal over de ontwikkeling van de audioset van clubleden Roland Neervoort en Jan Pols. Hun nieuwe monoblok zelfbouw versterker opgebouwd volgens het OTL principe, genaamd “The Orchestra”, zou hierbij centraal staan.

 

mrt_2005_foto1

     De "the Conductor" en "the Orchestra"

 

Roland Neervoort (tevens webmaster en bestuurslid ACV- red) en clublid Jan Pols hebben zich voor deze avond bijzondere veel moeite getroost. Grote luisprekers en zware kostbare buizenversterkers waren aangevoerd. Door een onverwachte verkeerchaos in Beverwijk kregen zij helaas ook nog eens amper tijd om de set goed te installeren, laat staan om warm te spelen. Toch werd er precies om 20.00 uur begonnen met de avond! Hulde hiervoor.

Het eerste wat de meeste aanwezigen echter opviel bij binnenkomst in de luisterruimte was het feit dat deze altijd wat kale ruimte voor het eerst voorzien was van door het bestuur meegebrachte (tijdelijke) verlichting, met o.a. spotjes. De normaal gebruikte vast aanwezige TL-balken konden hierdoor uitblijven. Deze balken maken zich vaak storend kenbaar door hun zoemende geluid. Plus dat andere mogelijke negatieve invloed op de electra hiermee ook werd uitgeschakeld. De spotjes gaven verder een prettige rustige ambiance en dit gaf de aanwezige zelfbouwapparatuur een extra aangename en voorname uitstraling. De zaal was goed gevuld met clubleden en diverse losse bezoekers en op het laatst was de ruimte bijna echt tot de nok gevuld met 37 personen. Dat gaf al aan dat vele mensen speciaal nieuwsgierig waren naar deze set en het verhaal erachter van Roland en Jan. Hun naam als zelfbouwers is inmiddels dan ook goed gevestigd o.a. door voorgaande bijzondere demo’s. Ondanks de drukte bleef het publiek muisstil tijdens de muziekweergave van de audioset. Dat maakt je maar zelden mee.

Eerst een korte beschrijving van de set van de avond. Als bron werd Roland’s Micromega Solo cd speler ingezet. Als voortrap een VT76, een eigen creatie naar een bestaand ontwerp. Dan de als monoblok uitgevoerde buizen-eindtrappen, “The Orchestra” (zie foto).  Het ontwerp zelf bleek nog het minste probleem. Dit is gebaseerd op de bij insiders bekende Atma-Sphere MA60 OTL Monoblok-versterker,  en gemodificeerd door Roland. Volledig zilver bedraad, volledig gebalanceerd opgebouwd, en  voorzien van vier gescheiden voedingen. Er is geen uitgangstrafo nodig. De versterker komt volgens Roland pas tot grote bloei na enig geduld: 1 uur standby, dan een paar uur op hoogspanning en dan nog een paar uurtjes inspelen. Die tijd was er nu duidelijk niet.

 

mrt_2005_foto2

    Jan's luidsprekers

 

De luidsprekers van Jan Pols maakten de set compleet. Deze zijn gemaakt door Paul de jong  naar een ontwerp van Roland. Dus niet de eerder aangekondigde “The Voice”, Roland’s eigen luidsprekers. Die zijn tenslotte al een paar keer in de Moriaan gedemonstreerd. De luidsprekerset van Jan bevat Focal Woofers met actief laag, Podzus-Görlich middentoners en tweeters van Focal. Het werd voor Jan en Roland de eerste keer dat deze combinatie van versterkers en luidspreker werd geprobeerd. Voor de bekabeling tenslotte werd o.a. M-1000 luidsprekerkabel van Monster Cable gebruikt, een van den Hul interlink tussen voor- en eindversterker en MIT Shotgun tussen de Cd-speler en de voorversterker.

Tijdens de bouw moesten er wel de nodig hobbels worden genomen. Vooral de kasten van de versterkers hebben de meeste moeite en tijd gekost, vele bedrijfjes hebben meegewerkt. Exclusief de voorbereiding heeft de bouw tot nu toe 23 weken tijd gekost.

 Maar ook hier geldt: eind goed al goed – dat konden we dus nu beoordelen. Als voorversterker wordt “The Conductor” ingezet. Voor het laag worden verzorgt door actieve ingebouwde versterkermodules.. Meer informatie over de diverse zelfbouw producten kunt u vinden op de site van Roland.

Voor de pauze draaiden Roland en Jan hun eigen keuzes, natuurlijk om alle aspecten van hun set voor het voetlicht te kunnen brengen en hun verhaal op gepaste wijze te illustreren.

Een zoals gezegd stil en geëngageerd publiek - alom respect en ontzag voor het "huisvlijt" van Jan en Roland proefde ik in mijn omgeving. Wel ving ik links en rechts een paar negatieve kanttekeningen op: bij zo'n aantal bezoekers is de zaal duidelijk te klein! Diverse mensen gingen volgens mij hierom helaas eerder weg.

Het was natuurlijk een risico door de componenten van Jan en Roland (ongehoord) voor het eerst samen in te zetten. Bovendien met meer dan 30 man in de zaal is het geen sinecure om de zaal te bespelen is eerder gebleken, er is geen sprake meer van een gemiddelde huiskamersituatie...

Gaandeweg hoorde ik wel veelal dezelfde opmerkingen: ongetwijfeld veel potentieel in de diverse losse componenten, maar kwam (nog) niet echt als systeem/set uit de verf. Het wilde niet echt swingen, weinig synergie, maar zoals Roland al aangaf: zijn versterkerset moet heel lang aanstaan/opwarmen. En dat was nu zeker niet gebeurd. Even afwachten of dat in de loop van de avond veranderde. Het middengebied en dan met name de stemmen wilde niet echt, niet neutraal  overkomen, beetje neuzelig en metalig. Het middengebied leek hierdoor ook wat present tegenover het hoog en het laag. Gitaarmuziek (bijv. Nils Lofgren) en Afrikaanse percussie rolden er soms best wel weer lekker uit. Klassiek muziek zoals de Tovenaarsleerling van Dukas (reference recordings) stond er wel, maar miste toch behoorlijk wat beleving en dynamiek. Zo waren er dus uitschieters naar boven en beneden. Je kon gewoon horen dat het systeem details kon laten horen en kracht bezat, alleen de balans was er niet.

Al met al bleef het ook gaandeweg de avond vorderde wat onevenwichtig klinken. In ieder geval heel anders dan met Roland’s huidige eigen luidsprekers, zo kan ik getuigen, die heb ik vaak genoeg gehoord.  Roland legde uit dat je dit soort OTL type versterkers eigenlijk ook electronisch helemaal moet afstemmen op de luidsprekers. Het is dus zeker geen alles-eter wat luidsprekers betreft. En de OTL heeft bovendien een flinke tijd nodig om in te spelen. Maar Jan en Roland waren gewoon benieuwd hoe zo’n experiment zou gaan. Conclusie zou kunnen zijn – een leerzame, druk bezochte en geanimeerde clubavond met veel verschillende en leuke muziek, van pop tot wereldmuziek en grote klassieke werken en ook een leuke kijk in de wereld van de zelfbouwaudio. Met de andere verlichting was ook de ambiance duidelijk verbeterd. Alleen aan het geluid moest duidelijk nog verder aan worden gesleuteld. Maar dat is wel aan Roland en Jan toevertrouwd.

 

René Olivier

Laatst aangepast op donderdag, 29 april 2010 12:41