februari 2013
maandag, 25 november 2013 12:41

ARRAY AUDIO

 

 Introductie

 

Voor de tweede keer hebben wij Willem van de Brug van Array Audio bij ons op bezoek en is dus geen onbekende. De vorige demo van Array is al weer ruim 4 jaar geleden. Over het ontstaan en geschiedenis van Array kunt u in het vorige verslag er nog op naslaan. http://www.audioclubvelsen.nl/index.php?/Verslag-2008/september.html.

  

image001 

 

Dit keer heeft Willem zijn nieuwe lijn Array versterkers uit de “10” serie meegenomen.

Willem legt uit dat de nieuwe serie versterkers een grote stap vooruit is t.o.v. de vorige serie.

  

image003 

 

De nieuwe B-10 voorversterker en S-10 eindversterkers zijn totaal nieuw ontworpen.

 

Voor de o.a. de Duitse markt zijn er ook speciale uitvoeringen te verkrijgen. De front is dan in hoogglans chroom uitgevoerd, wat een hele andere aanblik geeft.

 

O.a. is memory distortion aangepakt waardoor de vervorming drastisch lager ligt dan de voorgangers. Ook de gewone vervorming pakt een stuk lager uit waardoor de geluidskwaliteit verder is verbeterd. Voor diegene die meer in techniek geïnteresseerd zijn, kunnen op de website van Array de uitgebreide specificaties er op nalezen.

 

image005 

 

Verder heeft Willem interlinks OPAL SilverGold en speakerkabels GEODE 2 meegenomen.

 

Naast de Array apparatuur heeft hij ook een CEC TL51 cd speler bij zich.

 

image007 image009 

 

Onze clublid Hans heeft zijn Revel F32 luidsprekers meegenomen en Jazek zijn Sugden CD speler .

 

De set voor vanavond bestaat uit de volgende onderdelen:

 

Array B-10 voorversterker

Array S-10 stereo eindversterker

Array OPAL SilverGold interlinks

Array GEODE 2 luidsprekerkabels

CEC TL51 CD speler

Sugden CD speler

Revel F32 luidsprekers  

 

Luisteren

 

Het blijft altijd een verrassing hoe zo’n samengestelde set zich zal gedragen in onze luisterruimte. Maar al gauw was te merken dat we met een bovengemiddelde combinatie te maken hebben. Ik kan me niet meer zo herinderen hoe het in de vorige demo klonk. In mijn optiek kan je nooit zo’n vergelijking maken, ook omdat de samenstelling van de set totaal anders was.

 

Doordat met verschillende muziek stijlen werdt gedraait, kon ik een goede indruk krijgen van het geluidsbeeld. En werdt het in de loop van de avond mij duidelijk wat de sterkste en zwakkere punten waren. Zo kon ik horen dat de versterkers onvoorwaardelijk stabiel werken. Ze geven totaal geen krimp op de aangesloten belasting. Volgens Array is de versterkerlijn geheel neutraal. Gevaar is wel dat negatieve eigenschappen van andere componenten genadeloos tot uiting kunnen komen.

 

image011 

 

Nu, dat blijkt dus ook. Zo vond ik de CEC CD speler t.o.v. de Sugden wat minder goed uit de verf komen. Ook had ik bij de Revel luidsprekers zo af en toe mijn bedenkingen of deze wel match met de Array versterkers. Als je vooraan in de zaal zat, komt het geluidbeeld wel erg confronterend over. Vooral het hoog had een erg harde karakter.

 

Conclusie

 

 Mijn conclusie is, dat je niet zomaar van een losstaand component een oordeel over kan vellen. Op zich was elk component in de set van behoorlijke kwaliteitsniveau. Maar toch was het niet mijn geluid.

 

Ik focus me nooit alleen op de bron, versterking, bekabeling of luidspreker ansicht, maar luister ik naar het geheel hoe zo’n set op mij overkomt. In mijn optiek is geen enkel component in de set neutraal. Ieder component heeft altijd zo'n zijn eigen karakter, die de klank in het geheel kan beïnvloeden. Het kan matchen of niet. De match was er helaas niet. Helaas kwam het geluidsbeeld niet helemaal uit de verf.

 

Zo zie je maar, dat op adhoc basis samengestelde set voor verrassing kan zorgen, ook omdat je van te voren niet kan inschatten hoe het zal uitpakken. Soms kan het positief uitpakken, maar in de praktijk meestal in niet. Dus blijft het altijd een gok met een onbekende set een demonstratie te geven.
Voor mij persoonlijk vond ik dat juist heel leerzaam. Het bevestigd maar weer hoe o zo belangrijk het is om een set zorgvuldig samen te stellen en te tunen. Qua sfeer vond ik het een zeer geslaagde en leerzame avond.

 

Willem, namens het bestuur hartelijk dank.

 

Roland

 

 

 

Laatst aangepast op dinsdag, 11 februari 2014 11:38