oktober 2011
zondag, 06 november 2011 11:13

Lezing met muziek door Guido van Rijn - Titel “Watergate in blues en gospelmuziek.”

 

Citaat Guido: “Blues is zwart. Blanke blues is imitatie.”

 

Guido van Rijn kwam met zijn verhaal rond de vele historische bluesopnamen uit de USA

die hij door de jaren heen bij elkaar heeft gezocht en heeft verzameld. Centrale thema daarbij is het politiek getinte commentaar die de meeste in zich hebben. Natuurlijk werd de muziek ook beluisterd en dat gebeurde met een audioset samengesteld uit diverse componenten van een aantal bestuursleden.

 

Guido is een freelance auteur en blues historicus en geeft Engelse les aan het lyceum in Overveen. Hij heeft veel artikelen gepubliceerd in Block, Blues Unlimited, Blues & Rhythm, Juke Blues and Living Blues. Verder een serie boeken plus bijbehorende Cd's waarbij een bepaalde periode wordt belicht via de bluesopnamen uit die tijd. De tijd wordt gemarkeerd door de presidentiële perioden, omdat elke president weer een bepaald commentaar opriep die in de blues tot uiting kwam. Daarnaast heeft hij 23 LP's en CD's geproduceerd voor zijn eigen Agram label en in 1970 heeft hij de Nederlandse Blues en Boogie Organisatie mede opgericht. Die organiseerde een tijd lang een jaarlijkse Utrecht Blues Estafette.

Het specifieke thema van de lezing vanavond was " Watergate in blues en gospelmuziek" . De periode van de roemruchte president Nixon. Dat is zijn nieuwste werk gepubliceerd in 2011. Zijn streven is te eindigen bij Obama, de eerste zwarte president. Dus hij heeft nog wel even te gaan.

Guido had voor iedereen een hand out met de nodige informatie, waarvan met name de teksten van de nummers die hij tussen de lezing door draaide van belang waren.

 

Guido vertelde dat het zeker in het begin een hele tour was om die songteksten op papier te krijgen. Tegenwoordig met digitale media en internet is het een stuk gemakkelijker om informatie te verzamelen of na te gaan of iemand die teksten al op papier heeft staan. In het begin was het steeds weer de cassette of elpee of band draaien met veelal oude, slechte opnamen om bepaalde, slecht verstaanbare, fragmenten te kunnen doorgronden. Had hij de letterlijke tekst dan kwam daar vaak nog een interpretatieslag overheen. Want sommige zaken mochten niet al te duidelijk gezegd worden, daar werd dan een bepaalde uitdrukking voor gebruikt. Die klonken onschuldig, in de letterlijke zin, maar betekenden voor de insiders, iets heel anders. Gaandeweg vond Guido hierin zijn weg. Momenteel heeft hij een groot en ver verspreid netwerk van mensen zo’n beetje over de hele wereld. Die komen met tips en helpen bij het vinden van teksten en achtergrondinformatie over politiek getinte bluesnummers.

 

Het is fascinerend hoe een tijdsbeeld door een paar rake songteksten en muziek gekarakteriseerd kunnen worden. Dat was wel de ontdekking van de avond voor mij en andere aanwezigen. Plus daarbij recht toe recht aan bluesmuziek, recht uit het hart of uit de tenen gebracht. Oudere opnamen, soms veel ruis, maar de boodschap, die kwam altijd over!

 

Tijdens de lezing werd steeds meer duidelijk wat er allemaal echt speelde in de periode dat Nixon president was. Met de kennis van nu waren bepaalde vragen daarover beter te beantwoorden, deels door het commentaar uit de bluessongs. Sommige zaken blijven een mysterie. Dat is nu eenmaal zo in de geschiedschrijving en geven aanleiding tot steeds nieuw onderzoek. Het werk van Guido verschaft, ook de amerikanen zelf, belangrijke nieuwe inzichten die niet eerder met normaal onderzoek boven water kwamen.

Zo werd het een afwisselende avond met veel feiten en met anekdotes uit de periode van president Nixon en Ford. En de rode draad van de bluesmuziek.

 

Guido, bedankt voor deze boeiende muzikale geschiedenisles!

 

René

 

EXTRA INFORMATIE

 

Meer over Guido, zijn werk en voor eventuele aanschaf van boeken of CD’s, via zijn website:

http://home.tiscali.nl/guido/

Een film over Guido's werk: http://nrc.tv/video/leest/article1366693.ece/Guido_van_Rijn.

(Bron  een “NRC Leest” Video film by Pieter Steinz about Guido van Rijn’s research)

 

 

Overzicht met voornaamste boekpublicaties

Guido’s proefschrift werd herzien en uitgegeven als Roosevelt's Blues: African-American Blues and Gospel Songs on FDR (publicatiedatum 1997). Opgevolgd door A sequel entitled The Truman and Eisenhower Blues: African-American Blues and Gospel Songs, 1945-1960, publicatie in 2004. Daarna volgden : Kennedy’s Blues: African-American Blues and Gospel Songs on JFK publicatie augustus 2007. President Johnson's Blues: African American Blues and Gospel Songs on LBJ, Martin Luther King, Robert Kennedy and Vietnam 1963-1968 publicatie in 2009. The Nixon and Ford Blues: African-American Blues and Gospel Songs on Vietnam, Watergate, Civil Rights and Inflation 1969-1976 publicatie in 2011.

 

Laatst aangepast op woensdag, 10 oktober 2012 10:59