Juni 2013
woensdag, 09 oktober 2013 12:19

Verslag ACV 19 juni 2013

 

arTTone Trust in Tonality / Theo Schraven

 

Als kleine audioclub is het soms best lastig om een goede demo te verzorgen voor onze club. Je merkt toch dat de crisis in de audio wereld óók heeft toegeslagen.

Er komen nog maar weinig nieuwe producten dan wel merken op de markt.

Waar het in het begin van ons bestaan (inmiddels al ruim 12,5 jaar!) vrij eenvoudig was de agenda vol te krijgen is het nu soms een gevecht tegen de klok om een demo rond te krijgen voor onze clubavonden.

 

Des te leuker is het als een clublid het initiatief neemt een bedrijf in audio advies te starten!

Theo Schraven heeft sinds begin dit jaar het bedrijf arTTone, ‘Trust in Tonality’ opgericht, en heeft inmiddels een aantal zeer interessante merken in zijn assortiment.

Maar nieuwkomer of niet, Theo heeft mij (en ik weet zeker ook andere clubleden) op een zeer positieve wijze weten te verrassen.

Lees dit verslag over een zeer bevlogen beginnende audio ondernemer.

 

 verslag arttone foto1 

Theo Schraven

 

Ik ken Theo sinds hij lid is geworden van onze audioclub, dat is nu al ruim 10 jaar. Hij heeft altijd een uitgesproken mening en steekt die zeker niet onder stoelen of banken. Dat uit zich ook in zijn muzieksmaak. Het is alles of niets bij Theo.

Zijn eigen set laat erg veel horen. Hij vindt dat het luisteren naar muziek een bijzondere ervaring moet zijn. Er is in ons drukke bestaan vaak maar weinig tijd om te luisteren. Een set die niets verhult geeft dan meer voldoening dan een geluidsinstallatie waar je uren naar zou kunnen luisteren, maar geen tijd voor hebt.

Ik heb een aantal malen naar zijn eigen set mogen luisteren en dit was een krachtige en zeker meeslepende luisterervaring. Voor mij is het daarom geen verrassing dat dit een van zijn eigen, kenmerkende, uitgangspunten is, wanneer hij zijn klanten adviseert. Echter de beleving en smaak van de klant zelf staat centraal!

Vanuit die filosofie is arTTone leverancier van zeer zorgvuldig geselecteerde producten.

Deze producten staan allemaal ten dienste van deze basisgedachte van arTTone en zijn daardoor onlosmakelijk verbonden met de klant die hierin meegaat. Hier vind je geen “middle of the road” producten, maar wel producten die door hun prijs/prestatie verhouding duidelijk boven het maaiveld uitsteken. Merken als Canor, Tom Evans, love cable, Transmission Audio en Grandinote zijn geen producten die je op elke hoek van de straat zult vinden.

 

arTTone biedt naast zowel nieuwe als gebruikte audio-apparatuur ook als extra service de reparatie en modificatie van audio-apparatuur. Dit laatste in samenwerking met the audio clinic. Samen zoeken zij naar verbeteringen in apparatuur. Onze clubleden weten inmiddels uit ervaring dat de resultaten van de modificaties soms spectaculair kunnen zijn. Mede door deze samenwerking met de audio clinic, heeft arTTone als enige in Nederland het recht verworven om de Tom Evans phono versterkers te mogen aanpassen (gain en afsluitweerstand).

 

 

 verslag arttone foto2

De Audio Note AZ Two van Theo bewerkt door kunstenaar Jeroen Mes

 

De demo van Theo heeft mijzelf zeer verbaasd. Theo had van tevoren aangegeven dat ieder clublid gratis een audiofiele apparatuurzekering kon ontvangen. Het enige wat je daarvoor moest doen, was de gewenste afsluitwaarde opgeven. Als klap op de vuurpijl werd er tijdens de demo een netkabel van love cable, ter waarde van zo’n kleine 600,- euro én bovendien een CD verloot. Verder had hij Coco Records uit Zaandam bereid gevonden om een aantal speciaal geselecteerde cd’s tegen een vriendelijke prijs aan te bieden. Hoezo een goede binnenkomer!

 

Maar een demo met topklasse apparatuur zou natuurlijk toch niets worden, zonder een goede presentatie. Hierin heeft Theo mij weer verbaasd.

Hij is vanwege zijn beroep een goede spreker en entertainer, maar de totaalaanpak en de grootsheid van de uitvoering van de demo is echt een lichtend voorbeeld voor andere demonstrateurs. De ruimte was prachtig aangekleed met banners en door de speciale verlichting kregen de producten een bijzondere uitstraling mee.Theo gaf hiermee een fantastisch visitekaartje af.

 

Theo had 2 complete audiosets meegenomen.

Een grote en kleine Transmission Audio (TA) luidsprekerset, met daarnaast een Grandinote transistor versterker en een Canor buizen versterker. Als bron een Musical Fidelity NuVista 3D cd speler en een Thorens draaitafel die was verbonden met een Tom Evans The Microgroove Plus phono. Theo begon de demo met de grote TA luidsprekers en de Grandinote versterker.

 

 verslag arttone foto3

De grote en kleine Transmission Audio luidsprekers naast elkaar

 

De Transmission Audio luidsprekers heb ik begin dit jaar ook mogen beluisteren op de Engels hifi show in Rotterdam, en ik was zeer onder de indruk van deze voor mij onbekende luidsprekers.

Ze klonken toen homogeen en gecontroleerd, zonder aan details in te boeten.

Tijdens deze club demo was de presentatie ook homogeen, met eenzelfde klanksignatuur.

Alleen was het laag nu soms wat te vet en dan vaak iets teveel van het goede.

Bij Nik Bartsch - Ronin Live, modul 41-17, was het laag bij het losbarsten van de muzikanten té nadrukkelijk aanwezig. Bij een volgend nummer van Jeff Pevar – From The Core, track 1 – Plates, klinkt de gitaar heel direct en met veel punch.

 

verslag arttone foto4a               verslag arttone foto 4b

Grandinote Shinai                                                 Canor TP134

 

 

Vervolgens wordt hetzelfde nummer gedraaid via de TA-monitors. Het is echt opvallend welk een compleet laag deze monitors lieten horen! Natuurlijk klinkt het iets minder “vet” in het laag dan de vloerstaander, maar dat ervoer ik niet direct als een gemis. De klank heeft net een fractie meer coherentie. Niet iedereen deelde deze mening overigens merkte ik vanuit het publiek.

Wellicht werd dat veroorzaakt door de fysieke plaatsing van de luidsprekers in de ruimte. Dit kon ook een teken zijn dat de set nog niet optimaal was opgesteld.

De demoruimte van ACV is zeker geen gemakkelijke ruimte om een audioset te laten stralen.

Ik miste bij de demo van de vloerstaanders de finesse, die ik eerder wél had gehoord in Café Engels. Aan de apparatuur en de bekabeling heeftdat niet kunnen liggen, immers die waren identiek.

Elke ruimte is natuurlijk anders en dit kan de totale beleving beïnvloeden. Dat wordt hier maar weer eens benadrukt.

Ik ben er van overtuigt, dat wanneer er meer tijd zou zijn geweest om de set te tunen op deze ruimte, het geheel veel meer op zijn plek zou zijn gevallen. Ik had immers de enorme potentie van deze set al eerder beleefd tijdens de audioshow in Café Engels.

 

Wij hebben ook mogen luisteren naar een cd die is afgemixt op de Transmission Audio monitoren: Big Band Treasures van Frits Landesbergen. Dit is een productie van STS-Digital.

Track 16 -My Ideal Jazz is een nummer waarin de saxofoon spectaculair in de ruimte staat.

Het volgende nummer was ‘Mem Selle’ met de overbekende stem van Frank Sinatra. Zijn stem is drukvol, met een heldere focus en wordt weergegeven in de juiste verhoudingen. De monitoren geven de stem realisme. Hierna werd er teruggeschakeld naar de grote TA-luidsprekers.

Het geheel klonk toenwat rustiger en iets gemakkelijker, maar persoonlijk vond ik het niet direct een verbetering, anders dat zeker. De laagweergave kreeg weer iets meer nadruk.

In deze directe vergelijking viel op dat de monitoren de stem van Sinatra beter weten wisten neer te zetten.

 

Theo had ook een platenspeler meegenomen. Dit was een zwaar gemodificeerde Thorens TD160 met een Clearaudio Aurum Classic MM element. Deze speler is ter beschikking gesteld door Berend Duinkerken.

Het viel mij op hoe uitgebalanceerd deze combinatie klonk! Nergens vloog de platenspeler uit de bocht en de klank was bijzonder fraai.

Een LP van Leonard Cohen klonk ook zeer overtuigend, en Leonards diepe stem wordt fraai weergegeven. Een live opname van Michel Jonasz werd spectaculair neergezet.

Toch opmerkelijk, aangezien dit door het zeer geprononceerde laag van deze laatste meer recente opname niet makkelijk weer te geven was met een ‘eenvoudige’ platenspeler en dito element.

Ongetwijfeld droeg de gebruikte Tom Evans The Microgroove Plus X phonoversterker voor een belangrijk deel bij aan dit uitzonderlijke resultaat.

Uit eigen ervaring weet ik dat TEAD (Tom Evans Audio Design) tot magische dingen in staat is!

 

 verslag arttone foto5

De tevreden draaiende Thorens TD160

 

 

Na de pauze werd de Grandinote versterker vervangen door de Canor versterker. Dit is een geïntegreerde buizenversterker, met bezetting van EL34 buizen.

Canor is een fabrikant uit Slowakije, die gespecialiseerde is in buizenversterkers en de bijbehorende meetapparatuur. Canor heeft, wereldwijd gezien, de allerbeste meetapparatuur om buizen mee te testen en evalueren. Daarom laten diverse buizenfabrikantenhun buizen testen bij Canor. Bij Canor kunnen ze zelfs de degradatie van een buis met de tijd voorspellen. Dat is een belangrijk gegeven bij de matching van buizen.

 

Nadat de versterkers werden verwisseld, veranderde de klank dramatisch, in het voordeel van de Canor. Ten eerste viel op dat het laag wat minder ver doorliep en wat losser werd. Er was meer coherentie in het geluidsbeeld. Het mid/hoog was zeer transparant en daardoor valt een en ander een stuk beter op zijn plek.

 

Via de Canorversterking klonk het album ‘Muziek’ van de VW Brothers zeer lekker en daardoor meer muzikaal. Hetzelfde verhaal met de opname Smash van Patricia Barbers gelijknamige album. Hierbij werden bijvoorbeeld de muzikale kleuren (geen kleuring!) van de gitaar erg fraai weergegeven. Ik zat echt helemaal in de muziek en kreeg daardoor een meer complete ervaring dan bij het luisteren via de andere set!

 

En zo kwamen wij alweer bij het einde van deze demo. Met name het laatste stuk met de Canor versterker was wat mij betrof omgevlogen! Voor mij een teken dat de match duidelijke goed was.

De demo van Theo was voor mij in positieve zin een volslagen verrassing.

Aan de gedrevenheid en passie die Theo binnen zijn onderneming uitstraalt, daar kunnen nog heel veel bedrijven een voorbeeld aan nemen. Als Theo zijn eigen enthousiasme op de klanten weet over te brengen, lijkt hem verder niets meer in de weg te hoeven staan om een succesvol ondernemer binnen de audio te worden.

 

 

Ed Kuhuwael

 

Gebruikte apparatuur:

  • Canor TP 134, buizenversterker
  • Grandinote Shinai, versterker
  • Musical Fidelity Nu Vista 3d, cd speler
  • Transmission Audio M1i & M3 MK2,      luidsprekers
  • Tom Evans Audio Design The Microgroove      Plus X, phonoversterker
  • love cable, bekabeling
  • De ‘tweede’ draaitafel van Berend: Thorens TD160/SME/Clearaudio

 

www.arttone.nl

 

 

 

 

Laatst aangepast op woensdag, 09 oktober 2013 12:52