februari 2014
vrijdag, 08 mei 2015 15:00

ACV demo Theo Schraven/ arTTone

Dat ene buisvoetje

Een goede voorbereiding is het halve werk. Daarom steekt een demonstrateur daar veel tijd in en doet er veel moeite voor.
De hoop is dan natuurlijk dat de demo verloopt zoals deze bedacht is.
Dit geldt zeker voor deze demonstrateur, Theo Schraven, al jaren clublid van Audio Club Velsen en sinds 2013 oprichter en eigenaar van de audiofirma arTTone,. Wij kennen Theo als muziekliefhebber pur sang en als geluidsliefhebber met een eigen mening en visie. Theo hoeft niet elk tingeltangeltje tot in de perfectie te horen, als het gehele geluidsbeeld maar klopt, dan kan hij ten volle genieten van de muziek.
Voorheen zat ik, de schrijver, alleen in mijn hobbykamer naar muziek te luisteren (daar staat dé geluidsinstallatie) maar eigenlijk nooit in de huiskamer. Ik wilde zoveel mogelijk micro-informatie uit mijn installatie horen en vergat nogal eens naar dé muziek te luisteren. Met de komst van een NAS (netwerk gebonden computerserver), een netwerkspeler in de hobbykamer én in de huiskamer, ben ik ook meer muziek gaan luisteren in de huiskamer. Door het ontbreken van al die micro-informatie komt de muziek heel anders over. Dit inzicht heb ik overgehouden aan de vele gesprekken met o.a. Theo.

 

image001

Theo heeft vanavond Roland Overbosch van  Concept Audio Design meegenomen als ondersteuning en het beantwoorden van technische vragen. Via het bedrijf van Roland is het mogelijk om zelf kabels samen te stellen op basis van eigen specificaties. Hij heeft ongeveer 80 kabeltypen op voorraad en kan vrijwel elke wens op maat vervullen. In dit geval is bijvoorbeeld de interlink tussen cd en voorversterker een Cassiopeia en kost ± €79,00. Dit is een interlink op basis van verzilverd koperdraad.
 
Bij aankomst in de clubruimte stond alles opgesteld en was de set aan het inspelen. Een indrukwekkend gezicht: een verzameling mooie apparaten, met wat losse componenten en kabels.
Theo heeft zijn productenpallet met de tijd flink uitgebreid. Hij wilde graag weer
een demo geven met onbekende merken en producten (Zie het verslag van juli 2013).

Wat had Theo zoal opgesteld?

 

image002
Apperaat;         merk;                                     URL;
Voorversterker; Alexander    Tsakiridis Devices
Eindversterker; Opheus mono   Tsakiridis Devices http://www.tsakiridis-devices.com

Draaitafel; Little Super Deck, F5 arm The Funk Firm http://www.thefunkfirm.co.uk

Phono-voortrap; The Microgroove Plus, Tom Evans Audio Design   http://www.audiodesign.co.uk/
Element; Meastro Satin wood Clearaudio

Audio Streamer: Die Loreley   La Rosita http://www.larosita.fr/Rosita-2013/Die_Loreley.html

CD speller; CD2   Canor http://www.canor-audio.com/?page_id=69

Monitor Speakers; Micro  Geometric Harmony http://www.geometricharmony.com

Staande Speakers; ME 160  M.E. Geithain http://www.me-Geithain.de/index.php/en/highend

Interlinks; Cygnus 2  Cassiopeia http://www.conceptdesignaudio.nl/

Luidsprekerkabels; Quantum 2, Cassiopeia http://www.conceptdesignaudio.nl/

Audio rack; SR,   Conpect Audio http://www.conceptdesignaudio.nl/

Verdeeldoos; Black Power,   Energya, netkabels.

Theo begon een muziekstuk af te spelen via de CD speler, daarna volgde hetzelfde stuk via de netwerkspeler.
Bij de Canor cd-speler was de stem iets minder present aanwezig en de S klanken waren ook minder duidelijk dan bij Die Lorely netwerkspeler. In zijn totaliteit presteerde de Canor cd speler beter. Als je praat over prijs/ (geluids)kwaliteit verhouding, dan presteerde Die Lorely echt goed. Het was natuurlijk wel appels met peren vergelijken, want niet alleen was de bron (herkomst van het digitale bestand) totaal verschillend, er stond een cd-loopwerk tegenover computerharddisk, en bovendien waren de gebruikte dac’s heel verschillend. De netwerk speler kon alleen via zijn interne da-converter worden gebruikt. Bij het vergelijken met een tweede muziekstuk, werd het  verschil nog duidelijker waarneembaar.

image003

 

Daarna werd er overgestapt op weergave via de draaitafel, kenmerkend hierbij was de volledigheid van het geluid zoals we gewend zijn van een goede draaitafel.   Ik vond het wel een beetje slisserig klinken.
Helaas begon tijdens deze sessie één kanaal van de eindversterker ineens kuren te vertonen en werd er een vervroegde pauze ingelast. Tijdens deze pauze hebben Theo en Roland dit probleem niet 
kunnen verhelpen en werd de demo tot ieders teleurstelling afgeblazen.
De stemming kwam er net lekker in.
Theo verzekerde ons daarbij meteen, dat hij later dit jaar graag terug komt.

Jammer dat de demo zo abrupt moest stoppen. Het duurde toch nog behoorlijk lang voordat de installatie echt werd opgeruimd. Er was voldoende interesse van clubleden en er werd daarom eerst uitgebreid nagepraat en gekeken naar de mooi apparatuur.

Naschrift:
De eindversterker was kort daarvoor uitgeleend als demomodel. (…) Daarbij was bij het wisselen van een buis kennelijk wat glas afgebroken. Deze stukjes glas ongezien in de buisvoet achtergebleven en naarmate de versterker warmer werd veroorzaakte dit een storing door een slechte verbinding en tot uitval van één kanaal.