mei 2011
zondag, 06 november 2011 11:11

Battle of the DAC’s

 

Vanavond staat het programma in het teken van de DAC (Digital Audio Converter). We gaan een drietal Dac’s aan de tand voelen. De DAC als hifi apparaat wordt steeds belangrijker. In een hedendaagse audio installatie valt een goede DAC nog nauwelijks weg te denken. Het afspelen van muziek via de computer heeft de toekomst, en daarvoor is het gebruik van een DAC onontbeerlijk. Je ziet steeds meer aanbieders op de markt verschijnen met kwalitatief hoogwaardige DAC’s. Vanavond gaan we drie DAC’s vergelijken. Twee commerciële ontwerpen en een zelfbouw DAC

 

De eerste DAC is een zelfbouw ontwerp van  Wilco Blom gebaseerd op een speciale converter chipset. Deze chipset werd in de allereerste top DAC’s toegepast, de TDA1541, al dan niet met speciale kroontjes geprint op de behuizing. Die kroontjes staan voor streng geselecteerd typen welke haast een mythische status hebben verkregen. Deze chips gaan voor grof geld van de hand. De vraag is natuurlijk of een dergelijke converter nog steeds mee kan met hedendaagse commerciële ontwerpen. Uit de test moet blijken of  de chipset nog mee kan komen. 

 

De tweede DAC is de Stello DA220 MK2. De Stello is ontworpen en gebouwd in Korea, maar wel volgens de hoogste normen. Dit is een DAC welke volledig gebalanceerd is opgebouwd en een maximale resolutie aankan van 24 bits 96kHz via de S/Pdif ingang. De Stello heeft naast een cinch en gebalanceerde S/Pdif ingang een optische Toslink ingang en een USB ingang. De nieuwprijs van de Stello ligt op ongeveer Eur 1.600,-

 

De derde DAC is de M-audio 2496 superdac. Dit is een converter welke een maximale resolutie aan kan van 24 bits 96kHz. De M-audio dac komt uit de professionele wereld, en dat is te zien aan de aansluitmogelijkheden. De ingang kan ongebalanceerde, gebalanceerd en optisch (Toslink) worden aangesloten. Naast ongebalanceerde uitgangen welke met een jack plug i.p.v. cinch zijn uitgevoerd is de DAC ook gebalanceerd (XLR) aan te sluiten. Een USB ingang ontbreekt. De nieuwprijs voor deze DAC ligt op Eur 300,-.

 

De rest van de set bestaat uit de zelfbouw luidsprekers van Arie Herweijer, een Bat VK-3i voorversterker, Threshold eindversterker en Micromega Duo cd 2.1 loopwerk van Roland.

 

 

image001

Stello met daarboven de eigenbouw DAC

 

 image003

M-audio 2496 superdac

 

De test

 

Met alle drie de DAC’s wordt een paar vooraf geselecteerde muziek fragmenten aan het luisterpanel gedemonstreerd. Het is altijd lastig hieraan een absolute oordeel aan te geven. De set is voor de demo namelijk samengesteld uit een aantal componenten. Waarvan de luidsprekers en de eindversterker wel oude bekende zijn, maar resterende niet. Dan is het altijd maar weer afwachten hoe het geluidsbeeld voltrekt. De match tussen de verschillende componenten was niet helemaal in orden. er was geen synergie in het geluidsbeeld te bespeuren. Maar ondanks de beperkingen kon men toch wel een goed oordeel geven over de klankverschillen van de DAC’s.

Hier het resultaat:

 

De zelfbouw dac gaf een dunne geluidsbeeld af. Ook was het hoogweergave wat aan de schrille kant.

 

De Stello gaf daar aan tegen een volle rijke geluidsweergave af en er zat veel meer rust in het geluid. Soms was er een wat warme klankweergave te bespeuren, wat wel aangenaam klinkt, maar soms is het net iets te veel van het goede.

 

De M-audio dac wist zich goed staande te houden t.o.v. de veel duurdere Stello. Wel klonk het allemaal wat dunner en werd het geluidsbeeld wat kleiner neergezet. maar voor dat geld toch een verassend resultaat geeft.

 

Conclusie

 

Door de panel werd unaniem de Stello als winnaar gekozen. Maar dat mag ook wel voor dat geld. De M-audio kwam op de tweede plaats. Gezien de aanschafprijs, is dit een knappe prestatie. De zelfbouw dac kwam helaas niet goed uit de verf en kwam dus op de laatste plaatst terecht. Wellicht is het te wijten aan de voeding? De dac heeft wel potenties om er meer uit te halen. Wilco en Arie gaven aan, dat de DAC nog in ontwikkelingsfase is en er nog wat aan te verbeteren is.

 

Namens het bestuur wil ik Wilco en Arie bedanken voor demonstratie.

Roland

 

 

Nawoord over de zelfbouw DAC

 

Dat de DAC niet in topconditie was tijdens de test had een aantal oorzaken: De Mosfets in de uitgang bleken niet aan hun specs te voldoen, aangezien de hele batch slecht was is de zaak omgebouwd naar een transistor versie. de vervorming bleek bij meting erg hoog uit te vallen en dat was dus ook hoorbaar, verder zijn er aanpassingen geweest aan de voeding. Na deze modificaties klinkt de DAC stukken beter, het schrille hoog is weg en het laag is voller.

 

Arie

 

 

Laatst aangepast op maandag, 18 november 2013 10:54