Zoek op ACV
februari 2013 |
maandag, 25 november 2013 12:41 |
ARRAY AUDIO
Introductie
Voor de tweede keer hebben wij Willem van de Brug van Array Audio bij ons op bezoek en is dus geen onbekende. De vorige demo van Array is al weer ruim 4 jaar geleden. Over het ontstaan en geschiedenis van Array kunt u in het vorige verslag er nog op naslaan. http://www.audioclubvelsen.nl/index.php?/Verslag-2008/september.html.
Dit keer heeft Willem zijn nieuwe lijn Array versterkers uit de “10” serie meegenomen. Willem legt uit dat de nieuwe serie versterkers een grote stap vooruit is t.o.v. de vorige serie.
De nieuwe B-10 voorversterker en S-10 eindversterkers zijn totaal nieuw ontworpen.
Voor de o.a. de Duitse markt zijn er ook speciale uitvoeringen te verkrijgen. De front is dan in hoogglans chroom uitgevoerd, wat een hele andere aanblik geeft.
O.a. is memory distortion aangepakt waardoor de vervorming drastisch lager ligt dan de voorgangers. Ook de gewone vervorming pakt een stuk lager uit waardoor de geluidskwaliteit verder is verbeterd. Voor diegene die meer in techniek geïnteresseerd zijn, kunnen op de website van Array de uitgebreide specificaties er op nalezen.
Verder heeft Willem interlinks OPAL SilverGold en speakerkabels GEODE 2 meegenomen.
Naast de Array apparatuur heeft hij ook een CEC TL51 cd speler bij zich.
Onze clublid Hans heeft zijn Revel F32 luidsprekers meegenomen en Jazek zijn Sugden CD speler .
De set voor vanavond bestaat uit de volgende onderdelen:
Array B-10 voorversterker Array S-10 stereo eindversterker Array OPAL SilverGold interlinks Array GEODE 2 luidsprekerkabels CEC TL51 CD speler Sugden CD speler Revel F32 luidsprekers
Luisteren
Het blijft altijd een verrassing hoe zo’n samengestelde set zich zal gedragen in onze luisterruimte. Maar al gauw was te merken dat we met een bovengemiddelde combinatie te maken hebben. Ik kan me niet meer zo herinderen hoe het in de vorige demo klonk. In mijn optiek kan je nooit zo’n vergelijking maken, ook omdat de samenstelling van de set totaal anders was.
Doordat met verschillende muziek stijlen werdt gedraait, kon ik een goede indruk krijgen van het geluidsbeeld. En werdt het in de loop van de avond mij duidelijk wat de sterkste en zwakkere punten waren. Zo kon ik horen dat de versterkers onvoorwaardelijk stabiel werken. Ze geven totaal geen krimp op de aangesloten belasting. Volgens Array is de versterkerlijn geheel neutraal. Gevaar is wel dat negatieve eigenschappen van andere componenten genadeloos tot uiting kunnen komen.
Nu, dat blijkt dus ook. Zo vond ik de CEC CD speler t.o.v. de Sugden wat minder goed uit de verf komen. Ook had ik bij de Revel luidsprekers zo af en toe mijn bedenkingen of deze wel match met de Array versterkers. Als je vooraan in de zaal zat, komt het geluidbeeld wel erg confronterend over. Vooral het hoog had een erg harde karakter.
Conclusie
Mijn conclusie is, dat je niet zomaar van een losstaand component een oordeel over kan vellen. Op zich was elk component in de set van behoorlijke kwaliteitsniveau. Maar toch was het niet mijn geluid.
Ik focus me nooit alleen op de bron, versterking, bekabeling of luidspreker ansicht, maar luister ik naar het geheel hoe zo’n set op mij overkomt. In mijn optiek is geen enkel component in de set neutraal. Ieder component heeft altijd zo'n zijn eigen karakter, die de klank in het geheel kan beïnvloeden. Het kan matchen of niet. De match was er helaas niet. Helaas kwam het geluidsbeeld niet helemaal uit de verf.
Zo zie je maar, dat op adhoc basis samengestelde set voor verrassing kan zorgen, ook omdat je van te voren niet kan inschatten hoe het zal uitpakken. Soms kan het positief uitpakken, maar in de praktijk meestal in niet. Dus blijft het altijd een gok met een onbekende set een demonstratie te geven.
Willem, namens het bestuur hartelijk dank.
Roland
|
Laatst aangepast op dinsdag, 11 februari 2014 11:38 |