september 2006
dinsdag, 20 april 2010 15:26
 

Demoavond Ed Kuhuwael met zijn eigen set

 

Binnen het bestuur hebben we het er al een poosje over dat het eens tijd wordt voor Ed Kuhuwael om een demo te geven, maar vanavond is het dan eindelijk zover en de set van Ed staat in de Moriaan.

In eerste instantie was Ed bezig met zelfbouw van met name de luidsprekers, maar dat lijkt soms een lange zoektocht te zijn om het ware te kunnen vinden. Na jaren zelf experimenteren besloot Ed toch om toch iets te kopen, dit werden uiteindelijk de zeer fraaie Diapason Adamantes Limited Edition luidsprekers. Tja en daar bleef het niet bij! Er kwam ook een nieuwe voorversterker (BAT VK-3i) en een eindversterker (Graaf GM-20).

 

sept_2006_foto1

    De Graaf GM-20 OTL versterker

 

Later werd de set nog verder aangevuld met een draaitafel van Nottingham Analogue, de Spacedeck, met  een Benz Micro Glider. Inmiddels is dit element en de arm ook weer vervangen, omdat de prestaties nogal bleken tegen te vallen: arm Mörch UP4 unipivot met element Dynavector DV17-D3.

De CD speler (Marantz CD17MkII) is nog het enige wat van de ‘oude’ set over is gebleven en blijft nog steeds uitstekend te voldoen. Zo staan we vanavond dan met een vrijwel nieuwe set, waarvan de meeste componenten trouwens tweedehands zijn aangeschaft. Maar Ed heeft ze wel heel zorgvuldig uitgekozen.

Ed vertelt over de draaitafel. Over hoe het lager van het plateau is verbeterd, dit is voor een draaitafel een zeer essentieel onderdeel. Ook optisch is de zaak aangepakt door de voet over te laten spuiten. Van origine heeft de voet een korrelige laklaag met wat blauwe aders er doorheen. Nu is het strak zwart geworden. Verder is er dus sinds de aanschaf een ander element (Dynavector) en de Mönch-arm op gekomen. Het blijkt erg lastig te zijn om hierbij de juiste match te vinden.

In het verhaal vertelt Ed ook dat hij nu bezig is met de akoestiek thuis. Dit is nu nog de zwakste schakel in de set en daar moet nu nodig iets mee gebeuren. Om deze reden heeft hij nog niet veel aandacht besteed aan de kabels. De akoestiek moet eerst goed zijn voordat je kunt bepalen welke kabels het best matchen.

 

sept_2006_foto2

     Overzicht van de set

 

Nu over naar de muziek!

Om te beginnen blijkt Ed een echte muziek liefhebber te zijn en komt er een hoop minder gangbaar materiaal voorbij, wat mij betreft staat een goede muziekkeuze al voor de helft garant voor een geslaagde avond. Het geluid is erg open en gedetailleerd en het klinkt mooi los, het lijkt af en toe of je naar breedband speakers zit te luisteren.

Er werd op een flink geluidsniveau gespeeld waarbij af en toe de grens van de set werd bereikt, de kleine luidsprekers en de 2x20 Watt zijn niet gemaakt om op disco sterkte te spelen maar dat zal in een normale woonkamer geen enkel probleem zijn. Het beste geluid was dan ook vooral op de eerste rij - maar dat is vaak zo - wat opvalt is dat de kleine speakers toch een kompleet geluidsbeeld neerzetten en dat je het onderste octaaf niet meteen mist. Dit vind ik een knappe prestatie voor het Italiaanse merk! Liefhebbers van echt diep laag zullen anders toch echt naar een veel groter systeem moeten, voor Ed is het in elk geval voldoende. Daarbij wordt aangemerkt dat diep laag vaak ook voor de nodige akoestische problemen zorgt.

 

Phonotrappen test

Voor deze gelegenheid zijn er twee extra Phonotrappen meegenomen om de verschillen te beluisteren:

1                     Musical surroundings Phonomena (prijs ca 900.-)

2                     Zelfbouw hybride van de Audiofabriek (bouwpakket ca 1000.-)

Uit deze test blijkt vooral dat de voorversterker en belangrijk onderdeel is van de set en dat het beslist de moeite waard is om hierin te investeren, de ingebouwde voorversterker van BAT blijkt al helemaal niet verkeerd te zijn maar wordt overtroffen door de andere twee. Na een blindtest is er middels een stemming gekozen voor de zelfbouw om daarmee verder te spelen,  dit is ook de enige VV waar nog (gedeeltelijk) buizen versterking is toegepast.

We kunnen terugkijken op een veelzijdige avond waarbij een goede set te beluisteren was en goede muziek, de vergelijkingstest en technische informatie maakt de avond dan ook erg afwisselend.

 

Gebruikte apparatuur:

  • Graaf GM-20 OTL buizen eindversterker
  • BAT VK3i voorversterker
  • Nottingham Analogue Spacedeck
  • Mörch UP-4 arm
  • Dynavector 17D2 karat MC element
  • Marantz CD17-MKII
  • Diapason Adamantes Limited Edition
  • Zelfbouw bekabeling puur zilver

 

Naschrift Ed:

Tijdens en na de demo waren wat opmerkingen dat de pick-up duidelijk achterbleef bij de cd-speler. Dat had ik thuis ook al waargenomen, echter vanwege de akoestiek probemen thuis had ik besloten verder te fine-tunen na aanpassing van de akoestiek.

Gezien de totale opbouw van de platenspeler zou dit theoretisch echter niet het geval mogen zijn. Samen met clublid Berend is geprobeerd na de demo het element beter af te stellen in de arm. De conclusie was dat het element niet geschikt is voor de arm. Ik ben daarop teruggegaan naar de leverancier van de Mörch arm. Hieruit kwam dezelfde conclusie. Inmiddels draait de pick-up met een ZYX element (RS-1000 Airy2), en de pick-up speelt de sterren van de hemel. De Nottingham Analogue speelt de cd-speler nu heel ver naar de achtergrond.

Laatst aangepast op donderdag, 29 april 2010 12:37