maart 2014
vrijdag, 08 mei 2015 15:01

QS audio – Onbaatzuchtig

Ik heb vooraf een flinke poos na zitten denken over de titel van dit verslag van onze club avond. Ik kon namelijk geen woord bedenken welke de lading dekt van iemand die belangeloos een stuk kennis komt delen met een stel “audio idioten”. Uiteindelijk heb ik het maar opgezocht met behulp van een puzzelwoordenboek, en het woord wat volgens mij nog het meest de lading denkt is onbaatzuchtig. Volgens het van Dale woordenboek betekend dat “niet op eigen voordeel uit”.
Ik vind het namelijk niet zo vanzelfsprekend dat iemand een flink stuk kennis waar ook nog eens behoorlijk wat research aan vooraf is gegaan deelt met ons.

Lourens Ouweltjes is de eigenaar van QS-audio en daarnaast onderzoeker/uitvinder van met name audio gerelateerde producten. Lourens is van huis uit chemicus, en met die achtergrond probeert hij producten te ontwikkelen die iets toevoegen in de audio beleving.
Lourens heeft bijvoorbeeld een platenspeler olie ontwikkeld welke in de audio kringen een goede reputatie geniet. Daarnaast heeft hij ook een reiniger voor een platenwasmachine ontwikkeld. Dit gaat de hele wereld over. Lourens heeft een winkel waarin hij diverse audio producten verkoopt. Kijk maar eens op zijn website voor het assortiment.

Zo is hij ook uit nieuwsgierigheid begonnen met fabrieksproducten te kopen en deze te vergelijken met iets wat hij zelf had gemaakt. Lourens is iemand die de verschillen graag zelf ervaart zonder anderen na te praten. Zeker nu in het internet tijdperk is die valkuil zeer groot. Bijna iedereen praat elkaar na zonder eigenlijk te weten waar het precies om gaat. Lourens dus niet. Zo heeft hij in eerste instantie een koperen kabel gemaakt welke in een olie gevulde teflon buis zaten. Met name de olie heeft een hoorbaar effect op de geluidsbeleving. Zelfs het soort olie heeft invloed op het geluid. De samenwerking met zijn toenmalige zakenpartner is daarna gestopt. Laurens is daarna zelf verder gegaan. Op een gegeven moment is hij kabels cryogeen gaan behandelen. Dat is een proces waarbij de kabel tot zeer lage temperaturen (ongeveer -200 ºC) wordt afgekoeld en daarna zeer langzaam tot kamertemperatuur wordt terug gebracht. Het effect is dat de kristalstructuur daarbij verandert en dit heeft een hoorbaar effect op de geluidskwaliteit. Er zijn tegenwoordig veel fabrikanten die hun kabels cryogeen behandelen. QS-audio levert dit als dienst aan. Je kunt dus je eigen kabels langs brengen en laten behandelen.

De kabels van Lourens zijn inmiddels verder verbeterd, de olie vulling gebruikt hij alleen voor de productie van luidsprekerkabels. Hij heeft nu een samenwerking met Marcel Croese van Creato audio voor de productie van interlinks. De netsnoeren zijn een eigen ontwikkeling.

Vanavond gaat Lourens samen met ons een netkabel maken. Vandaar ook de titel van dit verslag, hij laat ons ongecensureerd zien hoe een dergelijke netkabel moet worden gemaakt, het geheim van de smid zogezegd.

Lourens legt daarbij uit dat de klank van een kabel door een aantal zaken wordt beinvloed:


- Materiaal van de geleider, dikte van de geleider, structuur:  stranded /solid core
- Isolatiemateriaal
- Beïnvloeding van de geleiders op elkaar door vlechten
- stekkers

 

image001

De productie omgeving

De klank van de stekkers wordt onder andere bepaald door de demping van de behuizing, en in mindere mate door het materiaal zelf. Natuurlijk doen de stekkerpennen er ook toe.
Lourens heeft een volledige kabels productie omgeving opgezet in onze demo ruimte.


Bij de productie van een netkabel is het zeer belangrijk dat het contact met de vloer goed gedempt wordt. Dat is de reden dat cable elevators soms een duidelijk hoorbaar verschil laten horen. Bij een van nature goed gedempte kabel zal deze verbetering in de kabel zelf reeds aanwezig zijn. Daarnaast is de aarde van de kabel belangrijk.
De geleider bestaat uit 3 aders van geïsoleerd koper en daaromheen een vernikkeld koperen afscherming. Daar omheen komt een mantel van siliconen rubber en daar weer een mantel voor de afwerking overheen. Siliconenrubber heeft een zeer goede demping. De kabel wordt uiteindelijk gedempt met glaspareltjes van 0,07mm in doorsnede. Deze zorgen voor een extreme demping wat het geluid ten goede komt. Een fabrikant als Shunyata past dit proces ook toe.

 

image003

Lourens in actie met drie zeer geïnteresseerde toeschouwers

 

Het is te zien dat het veel tijd kost om een complexe kabel als deze te fabriceren. Dat uit zich ook in de verkoopprijs van veel fabriekskabels, met soms exorbitante prijzen als gevolg. Lourens is al snel een anderhalf uur bezig om deze kabel te maken. Als er dan ook nog wat verdiend moet worden loopt de verkoop prijs al snel op. Het is zeer lonend om zelf te experimenteren. Dat is ook nog eens goed voor de geest, het geeft veel rust om geconcentreerd aan een product te werken wat ook nog eens ingezet kan worden. Eventueel kan Lourens ze ook voor je in elkaar zetten.
Lourens levert de bouwkit compleet aan voor ongeveer 60 euro exclusief de stekkers. De stekkers kan hij leveren voor 80 euro. Dat is een stekker welke hij zelf importeert uit Taiwan. Het product ziet er zeer fraai uit en heeft volgens Lourens een zeer goed prijs-kwaliteit verhouding

 

image005

Bijna klaar, de kabel wordt gevuld met glaspareltjes

 

We kunnen helaas niet beluisteren wat het eindresultaat is van het product. Dat wordt ook lastig om te demonstreren zonder goede audio set voorhanden. Lourens heeft ons echter uitgenodigd om eens te komen luisteren naar de producten in zijn winkel.

 

image007

Lourens legt hier uit dat de kabels op een bepaalde manier moeten worden gemasseerd

 

Ik heb zelf heel erg genoten van deze demonstratie. Het is daarnaast gewoon heel goed om te zien dat niet iedereen voor het grote geld gaat en andere audio liefhebbers de kans geeft om iets heel moois te bouwen tegen een zeer gunstige prijs.

Lourens bedankt voor de leerzame avond.

 

Ed Kuhuwael

 

www.qsaudio.nl