oktober 2005
donderdag, 22 april 2010 18:02

Demo avond Studio Alkmaar

 

Vanavond zijn we niet in de Moriaan maar op bezoek bij Ben Hoedjes van Studio Alkmaar, een bijzondere HiFi winkel welke gevestigd is op het industrieterrein Robbekoog in Alkmaar. De opkomst was flink met ruim 20 man welke terecht konden in de drie verschillende luisterruimten, waar totaal verschillende sets stonden opgesteld.

Ben is ca 5 jaar geleden begonnen met verkoop van tweedehands apparatuur uit de betere klasse, meer hobby nog want hij verdiende zijn brood met de meubelmakerij. Op dit moment staat Studio Alkmaar helemaal vol met hoogwaardige audio apparatuur van diverse topmerken. Onder de naam Hihat Audio importeert Ben ook vele merken waaronder Lua, Impulse, Acoustic solid, New Audio Frontiers en Powerlab.

De ruimtes zijn sfeervol ingericht en vol met hout, dit geeft vooral een huiselijke sfeer. Buiten de luisterruimtes was er verder nog de pantry en het kantoor waar diverse versnaperingen stonden.

Dit gaf ook veel gelegenheid om eens een praatje te maken tussen het luisteren door.

Er waren drie sets klaar gezet waarvan ieder ook totaal verschillend, twee daarvan met flinke buizenversterkers.

Om te beginnen een set met elektrostaten aangestuurd door LUA Alborada MK II monoblokken, Deze versterkers waren flink uit de kluiten gewassen en konden de luisprekers goed aansturen.

Het geluid was heel direct en gaf een goed live gevoel, de set had nog wel wat inspeeltijd nodig want de monoblokken waren nog hagelnieuw. Ook kon hier naar Vinyl geluisterd worden via de fraaie SME draaitafel, maar het meest kwam toch wel van CD.

In de tweede demoruimte stond een set met de Impulse Aria luidsprekers aangestuurd door een New Audio Frontiers versterker,  deze versterker van Italiaanse makelij is net als de LUA opgebouwd met een 845 buis maar nu in Single ended configuratie.  Deze versterker is vrij nieuw  op de nederlandse markt maar zal zeker snel terrein winnen als we horen hoe deze presteert en hij ziet er ook nog eens bijzonder fraai uit.

 

okt_2005_foto1

     De Avalon's Osiris

 

In de grote demoruimte stond de set waar vele voor gekomen zijn, De Avalon Osiris is een indrukwekkend luidspreker systeem van 2meter hoog met maar liefst 6 luidsprekers per kant. De Osiris is een soort cost no subject project geweest en wordt dan ook beschouwd als een masterontwerp in de Avalon serie. Uiteindelijk is de Osiris opgevolgd door de Sentinel welke nog steeds leverbaar is. Van de Osiris zijn er in totaal slechts 16 gemaakt en een set kostte dan ruim 100000 euro, op dit momet zijn er nog 12 in de omloop wereldwijd zodat het ook nog eens een collectors item wordt. Opvallend is ook het filter dat in een flinke kast ter grootte van een wasmachine apart achter de luidspreker staat, al met al geen systeem voor een doorsnee Nederlandse woonkamer.

Als je een luidspreker systeem als dit aansluit  dan moet de versterker van goeden huize komen, het grillige impendantieverloop kan een versterker snel in de problemen brengen. Zo blijkt met name in het mid hoog een gebied te zitten wat veel stroom vraagt van de angesloten versterker. Vele versterkers hebben al aangesloten gezeten op dit systeem, vaak behoorlijk zware exemplaren die het dan toch net niet waren. De versterker van Jeff Rowland die nu aangesloten is lijkt zijn taak prima te volbrengen met een bescheiden 2x 75Watt. Deze versterker heeft veel stroom reserve wat vooral komt door de accu voeding welke in staat is om enorme piekstromen te kunnen leveren. In elk geval is deze versterker een goede match met de Avalons wat eigenlijk niet zo vreemd is als we ons  bedenken dat Jeff Rowland ook de ontwerper is van het filter voor de Avalon.

 

Hoe klinkt het

Het was vooral het gemak waarmee het geluidsbeeld werd neergezet wat opvalt, dynamisch maar ook vergezeld van een enorme rust. Het laag niet helemaal optimaal maar dat kwam vooral door de opstelling, het is ook lastig om zulke grote systemen optimaal neer te zetten zonder dat ze ernstig in de weg staan. Er is hier een goed compromis gevonden maar eigenlijk vragen deze luisprekers om een grotere ruimte om geheel tot hun recht te komen. Opvallend is dat het geluidsbeeld zich vooral achter de luidsprekers bevindt, een bewuste keuze van Avalon maar ik moest daar wel aan wennen.

Al met al een geslaagde avond met een aantal bijzondere sets uit de hogere prijsklasse, hierbij was het vooral de set met de versterker van New Audio Frontiers en de Impulse luidsprekers welke opvallend presteerde. Uit reacties bleek dat dit voor een aantal de topset was, anderen vonden weer de grote set met de Avalons het beste. Niet iedereen was continu aan het luisteren, maar maakte ook van de gelegenheid gebruik om tussen het luisteren door eens een praatje te maken met andere clubleden. Het was dan ook gezellig in de Pantry en het kantoor waar ook diverse versnaperingen aanwezig waren.

Laatst aangepast op dinsdag, 27 april 2010 08:14