April 2016 - Super DDDAC met Joep en Elroy
donderdag, 26 mei 2016 19:42

 

Deze avond stond in het teken van een gemodificeerde zelfbouw kit DAC, de bekende 1794 DDDAC ontworpen door Doede Douma.

 

1


Een paar bevlogen zelfbouwers, Joep en Leroy, die zich al eerder hadden aangeboden een demo te geven van deze DAC. Dit samen met een set zelfbouw speakers en ook een gemodificeerde Audionote kit4 versterker, met een zwaardere voeding en 6V6 eindbuizen.


Op de demo-avond zelf kwamen ze met vier man en een vrouw sterk aanzetten en naast hun audio-apparatuur werd een imposant aantal zaaldiffusers meegenomen. Deze laatste werden op strategische plekken in de zaal neergezet. Bij Marc viel het gelijk op dat deze diffusers al invloed had op de zaalakoestiek. De diffusers bestonden elk uit een groot aantal verticale houten blokjes van verschillende maten en lengtes, een soort “Manhattan” van hout, maar het moet wel “passen” in je woonkamer... (zie de foto's).

 

35


De DACs zelf waren dus gemodificeerd, o.a. de voeding, maar vooral alle elco's, die vervangen waren door grote witte MKP-condensatoren (zgn. motorstart condensator) Het ziet er dus wat spartaans uit, niet gelikt, maar geluidskwaliteit staat voorop. De DAC heeft een USB-ingang, dat in de DAC zelf wordt omgezet naar een I2s signaal dat vervolgens de DAC-chips aanstuurt.


Muziek wordt er gedraaid via een laptop, eerst de DAC van John, met een gemodificeerde voeding en DAC-board met alleen MKP-c's. Het viel gelijk op dat het geheel een mooi open, dynamisch en een goed stereo beeld weergaf.

 

2


Zelfs bij verschillende muziek soorten blijft deze DAC het allerhoogste niveau weergeven, rust, definitie, alles was er, top DAC dus!
Bij sommige luisteraars vond men het “super hoog” niet echt gedefinieerd, maar dat komt natuurlijk doordat er geen echte tweeter aanwezig was. De speaker box bestond uit twee gefilterde breedbanders, ondersteund door een sub woofer in dezelfde behuizing.


Ter vergelijking werd ook de bekende DAC van Ed aangesloten, doch deze viel enigszins tegen, toch van een gerenommeerd merk… De DAC, die Frans ter vergelijk meegenomen had, daarbij lukte het niet om de Windows-driver te laden voor de USB- aansturing.
Ook een tweede DDDAC, die van Ruud, met standaard voeding, maar wel de bekende grote MKP's op de DAC, klonk bijna identiek als de eerste DDDAC.


Erg groot verschil was er althans niet volgens velen.

 

4


Beide klonken al met al heel mooi, en laat ook zien waartoe zelfbouw c.q. modificatie en een hoop enthousiasme naar toe kan leiden.
Dus in de toekomst graag meer zelfbouwers met demo's!!


Onze dank gaat uit naar:

Joep Kocken, voor de uitstekende presentatie, Elroy Gelderblom, John Wyers, de inspirator v/d mods en Ruud Koks voor het beschikbaar stellen van zijn speakers en versterker.

 

Met vriendelijke groet, Herman Bergman Secretaris Audio Club Velsen ACV

Laatst aangepast op donderdag, 26 mei 2016 19:57