september 2005
donderdag, 22 april 2010 18:06

Solosound

 

Introductie

Vanavond verwelkomen we Mark Huinder van het door hem in ere herstelde luidsprekermerk Solosound. Mark houdt een korte introductie over de historie van het bedrijf Solosound.

 

sept_2005_foto1

    Mark verteld over zijn bedrijf

 

George Vermeulen  richtte rond 1965 Solo Fidelity op. Dit was het eerste Nederlandse hifi bedrijf. George Vermeulen veranderde in 1970 de naam in Solosound.

De eerste Solosound elektrostaten, de Solo Static esl 4, werd in 1974 aan de pers gepresenteerd, dit bijzondere product kreeg een enthousiaste ontvangst. Helaas is het na het overlijden (in 1995)van George een tijd stil geweest rondom Solosound, maar sinds enige jaren is het bedrijf Solosound weer in ere hersteld en heeft inmiddels wederom een serie bijzondere producten op de markt gebracht.

 

Pech

Het was deze avond de bedoeling om twee verschillende elektrostatische systemen te demonstreren. Maar helaas sloeg het eerste noodlot toe! Tijdens het opstellen van de kleinste, de Piccolo’s, viel een van deze luidsprekers van zijn standaard af, waardoor deze niet meer functioneerde. Mark vertelde ons dat de rest van de avond alleen met de grote elektrostaten gespeeld kon worden. Vlak voor de aanvang van de avond werd de Piccolo set snel omgewisseld. Dat vond ik heel jammer. Omdat de Piccolo een hele aantrekkelijke luidspreker is voor een groot publiek.

 

De systemen

De Piccolo bestaat uit een kleine elektrostatische unit, met gebogen reflector aan de achterkant daardoor voor een elektrostaat met een uniek afstraalgedrag onstaat. De Piccolo straalt van drie kanten af, men noemt dit Tripole® bij Solosound, en werkt dus niet als de traditionele dipool straler zoals dat normaliter bij elektrostatische weergevers wel gebruikelijk is. Voor het laag wordt een kleine 13cm luidspreker unit ingezet. Deze luidspreker kun je dicht bij de achterwand plaatsen of zelfs ophangen. Wil je echt laag, dan kan ook nog een extra subwoofer ingezet worden, welke volledig instelbaar is aan de akoestiek van de luisterruimte. Vrij bijzonder is dat hierbij de fase op de graad nauwkeurig is in te stellen, een voorwaarde om hem optimaal is aan te passen aan de akoestische ruimte en de set. Daardoor sluit hij goed aan op de rest van het systeem en zorgt zodoende voor een homogeen geluidsbeeld. De subwoofer hoor je nu niet apart spelen, wat veelal echter wel mis gaat bij andere luidsprekers van dit type. Volgens Mark is dat laatste niet nodig, mits je de boel dus goed hebt afgeregeld. Helaas was dat nu niet meer te demonstreren, maar er kan met Solosound altijd een afspraak gemaakt worden om naar de Piccolo’s te komen luisteren (in Bussum).

 

sept_2005_foto2

     Het grote elektrostaat systeem

 

Zoals gezegd gingen we vervolgens naar het grote systeem luisteren. Deze bestaat uit twee fullrange elektrostaten + een subwoofer met hetzelfde dipool afstraalgedrag. Daar heeft Mark bewust voor gekozen. Na vele onderzoeken is hij tot de conclusie gekomen dat dit principe de beste aansluiting geeft op de grote elektrostaten.

 

Muziek

Na een en ander verteld te hebben over de achtergrond van de geluidssystemen, werd het eerste muziekstuk ten gehore gebracht. Er werd een groots geluidsbeeld neergezet. De elektrostaten laten alles genadeloos horen. Wat mij opviel, of eigenlijk dus niet, is het geluid van de subwoofer. Deze valt inderdaad helemaal niet op. En zo hoort het ook. Ik vond wel de elektrostaten wat te ver uit elkaar staan, waardoor er een gat in het geluidsbeeld ontstond. Dat was Mark gelukkig ook opgevallen en de luidsprekers werden wat dichter bij elkaar gezet. Er werd voor de pauze nog een muziekstuk gedraaid. Nu klopte het geluidsbeeld helemaal. Opvallend is toch altijd weer hoe transparant zo'n systeem klinkt.

 

Pech 2

Na de pauze  werd de demonstratie voortgezet. En Jawel! Het noodlot sloeg voor de tweede keer toe. Alleen het linker kanaal deed het nog!

Nadat Mark alles had nagekeken, kwam hij tot de conclusie dat de rechter luidspreker het niet meer deed. Einde muziek beleving! Het lijkt de wet van Murphy wel.  Maar Mark pakte het professioneel op en ging wat dieper over de materie vertellen. Gelukkig werd het door de clubleden ook sportief ontvangen. Mark beloofde dat hij zeker nog een keer terug wil komen, om de Piccolo’s naar behoren te demonstreren.

Mark, bedankt! 

Roland.

 

Noot van Mark:

Het was erg jammer dat er het één en ander mis ging en wil mijn welgemeende excuses aanbieden aan de aanwezigen en hoop toch een interessante avond is geweest. Maar zoals onze grootste volksfilosoof altijd zegt: “Ieder nadeel heb zijn voordeel”. Er is een revanche afgesproken op 19 april 2006, komt dus allen.

Graag wil vertellen wat er nou aan de hand was met de grote set; waarschijnlijk door een grote spanningspiek, is de zekering van de hoogspanningsunit er uit geklapt. Bij het installeren van de apparatuur vloog de stop van het gebouw als gevolg van overbelasting al een paar keer uit.De volgende keer zal ik een lichtnetfilter meenemen om herhaling te voorkomen. Bedankt voor de gastvrijheid en tot in april.

 

Met vriendelijke groet,

Mark Huinder, Solosound.

Voor meer informatie over solosound: zie www.solostatic.com

Laatst aangepast op donderdag, 29 april 2010 12:40