December 2016 - Jan en Roland - Avalon lookalikes
dinsdag, 17 januari 2017 12:38

Demoavond 21 december, 2016

 

dec 16 1Avalon Eidolon Look A Likes,

 

Jan en Roland vertelden mij dat ze bezig waren een project van een vriend van hen af te maken, omdat hij daar door privéomstandigheden niet aan toe kwam. Het waren speakers die de vorm van de kast van de Avalon Eidolon kregen, omdat diegene die vorm zo mooi vond. Jan heeft deze, nog lege, speakerboxen overgenomen.

 

De speakers zijn een lust voor het oog, en ontzettend goed en mooi in elkaar gezet. Ze moeten nog worden afgewerkt, maar het was natuurlijk veiliger om dat te doen na de demo i.v.m. beschadigingen tijdens vervoer.

 

De baffle van de speaker is van 3 lagen MDF dat op elkaar is verlijmd en waar met een professionele freesbank zowel aan de bovenkant als de onderkant een mooie schuine kant is gefreesd. Dit komt het afstraalgedrag van de units ten goede. Verder zitten er in de speaker box allerlei verstevigingsribben. Ook is er bij de middentoner nog met allerlei schotjes gewerkt om de reflecties in de kast te laten breken.

 

De laag unit is een Eton 11-581 woofer. De middentoner is een Accuton C173-6-090, en de tweeter is een Accuton C13-6. De Accuton units hebben allebei een keramische conus en de tweeter heeft een inverted dome. De middentoonunit is uitgerust met een zogeheten “underhung” spreekspoel. Dit betekend dat de spoel beter in het magnetische veld van de magneet blijft.

 

Roland heeft het scheidingsfilter helemaal zelf ontworpen en gebouwd, doormiddel van meten en luisteren. Ze hebben eerst de filters met betaalbare componenten gebouwd en daarna, toen het goed klonk, hebben ze het filter met hele exotische componenten uitgevoerd.

 

Hoe klinkt dat nu

 

Bij het aanzetten van de set, met onder anderen de door Jan en Roland zelf gebouwde OTL-buizenversterkers, viel meteen op het hele mooie transparante en open geluid. De enorme rust, macht en controle in het laag waren eveneens opvallend goed.

 

Toen de zaal volstroomde met leden klonk de set al veel meer opgewarmd, en kon het genieten gaan beginnen. Bij het eerste nummer was iedereen meteen stil, een goed teken.

 

dec 16 2

 

Het tweede nummer was een pianostuk van Chopin. De piano klonk heel echt, je hoorde de snaren ronken en er zat veel body in het geluid en je had gewoon het idee dat er een piano stond. Jammer dat niet alle opnames even mooi zijn want dat hoor je op dit systeem meteen. Als de opname niet klopt, dan zijn de speakers genadeloos. Dat is natuurlijk een teken van een goed presterende set.

 

De uitschieter vond ik zelf het kerststuk van 40 jaar oud dat van de mastertape op DSD was overgezet. De diepte, de plaatsing en het laag van het orgel waren echt fenomenaal.

 

Jan en Roland ontzettend bedankt voor jullie demo, en ik hoop dat jullie nog veel zullen genieten van deze prachtige speakers.

 

Vriendelijke groet,

Marc Gottmer

Voorzitter ACV

Laatst aangepast op dinsdag, 17 januari 2017 12:49