maart 2011
vrijdag, 20 mei 2011 10:27

Hifi4you en Roland

 

Vanavond verwelkomen we Arjan Kater van het bedrijf Hifi4you,  deze is importeur van onder andere het Chinese merk Xindak welke al enige tijd op de Nederlandse markt is. Xindak levert hoogwaardige audioproducten met een goede prijs-kwaliteitverhouding, in mijn beleving een van de topmerken uit China. Doel van de avond is om de Xindak apparatuur ten gehore te brengen in combinatie met een streaming audio set-up in vergelijking met een CD loopwerk. Bestuurslid Roland Neervoort neemt dit gedeelte voor zijn rekening, hij heeft al veel ervaring met streaming audio via de Apple macbook.

Na de introductie van onze voorzitter begint Arjan iets te vertellen over de Xindak apparatuur.

Om te beginnen de luidsprekers:

Dit zijn flinke vloerstaanders van het Amerikaanse merk  Zu Audio.  Het demo-systeem is het type Zu Essence en is een breedband systeem, welke wordt aangevuld met een ribbon tweeter. Het hele frequentiespectrum tot 10KHz wordt verzorgd door een 10 inch unit,  het rendement is volgens de fabrikant 97dB en daardoor is een kleine versterker van enkele watts al genoeg om de zaak tot leven te brengen.

Aanvankelijk had ik het idee dat het om een gesloten systeem ging, .maar de basreflex poort zit in dit geval aan de onderkant als een smalle spleet rondom,  de driver is door Zu Audio zelf ontwikkeld en is geheel ongefilterd. Dat laatste klinkt me letterlijk als muziek in de oren, ik luister zelf  al een poosje naar een ongefilterd systeem en dat vind ik zeer prettig.

 

2011-03-16 hifi4you 04

 

 

De Xindak A600

Dit is een dikke versterker welke 320W aan 4 Ohm kan leveren. Er lijkt sprake van een duidelijk soort ‘overkill’ tegenover de luidsprekers die met hun nominale impedantie van 12 ohm, nooit meer dan 100W vermogen vereisen voor een goed aansturing. Sinds 2009 heeft deze versterker een aantal belangrijke modificaties ondergaan, de belangrijkste is de voeding: de buffering bestaat inmiddels uit 24 kleinere Elco’s ipv 4 grote. Het voordeel moet vooral gezocht worden in een lagere ESR (serie weerstand van de elco’s) , dit vertaalt zich vooral in meer dynamiek.

 

2011-03-16 hifi4you 09

 

 

Xindak jubileum DAC

De DAC is uitgerust met een AK4397 chip welke geheel 32bits is opgebouwd, AKM is al jaren een begrip op het gebied van DA conversie en wordt ook toegepast in Esoteric van TEAC. Zoals bij de meeste moderne DACs beschikt ook deze over asynchrone upsampling,  Hiermee wordt de clocking van de DAC chip onafhankelijk van de bron. De verschillende upsampling methodes kunnen ingesteld worden, er kan gekozen worden tussen 96 en 192KHz en 24 of 32bit, uiteraard kun je met elke samplerate binnenkomen, zolang die maar ligt tussen de 32KHz en de 192KHz.

Verder is het apparaat goed gebouwd en beschikt over maar liefst 4 voedingen en een buizen trap in het analoge circuit, alle ingrediënten zijn aanwezig voor een DAC op topniveau.

 

2011-03-16 hifi4you 08

 

Xindak CDT  (CD transport)

Dit CD-transport  past optisch gezien geheel bij de DAC en is voorzien van een Philips CD Pro loopwerk,  Dit tranport is een degelijk gebouwde bovenlader.

 

Xindak PC200 power processor.

Een apparaat dat voor een stabiele netspanning zorgt voor de CD transport en DAC en andere kleine verbruikers. Hierbij wordt de netspanning opnieuw opgewekt met een exacte netfrequentie en dit levert daarom een stabiele en zuivere netspanning op. Zoals bij de meeste van dit soort apparaten is deze niet geschikt voor zware versterkers. Zware (eind)versterkers kunnen sowieso altijd beter direct op het lichtnet worden aangesloten vanwege de noodzaak van hoge piekstromen.

De bekabeling is ook geheel van Xindak, opvallend zijn de luidsprekerkabels FS-Gold-SE welke als een soort getwiste bandkabel zijn uitgevoerd. De capaciteit is door deze constructie vrij hoog en dat kan bij sommige versterkers problemen geven, met name Naim is daar gevoelig voor.

Na het inleidende verhaal van Arjan verteld Roland nog het een en ander over de streaming audio, de setup is als volgt: Op de Mac book draait het software pakket pure music welke vergelijkbaar is met XXHighend voor de PC. Ln beide gevallen wordt er eerst gebufferd in RAM geheugen, voordat de data naar de uitgang wordt gestuurd. Een externe harddisk wordt gebruikt voor data opslag en is aangesloten via USB, het is beter om de muziekfiles apart te houden van de systeem software.

De interfacing naar de DAC gaat via een Phonic firewire interface, dit is een zeer betaalbare oplossing uit de Pro audiowereld. Roland vertelt dat het beter is als de externe harddisk en de Audiointerface niet beide op de USB zitten, daarom is hier voor firewire gekozen als een betere oplossing.

 

2011-03-16 hifi4you 15

 

 

Luisteren

Na de vertellingen van Arjan en Roland is de set nu zelf aan de beurt, we beginnen met een stuk van Alan Parsons Project. Eerst horen we hem via I tunes en daarna via Pure Music, dat levert een duidelijk verschil op en laat weer eens horen dat er ook tussen softwarepakketten veel verschillen kunnen zitten in klank. Met Pure music is er veel meer rust in de muziek en klinkt alles vloeiender, vooral de basweergave is veel overtuigender.

Dan nog eens het verschil tussen de CD en de computer, nu het bekende album van Roger Waters-Amused to death, ook nu weer extra punten voor de 96KHz opname op de computer. De track “ Its a Miracle”  klonk zeer overtuigend uit de set en de luidsprekers zetten het geluid groots neer, dat geheel in overeenstemming met de afmetingen. Er werd op een pittig volume gespeeld, maar dat vond ik op geen enkel moment te hard, ik was lekker aan het genieten van de muziek. Even denk ik aan het land van herkomst van de elektronica, de chinezen lijken aardig te weten waar ze mee bezig zijn. Er volgen nog een paar tracks en dan is het weer pauze. Hierna gaan we nog even vergelijken via een directe verbinding mer de USB ingang van de DAC. Dat is toch iets minder..... 96KHz opnames worden via de USB ingang eerst automatisch gedownsampled naar 48KHz, het klinkt ook wat minder goed. Ik zie een USB aansluiting op dit moment nog niet als echt bruikbaar voor highend, eigenlijk zie ik daar het nut dan ook niet van in.

Terug naar normaal en weer vergelijken met de CDT, nu was het verschil wat minder groot dan voor de pauze. Volgens Arjan zou het aan het gebruik van een andere kabel kunnen liggen. De eerste keer de speler het optisch aangesloten geweest en de tweede keer zat er een gewone SPDIF-kabel tussen (die dus de eerste keer ingezet was tussen de laptop en de DAC via de firewire interface

 

Live

 

Een leuke verrassing als we worden uitgenodigd om even te kijken bij de band WASCO, welke toevallig ook in de Moriaan aanwezig is. Ze waren aan het repeteren en daar mochten we even 10min komen kijken en luisteren.

Ze speelden twee stukken en met om te beginnen de klassieker “Many rivers to cross”.| De bezetting was: drums, electrische basgitaar, keyboards en saxofoon, plus een violiste en een zanger. Een flinke bezetting waarbij normaal ook nog een zangeres aanwezig is, ze speelden op een zeer beschaafd volume en daar kun je de volwassenheid van een band wel uit opmaken. De band was zeker goed en zo te horen al lang bezig in de muziek. Ik vond vooral de zanger erg goed. Voor ons een leuke afwisseling om eens in deze keuken te kijken bij musici.

 

Na dit intermezzo terug naar de set,m waarbij we nog diverse tracks beluisterden. In een ontspannen sfeer, precies rond half elf stopten wij zoals van te voren was afgesproken.

Het was een leuke avond die weer voor veel muzikaal genot heeft gezorgd.  Ik heb zelf met name genoten van de tracks van Roger Waters. Er was ook behoorlijke interactie tussen de leden en discussie, waaruit blijkt dat  de demo wel indruk gemaakt.

 

Uw verslaggever

Arie Herweijer

Laatst aangepast op zaterdag, 21 mei 2011 11:42