september 2011
zondag, 06 november 2011 11:13

Novus Audio


Soms word je verrast, doordat er in deze veranderende wereld, waarin internet een steeds grotere rol gaat spelen, nieuwe firma’s komen die zich gaan bezig houden met advies en verkoop van geluidsapparatuur voor de particuliere markt.

Veelal hoor je dat zulke bedrijven stoppen of failliet gaan. Daar in tegen zijn er meer hifi-hobbyisten die een firma oprichten en de (bij)verdiensten gebruiken om hun hobby te betalen.


Dit geldt echter niet voor Bernd van Hal, hij heeft zo’n 3 jaar geleden Novus Audio opgericht en richt zich op een breed publiek met audioapparatuur in de verschillende prijsklassen. De eerste stappen van Bernd in de audio-wereld waren als boxenbouwer. Daarna heeft Bernd in zijn jonge jaren in de buitendienst van een van de betere audiozaken gewerkt. Daar heeft hij heel veel ervaring opgedaan in het luisteren naar de klanten en met het plaatsen van apparatuur in verschillende kamers en ruimtes. Dit gaf hem een ruime schat aan vakkennis en ervaring die hem nu uitstekend van pas komt. Bernd geeft ook aan dat hij eigenlijk geen winkel heeft, maar een showroom. Er zijn geen gebruikelijke openingstijden, je maakt een afspraak voor een bezoek en krijgt dus als klant de maximale aandacht.  Hij voert een breed scala aan apparatuur, met voor een ieder wat wils. Geen uitgebreide keuze in dezelfde prijsklasse waarbij de verschillen tussen de componenten al dicht bij elkaar liggen, maar met duidelijke verschillen in geluidskwaliteit en prijs. Zijn assortiment is niet alleen gebaseerd op technische kwaliteit, vormgeving en prijs. Bernd vindt het minstens zo belangrijk dat de samenwerking en contact met zijn toeleverancier, veelal de fabrikant, zelf heel goed is.  Op mij komt het meer over als een soort partnership, waarbij Bernd bij sommige leveranciers ook inhoudelijke adviezen kan geven en dat zij dit meenemen in de ontwikkeling van hun product.


Waar luisterden we naar deze avond?

De Speakers waren afkomstig van Swans, Type RM600.Een Chinees product met de als geestelijke vader de Amerikaan Frank Hill. Swans maakt tot wel 3.000.000 drivers per jaar en veel van die drivers worden ook door andere luidsprekerbouwers gebruikt. Het gedemonstreerde model was uitgevoerd in zwart pianolak. Het hout was echter niet gespoten maar middels een dompelbad voorzien van verf. De afwerking was dan ook keurig te noemen. Opmerkelijk is dat bij Swans standaard dempers bij de speakers worden geleverd die in de open baspoort kunnen worden geplaatst om de bas te temperen.


De versterking werd door het merk Abacus Ampollo verzorgt. Een merk waarvan de fabriek in Duitsland staat en alles nog met de hand wordt geassembleerd. Een losse voor- en een stereo-eindversterker.  Ze hanteren een paar duidelijke principes bij hun ontwerpen : 100% tegenkoppeling bij de versterkers en een buizenschakeling opgebouwd met transistoren. Verder zijn ze niet erg scheutig met de prestaties op papier, niet omdat dit geheim is, maar vanwege hun overtuiging dat je het met je eigen oren moet kunnen horen.

Wel wilde Bernd kwijt dat de eindversterker extreem stabiel is en daarin niet onderdoet voor de beste producten van topmerken. Tot een electrische weerstand van halve Ohm is deze versterker stabiel en kan een uitgangssignaal leveren tot 2 x 100 ampere. Je kunt ermee lassen zei Bernd volgens Abacus.


De bron was van Electrocompaniet uit Noorwegen, een loopwerk PC-1 met de PD-1. dit merk heeft zich al bewezen als een zeer betrouwbaar en ietwat eigenzinnig, maar voor velen een hoogstaand product. De DAC is voorzien van een draadloos netwerkadapter.


Bernd had ook zijn Mediaspeler meegenomen die is gebaseerd op een PC met het Windows 7 besturingssysteem. Hij gebruikte daarbij de USB uitgang via een externe adapter die het signaal omzette naar SPDIF en voerde dit naar de  Electrocompaniet DAC. De Mediaspeler was opgenomen in een mooie metalen kast, met een haast geruisloos langzaam draaiende ventilator plus een ingebouwd aanraakscherm voor de bediening. Voor de demo had Bernd een toetsenbord en muis aangesloten. De USB → SPDIF omzetter was van het merk Kingrex type UC192, deze kan het 16 bits USB signaal naar een 24 bits/192 kHz SPDIF omzetten. Dit werkt volgens Bernd bijzonder goed.


Bernd maakt zich niet al te druk om de (interlink) bekabeling, de apparatuur is voorzien van een Linetreiber in de versterking, nog een ontwikkeling waarover Abacus inhoudelijk niet veel loslaat. Maar volgens Abacus wordt hierdoor de invloed van de kabels aanzienlijk minder. Ook voor de speakers gebruikte Bernd “betaalbare” bekabeling van Wireworld, met  een kostprijs van ca.€ 400,- .


Rekening houdend met de hoogte van de stoelen en het aantal bezoekers, heeft Bernd zijn luidsprekerboxen op de in de luisterruimte aanwezige betonnen consoles geplaatst.

Hij liet ons veel van zijn muziekkeus horen, geen speciale audiofiele opnames, gewoon lekkere muziek.

Hij startte met het overbekende Heart of Gold van Neil Young, gevolgd door Band On The Run van Paul McCartney en Wings. Het geluid was wat aan de vlakke kant, het kwam niet echt tot zijn recht. Bernd had zich een beetje vergist in de invloed van 26 aanwezige clubleden op de absorptie en verstrooiing van het geluid. De dempers werden uit de open poorten gehaald en daar dat maakte  een enorm verschil. Een mooi vol en krachtig geluid openbaarde zich. Wat opviel was de mooie balans tussen hoog-midden-laag. Er was geen hinder van de, oh zo vervelende, s-klanken, ondanks dat de luidprekers gebruik maken van bandtweeters.  De versterkers stuurde de luidsprekers met gemak aan. Dit kwam ook naar boven tijdens het afspelen van het Toccata van J.S. Bach. Power en drive was er voldoende,  ook bij de nummers die qua volume (ruim) boven huiskamer niveau werden afgespeeld. De weergegeven microinformatie (microdetail) vond ik wat minder, dit werd duidelijk bij het alom bekende Missa Creola met José Carreras. Dit is een opname waarbij je heel goed de invloed van de kerkomgeving op het geluid (zang en percussie) kunt horen. Zo kom je ook weer uit bij de aloude discussie, wil je alles horen of gaat het meer om de “sfeer en gevoel” wat een installatie  oproept bij de luisteraar.


We konden een vergelijking tussen de weergave met de mediaplayer en de cd speler niet aan ons voorbij laten gaan. Helaas was er alleen een opname van Madonna aanwezig, die zowel voor handen was op cd en als computerbestand op de mediaserver stond. Helaas dus,  niet vanwege de kwaliteit van de muziek, maar omdat het nogal electronisch klinkt. Hoewel het geluid erg dicht bij elkaar lag, vond ik dat de cd speler een wat rustiger geluidsbeeld creëert. Die geeft ook net iets meer detail, is wat ruimtelijker en dit resulteert dus in een mooier stereobeeld.


Bernd bleek een uitstekend gastheer en wist de avond de 26 aanwezige bezoekers te boeien met zijn verhaal en het afspelen van “gewone” (pop)muziek en uiteraard de kwaliteit van de installatie. Hij is zeer enthousiast over de  producten die hij vertegenwoordigd. Hij  wist alle onderdelen goed aan elkaar te praten. Er was voldoende ruimte om cd’s die clubleden meebrachten te draaien, zodat er een vergelijking met hun thuissituatie gemaakt kon worden. Speciale aandacht was er voor een clublid (Jan) met een nummer ter nagedachtenis aan zijn recent overleden broer (Erwin). Bernd namens ACV bedankt voor deze fantastische avond.

Bernd van Hal                                              Swans RM600

CD speler Electrocompaniet PC-1

DAC Electrocompaniet DAC PD-1

Mediaplayer

omvormer

Voorversterker ABACUS Rieder 6-2 RC

Eindversterker ABACUS Ampollo

Interlinks

Wire World Ultraviolet™ USB kabel

Eclipse™ 6 interconnect

Speakercable Wire World Oasis 6

Stroomkabels Stratus™ 52

Novus Audio
Eckertstraat 18F
8263 CB Kampen
Telefoon: 06-53486244
Mail: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.
Web: www.novusaudio.nl

Laatst aangepast op zondag, 08 januari 2012 13:00