mei 2013
maandag, 25 november 2013 12:38

Demo Audio aan zee

 

Vanavond ontvangen wij Evert van Audio aan Zee, een nieuwe onderneming die vooral gespecialiseerd is in streaming audio. De avond draait dan ook vooral om de twee muziekservers die Evert zelf ontwikkeld heeft en nu in de handel brengt. Eert laat zien wat er allemaal bij komt kijken als je een muziekserver opzet.

Evert werkt nog steeds bij de Marine en doet de bedrijfsvoering dus geheel in zijn vrije tijd. Zo heeft hij thuis een aparte ruimte ingericht als winkel. Hij is o.a dealer van AMR, Audioquest, Luxman, Blumenhofer, Furutech en Block audio, daarnaast natuurlijk zijn eigen muziekservers de Premium Flow en Ultra Flow. Al enige jaren is Evert bezig met het opbouwen en verbeteren van een muziekserver hetgeen puur uit hobby werd gedaan, totdat bleek dat de server zo goed werkte dat er belangstelling ontstond vanuit verschillende leveranciers. Dit was het moment dat Evert besloot om als bedrijf verder te gaan en de server in de markt te zetten. Het bedrijf Audio aan Zee was geboren.

image001

Evert aan het woord

 

Als Evert zijn verhaal gaat vertellen over de techniek blijkt dat het opbouwen van een goede server geen eenvoudige opgave is, veel experimenteren met WindowsXP en later Linux en dan nog de vele instellingen. Ook de hardware is van belang, zo is het systeem nu geheel ventilatorloos en beschikt het ook over een externe voeding.

 

Ultraflow

De Ultraflow is zeker een stap verder dan het instap model de Premium, belangrijkste verschil zit hem in de aparte USB kaart waarbij de chips en de clocks apart gevoed worden met een eigen voeding. Ook de 5V op de USB connector wordt apart gevoed zodat de aangesloten USB interface ook van een schonere spanning wordt voorzien, wellicht wel het belangrijkste nog. Door de kabel over te zetten van de speciale aansluiting naar de gewone USB konden we ook horen wat het verschil was en dat was niet subtiel! Dit is de eerstvolgende modificatie die in mijn eigen server komt. Er is meer detail en lucht rond de instrumenten te horen, ook het laag lijkt iets meer body te hebben. Al met al is de Ultra Flow verder luxer uitgevoerd dan de Premium Flow met een mooiere en duurdere behuizing.

image003

De ultraflow streamer en AudioBlock DAC-100 gebroederlijk naast elkaar

 

Rippen

Geen muziekserver heeft enig vorm van bestaansrecht zonder een muziekbibliotheek, deze komt voornamelijk tot stand door CD’s te rippen en dan op te slaan op de harde schijf. Dat rippen kan extern op een PC met het bekende EAC programma (Exact Audio Copy) of in de muziekserver zelf via de Linux software, dat laatste is gemakkelijker omdat het proces tot aan de data opslag geheel automatisch verloopt. Evert laat horen dat er tussen de twee rip methodes nog een duidelijk verschil zit waarbij EAC in WAV formaat en de server in FLAC werkt. Ook nu waren de verschillen niet bepaald subtiel te noemen! Bij de Linux Flac variant kwam Kari Bremnes zo’n beetje op schoot te zitten terwijl de instrumenten verweg klonken, Het verschil was ook duidelijk te horen maar wat is mooier? De meningen waren daar wel wat verdeeld over maar over het algemeen koos men voor Flac variant. Zelf vond ik de EAC Wav variant wat natuurlijker klinken en de andere versie iets te audiofiel waarbij de stem iets teveel naar voren komt, wellicht een kwestie van smaak…..Ik denk ook dat de plaats in de ruimte wat uitmaakt (ik zat helemaal vooraan) want de meeste mensen kozen juist voor de FLAC uitvoering.

image005

De zeer fraaie Luxman SQ-N100 versterker en D-N100 cd speler welke voor de versterking en vergelijk met de streamer zorgen

 

USB kabel

We zijn nog niet klaar met tweaken want nu is de verbinding tussen de streamer en DAC aan de beurt. Het verschil tussen een kabel van rond de 70 euro en de dure versie van Audioquest van zo’n 500 euro. Ik dacht dat een USB kabel niet zo veel verschil zou geven, dus wel! Wel een prijsverschil van 430 euro maar er worden wel eens grotere bedragen uitgegeven voor kleinere verschillen. Het is aan ieder te bepalen of je nu een USB kabel moet kopen die net zo duur is als de DAC, of dat je dat geld besteedt aan een duurdere DAC. In elk geval is het ook bij streaming zo dat je met bekabeling de zaak nog behoorlijk kan tunen, een dure kabel levert toch weer iets meer detail en ruimte in de muziek dan een eenvoudige dropveter.

image007

De Blumenhofer’s Big fun 17 worden gebruikt als weeregevers

 

To NAS or Not To NAS

Ook deze discussie kwam weer voorbij, Evert heeft daar een hele duidelijke mening over, bij hem geen NAS! Het liefst alle data op de interne HD, met name de netwerk verbinding kan voor een dramatische degradatie zorgen. Uiterraard is een CAT6 en 7 kabel beter dan zijn voorgangers maar zolang een verschil merkbaar is dan lijkt ethernet geen optie tenzij je voor het gemak toch enige concessie wilt doen.

 

Nabeschouwing

Als je aan streaming denkt dan verwacht je niet al te grote verschillen tussen de diverse oplossingen maar dat valt tegen! Ten opzichte van een CD speler heb je het voordeel dat de data foutloos naar de DAC gestuurd wordt zonder leesfouten, maar er is een keerzijde! We zitten in een computer omgeving waar veel digitale ruis aanwezig is met soms hele hoge frequenties, ook zorgen instellingen in de software ervoor dat er met het signaal soms wat vreemds gebeurt en niet bitperfect bij de DAC terecht komt. Met de juiste instellingen, goede voedingen en wat extra afscherming moet je wel een heel eind kunnen komen, Evert is een echte specialist op dit gebied en heeft vanavond weer een hoop duidelijk gemaakt.

 

Het was weer een zeer interessante avond met veel vergelijk tussen de verschillende oplossingen en onderdelen, Evert brengt in elk geval wel een heel mooi systeem op de markt dat een geduchte concurrent kan worden voor bestaande oplossingen en vaak ook uit de duurdere prijsklasse.

http://www.audioaanzee.nl

 

 

 

 

 

Laatst aangepast op maandag, 25 november 2013 13:00