Maart 2016 - Piet Ouwehand met Crescendo luidsprekers
donderdag, 14 april 2016 07:57

ACV clubavond 16 maart - Piet Ouwehand

 

 MG 3834

 

Sinds enige tijd heeft ACV een backup-demo achter de hand. Het is namelijk al een paar keer gebeurd dat een demonstrateur op het laatste moment moest afbellen. Dit gebeurde ook deze maand. Die demo wordt doorgeschoven naar september.

 

Deze keer stond ACV-clublid Piet Ouwehand paraat om in te vallen. Piet is al jaren lid en heeft een erg aparte en leuke set.

 

Keuze uit twee versterkers

 MG 3836Piet heeft maar liefst twee zelfbouw buizenversterkers meegenomen, opgebouwd rond EL84 eindbuizen. Ze lijken bijna identiek. Eén van de versterkers is opgebouwd volgens push-pull principe. Hierbij stijgt het maximale vermogen aanzienlijk tot 2 maal 15 watt (stereo). De andere versterker is single ended opgebouwd. Hiermee laat je één buis alle eindversterking doen. Het maximale vermogen blijft daarbij beperkt tot 2 maal 3 watt. De versterkers zijn verder identiek qua voeding, gelijkrichter, koppelcondensator etc. Het is dus mogelijk om echt alleen het verschil tussen push-pull en single ended te laten horen.

 

 

Crescendo Luidsprekers

 MG 3838Een relatief klein vermogen vraagt om speakers met hoog rendement. Piet heeft een paar bijzondere ‘liefhebber’-luidsprekers, gemaakt door Hans Kortenbach. Met zijn bedrijf Musical Affairs maakt Hans de Crescendo luidsprekers,  die er op eerste gezicht uitzien als wat eigenaardig gevouwen conventionele boxen. Maar er is heel wat bijzonders aan de hand. De achterkant van de boxen is open en lijkt zo meer op een open baffle systeem. De speaker is een breedbander. Bovenop zit de hoogunit die naar boven uitstraalt, het geluid weerkaatst via een houten ‘bumper’ naar de luisteraar. De foto’s maken één en ander meer duidelijk.

 

 

 MG 3850De speakers zijn erg licht, je kunt ze makkelijk met één hand optillen. Tikken met de knokkels op de kast laat horen dat ze zeker niet zijn gedempt, integendeel! Het is alsof je op de kast van een cello of viool tikt. Zeer eigenaardig kun je wel zeggen. De breedband-unit is bevestigd met een ring van klokkenbrons.

 

CD-speler

De CD-speler van Piet is een zwaar onder handen genomen CD723 van Philips. Met de kap eraf speelt hij volgens Piet beter en laat meteen een aantal modificaties duidelijk zien: Tentlab shunts, andere condensatoren, opamps, etc.

 

We gaan luisteren. Als eerste naar de versterkervariant in push-pull configuratie. Het eerste nummer met viool en gitaar laat een wat ingetogen geluid horen. Vanaf mijn plaats klinkt het niet scherp, integendeel, met een mooie ruimtelijke afbeelding.  Het volgende muziekstuk laat horen dat de bas aangenaam klinkt, met een ‘natuurlijk’ karakter. Het gaat niet superdiep maar wat er is, staat goed. Dit blijkt ook uit een volgend nummer met Japanse drums. Het uitsterven hiervan wordt goed gevolgd. De drums laten horen dat de speakers behoorlijk snel klinken. De broekspijpen gaan bij de impactslagen zeker niet klapperen (nooit eigenlijk) maar aangenaam kan het zeker zijn.

 

De brushes in een volgend jazz-stuk klinken wat ingetogen. Het hoog spat er zeker niet uit. Het geheel klinkt wel mooi als één geheel. Hier lijken de breedbanders goed uit de verf te komen qua coherentie.  Diana Krall heeft een brede vleugel met deze setup. De snaren zijn heel goed te horen, de stem van Diana klinkt wat 'toeterig'. Het systeem heeft klankmatig wat eigenschappen van een hoornsysteem, daar moet ik altijd erg aan wennen. In een meer poppy nummer van Chris Rea klonk het geheel behoorlijk gecomprimeerd. Nu zit ik niet op een ideale plaats, op éénderde van de achterkant van de zaal. Een paar rijen toehoorders zitten voor mij. Ik ga even staan en het geluid wordt een stuk opener. Een extreem verschil. Zo blijkt maar weer dat je niet altijd weet wat je aan het beoordelen bent. De luisterruimte is enorm bepalend in de kwaliteit van het gebodene. Wel heb ik het idee dat de Crescendo luidsprekers het meest optimaal klinken bij muziek gespeeld door kleinere bezettingen en zonder al te veel toeters en bellen zoals popmuziek.

 

En dan... Naar single ended (SET)

Piet zet de tweede versterker in. Zoals gezegd geeft deze maximaal 3 watt vermogen aan de luidsprekers. Het geluid gaat nu per kanaal via maar één eindbuis, die alles alleen moet versterken. Dit gaat gecombineerd met de hoge 98dB gevoeligheid van de luidsprekers toch verrassend goed. De SET klinkt kleiner en schoner. Diana Krall’s vleugel klinkt niet meer kamerbreed. De stem wordt wat 'ronder', vriendelijker. Maar ook wat details en verfijning lijken wat verloren te gaan. Ikzelf vind SET in dit nummer wat eerlijker overkomen. Je zou eigenlijk per muziekstuk moeten gaan bepalen met welke versterker je gaat spelen. Maar daar ontbreekt de tijd nu voor. We besluiten om verder te gaan met de push-pull versterker.

 

 MG 3828 

 

Epiloog

Het is altijd erg fijn om een clublid van het eerste uur voor zo’n groot publiek van bekenden te zien. Piet licht één en ander no-nonsense toe en vertelt dat hij al vele jaren met deze versterkers  en CD-speler speelt. De EL84 buis bevalt hem zo goed dat hij geen reden heeft gevonden om te veranderen van versterker. Dit is een verademing in deze altijd in beweging zijnde hobby. Kies je referentiecomponenten en blijf daar lange tijd bij is ook mijn motto. Dan kun je de rest er omheen langzaam aanpassen. Ik vond het een mooie belevenis om eens naar dit geheel te mogen luisteren in onze luisterruimte.

 

Piet enorm bedankt!

 

sander

Laatst aangepast op zaterdag, 16 april 2016 08:34