november 2013
maandag, 25 november 2013 12:37

Audiocorner

 

Het is een koude november avond maar in de Moriaan is het lekker warm, mede dankzij de buizenapparatuur van Ayon die vanavond wordt gedemonstreerd. Het was dan ook even doorbijten voordat alles binnenstond, met name de 50Kg zware eindversterker was een hele kluif.

image001

 

Eric Jan Hortstman van Audiocorner demonstreert vanavond een hele set van Ayon waarvan hij een van de weinige dealers is in Nederland. Ayon komt uit Oostenrijk en is dus een echt Europees product dat ook in EU geproduceerd wordt. Kenmerkend aan Ayon zijn de zware aluminium behuizingen met de markante ronde hoeken, vooral de zware bomvrije CD deksel met puk geeft een hightech uitstraling. Ook de luidsprekers zijn min of meer organisch gevormd, dit geeft een soort natuurlijke demping zonder dat het nodig is om de kast vol met watten te stoppen.

 

Hier volgt een lijst van de apparatuur welke Eric Jan heeft meegenomen:

 

Eindversterker:           Ayon Spark/Helios 2x 40W

Luidsprekers:              Ayon GyrFalcon

CD speler:                  Ayon CD 5S

Netwerkspeler:           Ayon S3

 

image003

De eindversterker is uitgerust met 4 stuks 6C33 buizen, dit zijn buizen welke oorspronkelijk ontwikkeld zijn voor militaire toepassingen. Deze super robuuste buizen werden oa toegepast in de MIG straaljagers en moesten dus tegen forse G-krachten kunnen, ze blijken ook uitstekend geschikt te zijn voor audio. De versterker is als single ended (SE) opgebouwd en levert een vermogen van 40 Watt wat veel is voor een Single Ended versterker. Een single ended versterker met een 300b buis komt niet boven de 10 Watt uit.

 

image005

De CD speler is uitgerust met een Philips CD2 pro loopwerk, dit is een loopwerk dat vaker in high-end spelers wordt toegepast. Het is geen swingarm loopwerk maar een loopwerk met lineair tracking zoals een Philips CDM12 loopwerk, eigenlijk is het gewoon een verbeterde versie van de CDM12 met een gegoten aluminium chassis.

 

image007

De netwerkspeler kan muziekfiles afspelen vanaf een NAS, USB of bijvoorbeeld internetradio. In dit geval werden de files vanaf een laptop afgespeeld via een netwerk. Een router was ook in het netwerk opgenomen, die was nodig om Foobar2000 als DHCP server te laten fungeren. Zowel de CD als de Netwerkspeler waren voorzien van Burr Brown DA-converters en een klasse A voorversterker functie, het analoge deel is met buizen (6H30 en 6Z4 buisgelaijkrichters) uitgerust. Ook zijn de apparaten als losse DAC en als voorversterker te gebruiken. Vanavond word de netwerkspeler via een digitale kabel gekoppeld met de CD speler.

 

image009

Voor de bekabeling is gekozen voor Advance Acoustic luidsprekerkabels Met LOK Rodium stekers en HL zilver interlinks, de netkabels zijn van Supra met een eigen merk Rhodium stekkers welke heel sterk aan Oyade doen denken. Ook het stekkerblok is van Supra, een merk dat voor een redelijke prijs heel goede producten aanbiedt.

 

Audiocorner is gevestigd in Lutjebroek en zoals we tegenwoordig steeds vaker zien wordt het bedrijf gerund vanuit een woonhuis (met grote schuur) naast een normale vaste baan. Daarnaast heeft hij ook de webshop Hollandlink overgenomen, hier kun je terecht voor allerlei accessoires zoals kabels en andere audio accessoires. Een dergelijke constructie zie je steeds vaker ontstaan ipv volwaardige winkels, de omzet is vaak te laag om de hoge vaste lasten van een winkel te kunnen dragen dus kiest men voor deze vorm. 

 

image011

Na een introductiepraatje kunnen we luisteren naar de indrukwekkende set, Christina Branco en Diana Krall komen overtuigend uit de luidsprekers. De set laat veel horen en als een opname niet goed is dan wordt dat ook duidelijk weergegeven. Mooi opnames komen juist heel goed tot hun recht. Het klankbeeld is erg open en gedetailleerd, daarbij is het laag wat magertjes. Na de pauze worden er spikes onder de speakers geplaatst en dat gaf in laag beleving een behoorlijke verbetering, ook leek het geluidsbeeld wat te verbeteren omdat de speakers nu iets meer achteroverhellen. Na de pauze zit ik achterin en kan genieten van de muziek van Yello. Takla Makan wordt zeer overtuigend neergezet, de diverse geluidjes worden uiterst precies in het geluidsbeeld geplaatst dat bijna eindeloos groot leek.

Plotseling valt de versterker uit…..oops….wat nu! Nee niks aan de hand… auto bias! Na drie uur onafgebroken spelen vindt de versterker het nodig om de bias van de eindbuizen te controleren en af te regelen, dit gebeurt dus automatisch en zo heb je als gebruiker hier geen omkijken naar. Bij buizenversterkers hebben we nu eenmaal te maken met een bias (ruststroom) die verloopt. Het hoort dan ook bij regulier onderhoud om deze waarde te controleren en af te regelen. Bij een 6C33 buis moet dit wat vaker gebeuren omdat deze buis wat gevoeliger is voor verlopen, Ayon heeft dus bedacht om dit proces te automatiseren. Hierin zit ook meteen een melding ingebouwd wanneer de buizen vervangen moeten worden, dit gebeurt als de bias instelling een uiterste waarde bereikt en niet goed meer is af te stellen. Toch handig zo’n ingebouwd onderhoudssysteem.

 

image013

Tot elf uur is het nog genieten van muziek, Dire straits met het mooie Private Investigations, Blues van Doug mc Leod en het Requiem van John Rutter komen onder andere nog voorbij. Ook zijn er een paar klassieke stukken gespeeld oa van Beethoven en Bach. Een minder goede opnametechniek of mastering valt bij deze set genadeloos door de mand. Van de eigen muziek van de leden viel vooral de Poolse opname op (Wie was dit, titel toevoegen Ed) met muziek uit Israel met oosteuropese invloeden, een mooi stuk folk om naar te luisteren.

 

Al met al was het weer een interessante avond met mooie apparatuur dat niet alleen goed klinkt maar er ook heel mooi uitziet, Eric Jan bedankt voor deze mooie demo.

 

A Herweijer

http://www.audiocorner.nl

http://www.hollandlink.nl

 

Laatst aangepast op maandag, 02 december 2013 15:19