april 2011
vrijdag, 20 mei 2011 10:52

Theo Schraven en Rody Mulder

Meestal hebben we bij de club een professionele demonstrateur om de avond te verzorgen maar af en toe kunnen we dit afwisselen met een demo van uit eigen gelederen. Dit keer is er sprake van een combinatie want clublid Theo heeft Rody Mulder zo ver gekregen om mee te komen. Rody heeft een bedrijf dat reparaties doet en modificaties uitvoert aan de betere audio apparatuur genaamd “The Audio Clinic”. Theo laat zijn modificaties en reparaties dan ook door The Audio Clinic uitvoeren en heeft Rody gevraagd om mee te komen om de demo voor ACV te verzorgen, een gemengde demo dus!
Theo is iemand die vooral emotioneel betrokken is bij het luisteren naar muziek. Technisch luisteren is hem vreemd, het gaat voornamelijk om de muzikale beleving. Het zijn dit soort luisteraars die vooral kiezen voor buizen apparatuur en ook een beetje kleuring in het geluid geen probleem vinden. Theo is dan ook al jaren een trouwe gebruiker van Audionote en daarin altijd weer een stapje hoger gekomen. Dit merk staat al jaren bekend vanwege de zeer muzikale producten.
Rody zal vooral laten zien en horen wat modificaties doen met de weergave. Hij heeft de apparatuur van Theo ook uitgebreid onder handen genomen dus de verwachtingen zijn hoog gespannen.

Rody is zoals velen begonnen vanuit hobby en heeft drie jaar geleden de stap genomen om naar een meer professioneel nivo te gaan. Van hobby naar eigen bedrijf is het gevolg en inmiddels geniet hij in het audio wereldje redelijke bekendheid.

De set

Bron:  Denon DVD 3910 SA-CD speler

DAC:  Perpetual Technologies P - 1A & P - 3A.

Versterking: Audio Note M – ZERO
Audio Note P - ZERO 2x monoblok eindversterkers

Luidsprekers: Audio Note AZ TWO

Bekabeling: Ocos, AN-BA (luidspreker kabels)
Audio Note, Cardas, Monster (interlinks)
Agile, Supra, Xindak

Rody Mulder heeft diverse modificaties aangebracht aan de versterking. Modificaties brengen een apparaat vaak op een hoger plan door componenten te vervangen voor betere types. Aan de luidsprekers valt ook nog iets op! De blauwe woofer is zeker niet standaard in deze luidspreker, dit is een HEMP woofer (een ontwikkeling van Audio Note, waarbij de woofer conus van hennep wordt vervaardigd) welke wordt gemonteerd in de duurdere versies.


theo001

De AZ-2 Speaker met HEMP woofer


Rody Mulder is niet iemand die klakkeloos alle onderdelen vervangt door duurdere types, alleen als het zin heeft en echt een verbetering is dan worden onderdelen vervangen. Hij is ook niet iemand die zich met allerlei vage voodoo trucs bezig houdt, gewoon beide benen stevig op de grond en technisch verantwoord


theo002

DA met losse upsampler en voorversterker


Rond 20.00u staat alles al netjes te gloeien en is de apparatuur al enigszins warm gespeeld. De zaal loopt langzaam vol en zoals gebruikelijk doet Rob de aftrap. Daarna is het woord aan Theo die iets gaat vertellen over het ontstaan van de set en het maken van keuzes. Zoals in de inleiding al is genoemd is Theo geen technisch luisteraar maar vooral iemand die op zijn gevoel afgaat.
Toch krijgen we de nodige techniek voorgeschoteld want Rody heeft de eindversterkers open geschroefd zodat we binnenin kunnen kijken hoe de modificaties zijn uitgevoerd. Maar eerst het verhaal van Theo.


theo003

De eindversterkers open geschroefd


Zoals gezegd draait Theo al een poosje met Audionote maar moest onder druk van zijn eega kiezen voor compacter zodat het allemaal in de kast zou passen. Dit heeft ertoe geleid dat de OTO versterker werd omgeruild voor een ZERO set van een pre met twee losse monoblokjes. Ook de CEC CD speler werd omgeruild voor een multifunctioneel apparaat van Denon. De set werd aangevuld met een DAC plus upsampler en onder handen genomen door Rody. Deze hele actie heeft uiteindelijk toch geleid tot een flinke stap vooruit in geluidskwaliteit. Ook heeft Theo nog geëxperimenteerd met transistor versterkers maar dat bleek allesbehalve bevredigend te zijn, het blijft voor hem buizen techniek.

Modificaties

Rody begint over het verhaal van modificaties waarbij de nadruk vooral valt op de voeding. Logisch want daar moet alle energie vandaan komen die uiteindelijk naar de luidsprekers gaat. Hij vertelt eerst iets over de eigenschappen van condensatoren waarbij vooral Elco's heel slecht blijken te zijn bij hogere frequenties. Het parallel zetten van kleinere en betere condensatoren leidt tot een verbetering die de bandbreedte van het geheel sterk vergroot. Hij heeft ook met koppelcondensatoren geëxperimenteerd om een DC probleem (gelijkspanning op de uitgang) van een versterker op te lossen en kwam tot de conclusie dat de beste condensator geen condensator is. Ook een DC servo waarvan de werking is gebaseerd is op RC netwerken en opamps gaf niet het bevredigende resultaat.
Het vinden van de juiste componenten zonder de hoofdprijs te betalen is de kunst van het modificeren, bij de monoblokken worden condensatoren parallel gezet aan de voedingselco’s om de eigenschappen van de bestaande condensatoren te verbeteren.


theo004

Een voorbeeld van condensatoren voor de voeding


Luisteren

Zodra de heren klaar zijn met hun vertellingen wordt het tijd om te gaan luisteren naar muziek, zoals we van Theo gewend zijn kiest hij niet voor de meest gangbare werken maar duikt hij wat dieper in de catacomben van de muziek bibliotheek, alleen dat al maakt deze avond meer dan de moeite waard. De volgende tracks komen aan bod:

● Jacques Loussier- Plays Bach
● Nine Horses- Snow Borne Sorrow
● Mary gauthier – Merci now
● Robbie Robbertson – From the underworld of Redboy
● Wende – Chante!

Stuk voor stuk werken die ik meteen op mijn verlanglijst zet hoewel ik de laatste twee wel ken. Vooral Nine Horses vond ik erg mooi. Bij Wende werden maar liefst drie tracks gedraaid maar dat had ook een doel, hierna werden de extra condensatoren in de monoblokken losgenomen en mochten we nog een keer luisteren hoe de eindversterkers ongemodificeerd klonken. Het verschil was groot, het geluidsbeeld was een stuk platter en miste diepgang, doe de condensatoren maar snel weer terug! Wat mij ook opviel was dat bij de gemodificeerde versie het geluid mooi tussen de luidsprekers zat, ook wanneer je aan de zijkant van de zaal stond te luisteren! Ongemodificeerd plakte het geluid veel meer aan de luidsprekers en hoorde je eigenlijk maar een luidspreker als je aan de zijkant stond. Over het algemeen kan ik zeggen dat het geluid met de gemodificeerde versie een meer live gevoel gaf, je wordt dan als het ware meegezogen door de muziek.
In het begin was de basweergave te rommelig en ontaardde in gedreun, na een paar tracks werden de luidsprekers naar voren geplaatst waardoor het probleem was opgelost. Na deze actie klonk de set uiterst muzikaal en was er nog maar weinig op af te dingen, dat allemaal met een vermogen van slechts 2 x 7watt!

Ook na de pauze volgden er nog tweaks. Voor de DAC en upsampler had Rody een speciale voeding gebouwd. Helaas konden we maar op een van de twee de voeding aansluiten omdat er net een andere steker was toegepast in de DAC van Theo. Ondanks pogingen om nog een stekkertje te wisselen moesten we het uiteindelijk doen met alleen de upsampler op de speciale voeding. Dit bleek al overtuigend genoeg te zijn want het was nu al meteen een groot verschil. De DAC en upsampler werken normaal op een AC adapter waar ca 9V AC uitkomt. De voeding van Rody is een DC voeding met een veel zwaardere trafo en een behoorlijke afvlakking, dat scheelt enorm!
Na nog wat vertellingen over voedings Elco's gaan we weer verder met muziek, nadat we eerst Laurie Anderson hebben beluisterd met de verschillende voedingen gaan we verder met muziek van de leden. Heel opvallend was een opname van Kroatische Klapa muziek, deze muziek is traditioneel en wordt acapella uitgevoerd (CD: OMIS 2008 – Blato).

Na nog wat klassiek te hebben beluisterd kunnen we terugkijken op een bijzondere avond, een avond met een bijzondere set en eveneens bijzondere muziek. Daarbij ook nog eens een redelijk betaalbare set want met speakers van 1200 euro/set en 900 euro per component kun je toch eigenaar worden van deze bijzondere set. Natuurlijk komen daar nog modificaties bij waarvan de HEMP speakers met 500 euro per paar nog het meeste kostte, misschien was het laag niet helemaal strak maar ik heb me daar geen moment aan gestoord terwijl ik daar normaal heel gevoelig voor ben.

Theo en Rody! Bedankt voor deze luisterrijke avond en de hele leuke presentatie!

 

Laatst aangepast op zondag, 08 januari 2012 12:59