oktober 2014
vrijdag, 08 mei 2015 15:02

 ArnoSound         AS-TL2, Limited Edition

 

Af en toe worden records gebroken, sommige demonstrateurs willen graag zo vroeg mogelijk over de zaal beschikken om hun installatie op te stellen, op te warmen en in te spelen. Anderen doen het veel korter. Zo ook Arno Kok en Dorus Jan Wiendels, In een kwartier tijd was de set opgebouwd aangesloten en de speakers in de ruimte uitgelijnd. Omdat de speakers niet erg hoog zijn werden deze op de aanwezige betonblokken geplaatst die daarmee als verhoging fungeerden. In een huiskamersituatie is dit volstrekt onnodig, maar bij 5 rijen met mannen die in een bioscoopopstelling zitten is het met deze relatief lage luidsprekerboxen echt noodzakelijk.

 

Arno en Dorus Jan kregen al gauw het woord, Arno vertelde dat ze al vele verschillende speaker systemen hebben onderzocht en gebouwd. Dorus Jan vulde met regelmaat Arno aan met iets meer technische wetenswaardigheden over de voor- en nadelen van de diverse systemen. Nu zijn ze gereed met het bouwen van een actieve transmissielijn luidsprekerbox met één breedbandspeaker.  Met dit project zijn ze de afgelopen 5 jaar bezig geweest om het op dit niveau te krijgen. Het enthousiasme waarmee ze vertelden en hun kennis en hun ervaring deelden werkte aanstekelijk  op de groep.

image001 

Arno Kok

 

 image003

AS TL2

Arno vertelde dat door de keuze van 1/8 Lambda de kast veel kleiner uit kan vallen dan door 1/4 lambda, hierdoor is het technisch mogelijk om tot 20 hertz te gaan. Dit wel met behoud van alle gewenste kwaliteiten. Gebruik wordt gemaakt van een 5 inch breedband speaker. Dit is een relatief kleine speaker om in een breedbandspectrum toch alles te laten horen. Met name voor het laag is dat een uitdaging. Hiervoor is de transmissielijn een mooie oplossing. Het te ver uitslaan van de speakers wordt kort gehouden door een begrenzing op de versterker in te stellen in combinatie met een actieve filtering. Deze begrenzing (limiter) moesten Arno en Dorus Jan zelf ontwerpen omdat limiters voor een laag wattage niet in de handel zijn. Bij mogelijke overbelasting treedt de beveiliging in werking. Dit hebben we deze avond een paar keer mogen meemaken. Niet zo verwonderlijk want de ruimte is best wel vergelijkbaar met een héle grote huiskamer en er waren bij elkaar een man of 24 in de ruimte die ook het nodige geluid absorberen. Het voordeel van deze kastvorm met alle ronde vormen is dat de basklappen veel dichter zijn, waardoor het Doppler-effect veel minder optreedt. Na deze uitleg kwam de muziek aan bod geopend werd met Malia – Magnetic Lies–Convergence. Een muziek stuk wat mij onbekend was, maar bleek een referentiemuziekstuk te zijn van onze collega audioclub, Audioclub Oost Brabant. Dit stuk klonk mooi transparant en direct zoals we van een breedbandluidsprekerbox mogen verwachten, laag was goed hoorbaar. Vervolgens draaide Arno meerdere stukken muziek die ik niet kende. Bij mij werd tijdens het afspelen van deze muziekstukken wel duidelijk dat dit geen 13 in een dozijn speakers zijn.

Arno vervolgde zijn verhaal. De mooie ronde vormen zijn niet door cosmetische wensen naar voren gekomen maar puur vanuit het puntbron principe. Voor het midden en hoog frequentiegebied blijft deze behouden door het kleine front en de krommingen in de kast. Omdat speakers rondom afstralen is op deze manier voorkomen dat een zoals bij een grote vlakke voorkant ongewenste reflecties optreden. Alle frequenties zijn door de kastvorm al goed op elkaar afgestemd, maar, daar waar er nog wat afwijkingen zijn is dat door het actieve filter rechtgetrokken. Hiervoor hebben zij een meetmicrofoon gebruikt en alle tonen tussen 20 en 20.000 Hz hetzelfde volume gegeven. Een zelfgebouwde stuurprint met automatisch in- en uitschakelen zorgt ervoor dat er geen onnodig stroomverbruik is. De UCD versterkers met schakelende voeding kunnen de speakers met gemak aansturen. Ook de gekromde voor- en achterkant zijn van een geluidsabsorberend materiaal bedekt om reflecties die van de achtermuur komen én direct van de speaker te dempen.

Weer werd er ruimschoots tijd uitgetrokken om muziek af te spelen. Ook nu werd er voor mij onbekend werk afgespeeld. Voorzichtig vroeg Arno of The Bee Gees verantwoord was, overmoedig geven we aan dat hij dit rustig kon draaien. Helaas, de opname was van dermate slechte kwaliteit dat ik van mening ben dat je dit alleen nog op een wegwerpradio kan afspelen. Dit riep bij een van de leden de vraag op of de installatie en bekabeling wel voldoende kwaliteit gaf en de speakers daarmee tekort deed. Die mening werd door meerderen uit het publiek gedeeld. Dorus gaf aan dat rekening houdend met de juiste weerstand de kwaliteit van de kabels niet heel veel invloed gaf. Maar gaf ook toe dat daar wat hun betreft niet echt de nadruk op werd gelegd.

image005 

Vervolgens werden nummers gedraaid die ik wel goed ken en die voor mij als referentie dienen.

Simply Red – Sad Old Red
Famous blue Raincoat – Jennifer Warnes
Maarten Maarten – Herman van Veen
Dat Dere – Ricky Lee Jones
I Scare Myself – Thomas Dolby
Sun and Moon – Stonehenge


Ik zat in de ideale driehoek tussen speakers zoals er in de studio’s ook wordt gewerkt.
Bij de bovenstaande nummers was voor mij opvallend dat sommige gebieden er werden uitgelicht, denk hierbij aan (vrouwen)stemmen Saxofoon, piano. En andere bleven nog weleens achter (sommige basfrequentie) en hoge tonen ten opzichte van wat ik gewend ben. De ruimte en de demping zal hier een grote rol in spelen, deze is wel erg groot voor deze luidsprekers. Omdat er een actieve filtering plaatsvindt zal waarschijnlijk aanpassingen om de ruimte akoestiek te compenseren  geen problemen geven. Dit is echter op de avond niet ter sprake gekomen.  Het stereobeeld was werkelijk schitterend, dat kwam natuurlijk omdat ik op de sweetspot zat. Bij Sun and Moon kon je horen dat de speaker echt de lage regionen kon weergeven en klonk bijzonder aangenaam.

image007

Dorus Jan Wiendels

Conclusie:
Voor mij is het duidelijk dat dit luidsprekers zijn met een geheel eigen karakter en daardoor veel medestanders zullen krijgen.
De bron, netwerkspeler voorversterker en bekabeling had volgens mij van een betere kwaliteit kunnen zijn waardoor de luidsprekers beter tot hun recht hadden kunnen komen.
De kasten zijn van een bijzondere vormgeving en mooi afgewerkt met onopvallend absorptiemateriaal.
Gedreven geestelijke “vaders” die vol passie over hun geestenkindje praten en niets aan twijfel overlaten, overal is over nagedacht.
       Enkele kenmerken zijn:
• Bij een laag volume al een volle bas
• Transmissielijn kast
• Doorontwikkelde kast ontwerp, met minimale interne reflecties.
• Actieve versterking,automatisch ingeschakeld.
• Actief gefilterd.
• Frequentie bereik: 21Hz...20KHz
• Beveiligd.


Dit was weer een bijzondere audioavond met voor velen van ons onbekende muziekstukken.

Arno en Dorus Jan heel hartelijk dank voor deze leerzame en onderhoudende avond.


Kijk ook eens op http://www.arnospeaker.nl/ voor meer informatie over de luidsprekers en bouwers.      diverse speakersystemen