april 2009
zondag, 11 april 2010 09:08

Etalon

Te mooi om waar te zijn?

Sommige dingen in het leven lijken te mooi om waar te zijn. Ik heb echter altijd geleerd dat als iets te mooi is om waar te zijn het dat meestal ook is. Achteraf komt dan de teleurstelling en wordt je weer eens met de neus op de feiten van dit spreekwoord gedrukt. Dat dat niet altijd het geval is blijkt tijdens de demo die Etalon ons voorschotelde op onze maandelijkse audio avond. Maar voordat ik op de zaken vooruit loop eerst maar even terug naar de start van de demo op die bewuste avond.

Arno van de Voort is het gezicht van Etalon in Nederland. Door een aantal gebeurtenissen en een samenloop van omstandigheden heeft hij het importeurschap van Etalon naar zich toe getrokken. Zoals dat zo vaak gebeurt met onze hobby is dat bij Arno ook gebeurd vanuit een ideologische gedachte en vanwege onvrede met de producten die op de markt zijn. Waarschijnlijk kennen we allemaal dat gevoel wel: eigenlijk zijn we allemaal op zoek naar de ideale set, maar meestal hangt aan die ideale set een wat minder ideologisch prijskaartje (althans voor de koper). En bovendien klinken die sets wel correct, maar niet muzikaal. In zijn zoektocht naar een goede set kwam een vriend eens met een oude Etalon versterker aan. Arno verbaasde zich over het mooie geluid wat deze versterker wist te produceren. Daarna is het balletje gaan rollen met als resultaat dat hij nu verdeler is voor de Benelux en Duitsland.

 

De filosofie van Etalon is dat je een keuze maakt voor een bepaalde speaker die past bij de grootte van de kamer. De speakers maken binnen de serie ook allemaal gebruik van dezelfde units, en zijn allemaal tweeweg systemen. Alleen het duurste type per serie heeft een dubbele woofer, maar nog steeds in een tweeweg configuratie. Door de kastgrootte, woofer en poortafstemming te wijzigen per type wordt een bepaalde mate van laagweergave verkregen die past in een bepaalde ruimte. De verschillende speakers klinken ook allemaal ongeveer hetzelfde met uitzondering van de laagweergave. Als het geluid van Etalon je aanstaat, moet je dus wel kunnen slagen binnen het gamma van speakers.

Er zijn twee series speakers, de Supraton en de Essence, waarbij de Supraton de instapserie is. Op het kleinste model van de Supraton na zijn alle speakers vloerstaanders. De Supraton serie heeft een recht toe recht aan kast, de Essence een gebogen front met een spits naar boven toe lopende zijkant. Ze doen daardoor erg slank aan. De Essence heeft met zijn onconventionele voorkomen een meubelmaker designprijs gewonnen.

april2009_foto1

Prijzen lopen van Eur 2.200,- voor de Supraton 1 tot Eur 12.500,- voor de Essence 30 per paar.

Ook op versterker gebied zijn er verschillende mogelijkheden. Ik beperk me tot de beschrijving van de getoonde producten. Voor alle mogelijkheden raad ik aan even een kijkje te nemen op de website van Etalon of de importeur OWL Audio voor een duidelijk overzicht van beschikbare types. Voor wat afwerking van de luidsprekers en versterkers betreft zijn er ook meerdere mogelijkheden.

Er wordt in eerste instantie gedemonstreerd met de Supraton 2 luidsprekers en Suprampli geïntegreerde versterker. De bekabeling is ook van Etalon. Arjan Kater van Hifi4u heeft de cd-speler beschikbaar gesteld, een April Music Eximus CD10. De waarde van deze set is ongeveer Eur 6.000,- inclusief bekabeling maar zonder de CD-speler. Een alleszins betaalbare set dus. De CD-speler kost een kleine 5.000,- Euro.

 

Muziek

Als eerste wordt er een nummer gedraaid van LadySmith Black Mambazoo. Wat direct opvalt is de zeer goede definitie van de stem. Daarnaast de goede plaatsing en ruimte afbeelding. Oef, dit is heel mooi. Ik ga er eens goed voor zitten. Jennifer Warnes met ‘The Hunter” wordt als volgend nummer opgezet. Er is goed opgenomen laag in deze cd aanwezig. En dat laten de kleine speakers ook horen. De definitie van het laag is in absolute zin heel erg goed, en voor zulke kleine units ongelooflijk goed. Het laag is zeer goed te volgen, wordt nergens te vet aangezet en is volledig in proportie.  Ook hier wordt de stem opvallend mooi neergezet. Ik ken deze cd erg goed, maar hoor hier toch echt dingen die me nog nooit eerder zijn opgevallen. Er is een tweede stem (mannenstem) aanwezig in de opname. Die staat normaal wat aan de achterkant van het geluidsbeeld. Nu is dit veel duidelijker aanwezig

Het volgende nummer is van Kerstin Blödig. De gitaar heeft een heel natuurlijke attack. Een set moet een bepaalde realiteit kunnen weergeven om de attack van een gitaar goed te kunnen weergeven. Hier hoor ik dat ongekend goed.

De “oplettende” lezer zal inmiddels zijn opgevallen dat ik tot nu toe in superlatieven spreek. Dat is niet omdat ik gewend ben dat te doen, maar simpelweg omdat ik de prestaties van deze set ongewoon goed vind. Niet alleen voor het geld, maar ook in absolute zin. Waar de set wat laat liggen is natuurlijk in het sublaag. De 5 inch woofer kan simpelweg het laagste laag niet op oorlogssterkte weergeven. Maar het laag wat eruit komt is zeer goed, zowel kwalitatief als kwantitatief. Het zal zeker niet meevallen een set te vinden die enigszins in de buurt komt voor dit geld. Je hoort direct dat versterker en luidsprekers een heel goed huwelijk vormen.

Er wordt nog een nummer gedraaid van de cd van Kerstin Blödig. Op een gegeven moment stampt iemand met zijn voet op het podium in de muziek. Dit klonk echter zo griezelig echt dat ik ervan overtuigd was dat iemand in de zaal dat deed.

Als ik al commentaar op de set zoals getoond mag geven is dat het stereo beeld wat homogener zou kunnen. De speakers staan voor deze demo echter onnatuurlijk ver uit elkaar opgesteld. Dat is bewust gedaan om alle luisteraars (ongeveer 30) een redelijk plaatje voor te schotelen. Als de speakers dichter bij elkaar staan is er voor de buitenste luisteraars niet veel meer te beleven, vandaar deze opstelling.

Heel soms loopt de versterker tegen zijn maximum aan. Dat wordt hoorbaar door een lichte vervorming tijdens de luidste passages. De set staat hier natuurlijk veel harder te spelen dan in een gemiddelde huiskamer het geval zou zijn. De zaal is een stuk groter dan de gemiddelde woonkamer en daarnaast is de geluidsabsorptie in onze luisterruimte zeer hoog. Dat laatste wordt mede veroorzaakt door het vezelplafond en natuurlijk het grote aantal luisteraars. De versterker levert maximaal 40 Watt, en dat zal in de huiskamer veelal ruim voldoende zijn.

De set wordt omgebouwd naar de Essence 10 luidsprekers met de gescheiden voor (Primo) eind versterkers (Duo). Deze versterkers hebben een vrij onconventionele afwerking. Het front is van zeer glimmend hout. Niet mijn ding, maar er waren meerdere luisteraars die het erg mooi vonden. De versterkers zijn wel heel netjes afgewerkt zonder overbodige poespas. Deze versterkers zijn in vele uitvoeringen leverbaar, zowel wat afwerking als techniek betreft.  Deze audioset heeft een vanafprijs van ongeveer Eur 14.000,-. Dit is exclusief de cd-speler.

april2009_foto2

De Duo levert ongeveer 50 Watt per kanaal, en is net als de Suprampli stabiel tot 2 ohm. Deze zal geen moeite hebben met lastige luidsprekers zolang het rendement maar past bij de versterker. In de Primo zit ook een pickup versterker. Deze schijnt zo mooi te zijn dat liefhebbers deze alleen al kopen om als pick-up versterker te dienen. Daarmee doe je in mijn ogen deze versterker te kort. Tijdens de demo wordt er namelijk geen gebruik gemaakt van de pick-up versterker. We spelen alleen via de cd-speler ingang. Deze combinatie heeft hetzelfde geluidsbeeld als de kleinere combinatie. Wat dat betreft is de Etalon sound duidelijk terug te horen. Ook deze set klinkt bovenmatig goed. Tijdens het luisteren naar de kleine set vroeg ik mij af wat deze combinatie daar nog aan zou kunnen toevoegen. Nou dat is met name op het gebied van homogeniteit in het geluidsbeeld. Het geluid vormt nog meer één geheel, waarbij je als luisteraar naar een heel groot schilderij van muziek zit te luisteren. Wat opvalt bij de Essence is het laagfundament wat uit de kleine woofertjes komt. Echt ongelooflijk mooi en nergens boemerig of iets dergelijks. Wel laat deze speaker iets meer detail in het hoog horen. Ik vind dat zelf soms net iets over de top.

Afsluiting

Ik wil toch ook een extra vermelding geven voor de Eximus cd-speler. Als deze set zo goed klinkt is er uiteraard een rol weggelegd voor de cd-speler. Uiteraard kan ik de losse componenten niet op hun waarde beoordelen, maar gezien het eindresultaat hebben we te maken met een topspeler. De vraag is alleen of iemand zoveel geld wil neertellen terwijl je voor hetzelfde geld ook een speler van een bekend merk als bijvoorbeeld Accuphase kan kopen. De vraag is of de geluidskwaliteit gelijkwaardig is, maar veel kopers in spé kopen nu eenmaal liever iets waarvan recensenten al hebben vastgesteld dat het goed is. Dat is helaas bij deze relatief onbekende producten nog niet het geval. Wat mij betreft is deze cd-speler ook een aanrader.

Gezien het prijsverschil tussen de twee sets is er voor mij geen twijfel over welke combinatie als winnaar uit de bus komt. Dat is onbetwist de Supraton speaker met de Suprampli versterker. Nog nooit heb ik naar een audio set in deze prijsklasse geluisterd die zoveel muzikale betrokkenheid eist van de luisteraar. Zelden heb ik zoiets moois en coherents gehoord. Ik zit er serieus aan te denken om de set in kleiner comité te gaan beluisteren om deze zelf aan te schaffen. Te mooi om waar te zijn? Nee, dit is zeker niet te mooi om waar te zijn, maar simpelweg een knalaanbieding. Het kan dus blijkbaar wel!

 

Ed Kuhuwael

Apparatuurlijst

Kleine set:

  • Luidspreker:     Etalon Supraton 2
  • Versterker:       Etalon Suprampli
  • CD-speler:       April Music Eximus CD10
  • Bekabeling:      Etalon

kostprijs ca. Eur 6.000,- (exclusief de Cd-speler)

Grote set:

  • Luidspreker:     Etalon Essence 10
  • Versterker:       Etalon Primo en Duo
  • CD-speler:       April Music Eximus CD10
  • Bekabeling:      Etalon

kostprijs vanaf Eur 14.000,- (exclusief de Cd-speler)

De kostprijs van de April Music Eximus CD10 is ca. Eur 5.000,- ( http://www.hifi4u.nl )

http://www.etalonacoustics.com

http://www.owl-audio.com

Laatst aangepast op zondag, 06 maart 2011 12:58