december 2007

 

Het draait om de muziek

Vanavond hebben we Sebastiaan Horn, een zelfstandig ondernemer in de IT. Een muziekliefhebber die het internet afstruint en zijn eigen speciale winkeltje, MusicLand in Amsterdam,  bijna wekelijks bezoekt op zoek naar nieuwe en/of onbekende muziek. En muziek …… daar hebben we het vanavond over. Er wordt veel gedraaid, ook lange nummers, 8 minuten is geen uitzondering. Geen bijzondere,  speciale of audiofiele uitvoeringen, nee….gewoon muziek. Er zaten wel juweeltjes van opnames tussen maar de meerderheid was van doorsnee kwaliteit De audioset is door de Audiofabriek uit Haarlem neergezet. Sebastiaan is daar zo’n beetje kind aan huis en ook bestuur en leden van ACV (Audio Club Velsen) zijn regelmatige bezoekers van de Audiofabriek. Dat zij regelmatig apparatuur aan ACV beschikbaar stellen, geeft aan dat zij naast hun professionalisme, de hobby ook nog hoog in het vaandel hebben.

Sebastiaan wil ons dus muziek laten beluisteren. In zijn openingswoord komt naar voren wat voor een passie hij heeft met het engelse merk Naim. Hij vertelt dat met een enthousiasme van een zelfbouwer die voor het eerst zijn eigen versterker heeft gebouwd. En dat voor iemand die alleen muziek komt draaien. Sebastiaan vertelt dat Naim is opgericht door Julian Vereker in 1969 en die heeft de term PRAT (Pace, Rhythm And Timing) geïntroduceerd in de audiowereld http://en.wikipedia.org/wiki/Naim_Audio.

De versterking wordt door de Naim SUPERNAIT gedaan en dit is een geïntegreerde versterker met als bijzonderheid een ingebouwde DAC (Digitaal naar Analoog Converter). Veel apparaten zijn er op aan te sluiten, er zit zelfs er een Ipod aansluiting op! Typisch voor Naim is dat zij de voorkeur eraan geven om apparaten via een DIN aansluiting te verbinden. De Naim CDX2cd speler heeft een zwenkarm en ziet er fraai en degelijk uit. Beide apparaten behoren dan wel tot de lagere middeklasse maar de prijzen zijn behoorlijk (elk rond 4000 euro -red). De speakers komen van PMC, ook Brits, met hun origine in de studioluidsprekers. We hebben al eens eerder de goedkopere modellen mogen beluisteren.  Deze transmissielijnluidsprekers zijn zeer aangenaam (lees neutraal) om naar te luisteren.

 dec_2007_foto1

        Naim SUPERNAIT                               Squeezebox                   Naim CDX2 cd speler

 

De bekabeling is afkomstig van Chord, ook engels vanzelfsprekend! Volgens Sebastiaan is Chord de volgende stap indien je de Naim speakerbekabeling wilt vervangen. Hij benadrukte hierbij wel dat Naim in principe niet matchvriendelijk is. Als je andere apparatuur, bekabeling etc. er op aan wilt sluiten, wordt dat een echte zoektocht. Maar als je een match gevonden hebt, dan is het geluid wel zeer speciaal. Ook vraagt Naim apparatuur een lange inspeeltijd, 200 uur voordat het een beetje op klank komt en na zo’n 500 uur is het af.

 

Sebastiaan komt muziek draaien, maar heeft toch ook maar even een Logitech Squeezebox samen met een notebook PC meegenomen. Muziek vanaf de harde schijf , dit bedraad of draadloos verzenden naar de Squeezebox, en gebruik makend van de ingebouwde Burr Brown DAC, de versterker insturen. Het digitale signaal van de Squeezebox kan desgewenst ook naar een losse DAC worden gestuurd om de weergavekwaliteit verder te verhogen.

Gemak dient de mens om vanuit je luie stoel de keuze hebben over al je ’CD opnamen! Die dan allemaal op een harde schijf zijn opgeslagen in FLAC-formaat (een inpakformaat zonder kwaliteitsverlies) ofwel gewoon als WAV- files (normale CD formaat). De kwaliteit is nog niet helemaal audiofiel, maar het klinkt al heel acceptabel. Wellicht heeft dit ook te maken met de kwaliteit van het copiëren naar harddisk, etc.

 dec_2007_foto2

De grote broer van de goedkope Squeezebox, de Transporter, schijnt al wel op audiofiel niveau te presteren. Sommige “grote” merken zijn al behoorlijk ver met de ontwikkeling van deze manier van opslaan en reproduceren. Velen van ons vinden het nog fijn om ceremonieel een plaat of CD te pakken en deze schoon te maken en op de speler te leggen en met hoes of  jewelcase op schoot te luisteren. Het klinkt niet verkeerd, zeker als Sebastiaan de Scottish Chamber Orchestra laat horen. Deze had hij als 16bit 44.1kHz FLAC gedownload bij Linn Records

Sebastiaan heeft een uitgebreide keuze-speellijst gemaakt en rondgedeeld. Dan kunnen de leden een afgespeeld nummer, markeren, en eventueel later aanschaffen. Vanaf dit moment wordt er uitsluitend muziek gedraaid.

Hij gaat over op CD met “Anita” van de fransman Thiery “Titi” Robin, waar een duidelijke dosis zigeunerbloed door het lichaam stroomt. Wat direct in het geluid opviel was de rust en de detaillering.

Het 3e nummer kwam van Chip Taylor & Carrie Rodrigues, Chip is altijd al een liedjesschrijver geweest en sinds 10 jaar zingt hij ook zelf. Nu doet hij samen met Carrie zijn  eigen sobere versie van “Wild Thing”, eerder wereldbekend gemaakt door de band The Troggs.

De blanke bluesgitarist Kenny Wayne Sheperd met “10 days out” liet van zich horen, “blues from the backroads”.en dat klopt:ruige, oude blues met snerpende gitaargeluiden. Basaal opgenomen, niet audiofiel, speelt Kenny samen met ‘echte’ oude bluesmensen zoals met B.B. King in het hier afgespeelde nummer “The thrill is gone”.  Sebastiaan meldde dat het een mengelmoes is van studio-, en live-recordings. Ook zit er een DVD bij, met een registratie hoe de CD tot stand is gekomen: een reis door het bluesverleden van de USA.

De Cubaanse Oma Sosa was met de CD ”Live à FIP” te horen, de jazz invloeden waren duidelijk te horen.

Damien Rice uit Ierland laat met zijn korte CD  “Live  from the Union Chapel” van zich horen. Dat doet hij hier samen met Lisa Hannigan en de geluidscombinatie van Damien’s akoestische gitaar met de cello is prachtig.

Clara Morena geeft met “Mue Samba Torto” blijk van haar Braziliaanse afkomst. Deze zomerse muziek werkt aanstekelijk op je gemoed.

Vervolgens een dame uit Canada, Feist,  ze heeft 2 albums gemaakt en de track die we horen is van The Reminder. Het is Engelstalig en de muziek is lekker relaxed en ze doet steeds haar uiterste best om vernieuwend te zijn en zoekt daarbij haar eigen creatieve grenzen. Elk nummer is anders.

De Great Lake Swimmers, ook uit Canada, met hun rustige muziek en hun mooie gitaarspel lieten ons genieten van een nummer van de CD “Ongiare”.

Met een nummer van “White African” laat Otis Taylor ons genieten van zijn basic blues, maar zijn sound is wel helemaal van deze tijd. Net als zijn teksten.

Repeterende klanken van akoestische snaarinstrumenten kwamen van de cd “Savane” van de Malinese artiest Ali Farka Touré.

Met een uitstapje naar saxofoon, contrabas en elektrische gitaar liet het King/Bluiettt Trio ons kennis maken met “Making Whoopy” van de gelijknamige cd.

Final Fantasy deed mij heel erg aan Godley and Creme denken, maar er wordt bij “He Poos Clouds” van akoestische instrumenten gebruik gemaakt. Ik heb er een aantekening van gemaakt, dit is voor mij muziek om verder te ontdekken.

Midlake is een Texaanse groep, van de eerste release van hun EP liep de waarde op tot wel $ 60,00. Daarna besloot de uitgever het alsnog maar een keer uit te geven. De gedraaide cd was getiteld “The Trials Of The Occupanter”.

Gewoonlijk maken de Eels sombere muziek, maar met “Daisies Of The Galaxy” wijken zij daarvan af en het is zeer aangenaam om naar te luisteren.

Bassist Michael Marning laat met  Soliloqoy horen dat er meer uit een basgitaar te halen valt dan je zou vermoeden.

We sluiten de avond af met de Amerikaanse in die groep My Morning Jacket, een live registratie, van de CD “Okonokos”. Gewoon recht toe recht aan, maar wel pakkende muziek

Zeer veel muziek is er voor een clubavond gedraaid, waaronder veel nieuwe namen. Weinig audiofiel, maar daar heb ik persoonlijk geen moeite mee. Het geluid van de installatie groeide ook gedurende de avond. Ik heb met genoegen naar de installatie geluisterd. Er waren geen opvallende klanken of dat er iets miste. Een heerlijk neutraal geluid, met een licht engels accent, zo zou ik de installatie willen omschrijven. Als iemand die dagelijks niets anders doet, loodste Sebastiaan ons door zijn wereld van muziek, daarmee vele grenzen overschrijdend. Goed voorbereid en niet teveel informatie, maar van elke artiest wist hij wel wat interessants te vertellen.

 dec_2007_foto3

Sebastiaan en natuurlijk ook de Audiofabriek, heel hartelijk bedankt voor deze laatste, en zeer geslaagde avond van  2007 Sebastiaan.

 

Gebruikte apparatuur:

  • Naim CDX2 cd speler
  • Naim SUPERNAIT
  • PMC OB1 speakers
  • Chord Signature speakerkabel
  • Chord Atlas interlink
  • Logitech Squeezebox
  • Van Medevoort OB optische kabel
 
maandag, 19 april 2010 14:12
Laatst aangepast op donderdag, 29 april 2010 12:31