Juni 2016 - Eric Put met Sony PS-HX500 digitale draaitafel
zaterdag, 02 juli 2016 08:07

De voorzitter opent de clubavond en heet de leden en in het bijzonder Eric Put welkom.

 

Eric Put, clublid en medewerker van Sony, gaat vanavond een demo geven van de nieuwe Sony-draaitafel. Eric geeft een introductie van de apparatuur die hij mee gebracht heeft.

 

1

 

De draaitafel is nog vers van de pers. Eric heeft hem pas afgelopen maandag binnen gekregen.

 

2

 

De draaitafel (Sony PS-HX500) is voorzien van een Analoog Digitaal Converter (ADC), zodat men lp’s kan digitaliseren. De ADC kan zowel naar PCM als DSD converteren. PCM in de formaten 24 bit 44.1 tm 192 kHz en DSD 2,8224 MHz en dubbel DSD 5.6448 MHz.

 

Bij de draaitafel is aandacht besteed aan diverse kwaliteitsaspecten, zoals:

 

  • De toonarm is zo eenvoudig mogelijk gehouden en heeft alleen een lift om de naald op de lp te laten landen.
  • Het buisje van de arm is niet rond maar elliptisch, dit om resonantie zo laag mogelijk te houden
  • De headshell is niet rechthoekig, maar de hoeken zijn afgerond, dit is ook om de resonantie te verlagen
  • De kap is zo laag mogelijk gehouden om zoveel mogelijk resonantie van de kap te voorkomen.

De versterker is de Sony TA-A1ES, dit is een high-res versterker en is +/- 3 jaar geleden door Sony geïntroduceerd.

 

De Sony HAP-Z1ES is een Harddisc Audio speler met 1 TB opslag (uitbreidbaar via externe USB HDD) en een ingebouwde Digitaal Analoog Converter (DAC)

 

3 4

 

De luidsprekers die Eric mee gebracht heeft zijn B&W CMD-9NT luidsprekers.

 

Na de introductie van de set start Eric met het muzikale gedeelte. Om te wennen aan het geluid van de set draait Eric een paar nummers vanaf de Harddisk, o.a. van Eva Cassidy het album LIVE AT BLUES ALLEY. Hieraan heeft Eric nog emotionele herinneringen, omdat dit album enkele maanden voor het overlijden van Eva uitgebracht is.

 

Daarna is de draaitafel aan de beurt. Door een aantal clubleden zijn lp’s mee genomen welke zij graag willen laten horen en eventueel enkele nummers laten digitaliseren.

Tijdens de avond worden diverse vergelijkingen tussen verschillende versies van tracks uitgevoerd. Eric start met het converteren van het nummer Creation Dream van de lp Dancing in the dragon's Jaw van Bruce Cockburn.

 

Het programma om de digitale versie op te knippen is eenvoudig te bedienen (gebruiksvriendelijk). Bij vergelijking van de lp met de geconverteerde versie in DSD horen de meeste clubleden weinig verschil tussen de analoge en digitale versie.

 

Daarna hebben we een stukje van de lp For Bitter or Worse van Anouk geluisterd. Aan het geluidsspectrum op de Laptop is te zien dat het geluid sterk gecomprimeerd is en dat daardoor de lp slecht klinkt. Eric heeft dit nummer ook niet gedigitaliseerd.

Vervolgens is de lp The Pro's and Cons of HitchHiking van Roger Waters aan de beurt. Van kant twee hebben we het eerste nummer gehoord, tijdens de opname van de overige nummers van kant twee is Eric verder gegaan met de demo.

 

Eric heeft al een aantal nummers van lp’s geconverteerd naar o.a. PCM en DSD. Hiermee wordt een vergelijking gemaakt tussen de lp, de DSD en de PCM-versie van de lp. Hierbij hoort men over het algemeen wel verschil tussen de PCM (High-res 24 bit 192 kHz) en DSD (dubbel DSD 5.6448 MHz), maar kan men niet aangeven wat mooier is.

Eric laat ook het verschil horen tussen de originele lp en een originele cd-versie. Een aantal van de leden vindt de Rip van de lp in DSD mooier dan de originele cd-versie. Het vermoeden wordt uitgesproken dat men waarschijnlijk de sound van de lp mist bij de originele cd-versie.

 

Eric sluit de avond af met een aantal High-res opnames. Ray Charles met het nummer Unchain My Heart en The Allman Brothers met Stormy Monday. Door het inspelen van de set en de schonere stroom is in de loop van de avond het geluid flink gegroeid.

 

5

 

Het was weer een leerzame en interessante avond.

Eric, bedankt voor de prachtige demo en de gezellige avond.

 

Overzicht van de samenstelling van de set:

Draaitafel: Sony PS-HX500

Versterker: TA-A1ES

Harddisc Audiospeler: HAP-Z1ES (beide van Sony)

Luidsprekers: B&W CMD-9NT

Laptop: Sony VAIO SVF-15N2Z2EB

TV: Sony KDL-49X8305c

 

Kabels:

  • Ixos luidspreker kabels
  • Straight Wire Serenade XLR tussen versterker en HDD-speler
  • Ixos Interlink met WBT-connectoren tussen draaitafel en versterker
  • AudioQuest Forrest USB-kabel tussen draaitafel en laptop
  • Netkabels DYI met Belden kabel en met Dynavox apparaat stekers.

 

Laatst aangepast op zaterdag, 02 juli 2016 10:18