Februari 2016 - Channel Classics en Daudio
vrijdag, 20 mei 2016 10:04

Verslag Demo avond 17 februari 2016

 

Voor het eerst opent Marc, als nieuwe voorzitter, de clubavond en dat gaat hem prima af! Marc introduceert Jared Sacks, die als oprichter de man is achter Channel Classics, en een bevlogen opname engineer is.


1 

 

Voordat Jared z'n betoog houdt, laat hij eerst een eigen opgenomen DSD opname horen. Het is een uitvoering van Eric Vloeimans op trompet, begeleid door het barok ensemble Holland Barock Society en is opgenomen in het Haarlems concertgebouw. Het barok ensemble speelt op authentieke instrumenten. Deze opname klinkt zeer overtuigend, alles heel realistisch, dus de avond kon dus voor meer verrassingen zorgen.

 

Maar allereerst geven Hans Beckeringh en Jeroen Dezaire (de heren van Daudio) een kleine uitleg over hun meegebrachte 5 kanaals speakerset met bijbehorende versterkers.

 

2

 

De opstelling bestaat uit vijf de zelfde luidsprekers, drie luidsprekers voor in de zaal en twee luidsprekers aan de zijkanten, iets unieks voor de ACV. Het systeem is volledig dipool. De dipoolwerking van deze luidspreker wordt bereikt door gebruik te maken van een open klankbord (baffle) zonder klankkast.

 

34

 

De luidspreker heeft het voor het laag twee 10" woofers. Deze woofers worden apart "actief" aangestuurd, waarbij de versterker niet in de box maar erbuiten is geplaatst. Het mid en hoog (band tweeter) worden door normale versterkers aangestuurd. De woofer frequentie karakteristiek kan dus naar behoefte (akoestisch) worden aangepast. Hans gaat verder in op zijn muziek belevenis en zodanig ook als zanger van een bigband orkest.

 

Jared vertelt verder over zijn passie als muziek opname engineer, dat begon in de "Kanaalstraat" in a'dam, vandaar de naam Channel Classic Recordings. Eerst met Betamax VC, vanaf '87 bezig met analoog-digitaal CD's remasteren, en vanaf '90 z'n eigen label begonnen als business. Vanaf 2000 met Philips multichannel/DSD opgezet met toegepaste AD-converters voor opname, die ontworpen zijn door Eelco Grim.

 

Even vermeld, alle opnames voor de pauze zijn DSD opnames, multi channel. Jared laat nu een muziekstuk horen, DSD opname met de "New Amsterdam Voices". Het geheel klinkt zeer open en levensecht. Hij tekent hierbij aan dat dit geen postproductie wordt.

 

Jared gaat verder in over zijn recordings, de opnames moeten zo "vriendelijk" mogelijk klinken, dit d.m.v. enkele microfoons bij kleine asembles, en meerdere microfoons bij grotere orkesten.

 

Na een stuk van Vivaldi, kwam er een opname van Malher's 1ste symfonie eerste deel door het Budapest Festival Orchestra. Dit klonk wel zo overtuigend dat na afloop de bezoekers spontaan ging applaudisseren, dit is een unicum bij de ACV! Daarna de 9de van Malher laatste deel, schitterende opname, dit is werkelijksheidsbeleving op een hoog niveau!

 

In de pauze kon men z'n SACD's aanschaffen tegen een zeer redelijke prijs, en daar werd gretig gebruik van gemaakt. Na de pauze werd voornamelijk stereo gespeeld, dit om een redelijke indruk te krijgen wat de speakers van Daudio toe in staat waren. Ook werd na de pauze verzocht aan de bezoekers om een ander plaats in te nemen, omdat het "focalpoint" toch kritisch lag, ongeveer 2-3de rij in het midden v/d zaal. Hans liet nu een opname horen van z'n eigen band, waar hij zelf een vocale inbreng heeft, erg leuk. Daarna volgt een stukje van de Dire Straits.

 

Hans gaat verder in over het ontwerp van de dipool speakers, en de ontwikkelingen voor de toekomst. Er werd verder ingegaan over de gebruikte interlinks, die van eigen productie zijn. Bij de bezoekers viel het wel op dat de netsnoeren van het gewone type waren en ook geen fancy stekkerblokken onder de tafels.

Misschien valt hier nog wat meer uit te halen... Als afsluiting even terug naar multichannel, "Old Man River" wordt er nu gespeeld, zeer ingetogen en mooi!

 

Deze avond was toch een van de verrassende en boeiende, temeer omdat de de maker van de (DSD) opnames zelf met veel passie hierover z'n betoog doet, dit komt niet vaak voor.

Alle opnames stonden op een Mac notebook, dat via een ethernet (geen USB) verbinding naar de NADAC wordt gestuurd , en verder analoog naar de Daudio versterkers.

 

Onze dank gaat uit aan: Jared Sacks, Hans Beckeringh, Jeroen Dezaire en Floor van der Holst (verkoop cd's) voor deze fantastische audio avond. Herman Bergman, Secretaris ACV

Laatst aangepast op vrijdag, 20 mei 2016 10:16