maart 2013
maandag, 25 november 2013 12:40

Jouiga: HenkJan Olthuis

We ontvangen vanavond HenkJan Olthuis die met zijn bedrijf Juoiga importeur is van luidspreker drivers, DSP producten en versterkers voor de zelfbouwmarkt. Als we op de site kijken dan zien we een aantal bijzondere luidsprekers zoals Mark Audio en Tangband waarin vooral breedbanders vertegenwoordigd zijn. Net als velen anderen in audioland is HenkJan begonnen vanuit hobby om later door te groeien naar een bedrijfsmatige aanpak. Naast luisprekers verkoopt hij ook producten van het merk MiniDSP. Mini DSP heeft een aantal producten waarin digital signal processing centraal staat. Denk hierbij aan room correction en actieve filtering voor luidsprekers. Verder zien we ook dat hij Hypex versterkermodules verkoopt, hier hebben we al heel veel van gehoord en behoeft geen verdere uitleg.

Geplaagd door verkeersdrukte komt HenkJan iets later bij de Moriaan aan dan was afgesproken maar nog altijd ruim op tijd om alles op te bouwen. De minimalistische set is snel operationeel maar tijd voor een maaltijd was er niet meer.

image001

Henkjan aan het woord

 

Als bronnen zijn een Squeezebox en een CD speler meegenomen welke beide via de digitale uitgang direct de luidsprekers sturen, er komt dus geen extra versterker aan te pas, naast degenen die in de luidsprekers zijn ingebouwd.

image003

De cd speler die duidelijk superieur was aan de squeezebox

 

De zelfbouw luidsprekers (type Nescio) zijn flinke vloerstaanders waarbij de mid hoog unit in een aparte kleine kubus boven op de behuizing zijn geplaatst, het ontwerp staat beschreven in Elektuur Audiospecial nr4. Door de constructie is het een echte design luispreker geworden, met name de manier waarop de mid-hoog unit bovenop de kast is gemonteerd, mooi gebouwd! Henkjan is een echte houtbewerker en dat is ook te zien aan de afwerking, het ziet er erg professioneel uit. Het binnen werk is opgebouwd met onderdelen uit eigen winkel: een CSS Trio8 subwoofer in het grote compartiment plus een Mark audio 10cm mid hoog unit die als breedbander bijna het hele audiospectrum pakt. Een miniDSP module fungeert als scheidingsfilter en stuurt in elke box twee Hypex modules aan die de versterking op zich nemen voor de sub en mid-hoog. Zoals eerder genoemd worden de speakers digitaal aangestuurd rechtstreeks vanaf de bron.

image005    image007

De Nescio luidspreker                      De hypex versterker module in de luidspreker

 

Na de inleidende woorden van onze voorzitter stelt Henkjan zich voor aan de club en begint te vertellen hoe hij van Hobby naar een klein bedrijf is gegroeid. De luidsprekermerken die hij voert zijn ook kleine spelers in de markt maar vormen daarmee wel bijzondere producten die ook nog eens heel betaalbaar zijn. Nadeel is vaak wel dat er op kleine schaal geproduceerd wordt en dat levert wel eens langere levertijden op Ook is het vaak lastiger om bepaalde onderdelen te bestellen en treden er soms modelwijzigingen op.

MiniDSP is een bedrijf dat diverse DSP modules levert welke je kan inzetten voor Room equalizing en scheidingsfilters voor actieve luidsprekers. Voor de zelfbouwer zijn het zeer betaalbare modules die je zelf kan programmeren met een PC. Het grootste voordeel is de enorme flexibiliteit en het eenvoudig aanpassen van de filter methode. 1e,2e of hogere orde filters kun je met een paar muisklikken instellen. Andere voordelen van actieve filtering is het direct aansturen van de luidsprekers zonder tussenkomst van passieve filtercomponenten. Ook het corrigeren van fasegedrag is iets dat met een passieve opzet zeer lastig is maar met een DSP juist heel simpel.

Henkjan laat de werking van de DSP uitgebreid zien met een duidelijke powerpoint presentatie, voor sommige misschien iets te technisch maar voor anderen juist weer interessant. Zo te zien heeft de miniDSP een prima en gebruikersvriendelijke interface via de PC en lijkt het niet echt moeilijk om de DSP geprogrammeerd te krijgen. Kanttekening is wel dat je nog steeds goed moet weten hoe je een scheidingsfilter moet opbouwen om tot een goedklinkend resultaat te komen.

image009

Het instellingsmenu van de DSP

 

Na dit hele verhaal wordt het tijd om te luisteren, we beginnen met een aantal tracks via de Squeezebox. Deze opstelling weet niet meteen te overtuigen maar de potentie van de luidsprekers is wel te horen. Als we vervolgens overstappen naar de CD speler dan is er een flinke vooruitgang in het geluid waardoor duidelijk wordt dat de squeezebox duidelijk achterblijft bij de CD speler. Met de cd-speler weet het systeem wel te overtuigen. Het laag is tot de diepste regionen te horen en het midden is open. Het tophoog blijft iets achter maar dat is logisch omdat er geen echte tweeter aanwezig is. Al met al is er goed naar te luisteren en wordt de tweeter niet direct gemist, het klinkt als een breedband systeem en dat heeft nu eenmaal zijn charme.

Wat ik jammer vond is dat de digitale kabel van echte dropveterkwaliteit was. Uit ervaring weet ik dat het erg belangrijk is om een goede digitale kabel te gebruiken en in het bijzonder bij de toegepaste lengte.

Vermelden moet worden dat de set heel betaalbaar is, zo kost een DSP module slechts 125 euro en dat hebben we wel eens anders gezien. Voor de zelfbouwer is het een bijzonder interessant module om een eigen actief systeem mee te bouwen. Er kunnen speaker systemen tot 4 weg worden gebouwd. Je kunt deze speaker geheel naar je eigen smaak en akoestiek aanpassen.

We kunnen terugkijken op een leuke en onderhoudende avond waar vooral DSP techniek uit de doeken werd gedaan, Henkjan wist dit op een duidelijke en professionele manier te presenteren zonder al te technisch te worden. Wellicht ook voor de techneuten genoeg stof tot nadenken, mogelijkheden genoeg met de miniDSP.

http://www.juoiga.eu

Laatst aangepast op maandag, 25 november 2013 13:15