november 2016 - CD speler avond met Piet, Hans en Herman
dinsdag, 29 november 2016 10:08

Demoavond 16 nov 2016 Het werd een memorabele avond, temeer omdat bijna iedereen ruim een halfuur later arriveerde dan gewoonlijk. Dit kwam door een verkeersinfarct rondom Haarlem. Ondanks dit was de opkomst erg hoog, dus er werd veel bijgepraat. De avond stond in het teken van het spelen vanaf gewone cd-spelers, gemodificeerd alswel niet gemodificeerd, en met of zonder externe DAC.

 

De ultra-clock van Arie

Marc heet iedereen welkom, en Arie doet de aftrap met een uitleg over een zelf ontwikkelde zeer low-jitter clock. Hij legt uit dat een externe clock, bv in een cd-speler, voordelen heeft t.o.v. die van de interne processor clock. Deze kan invloed hebben over de “vertroebeling” van het geluid. Door een slimme print lay-out is het ontwerp erg klein gehouden ongeveer 2.5 x 3cm, knap werk! Meet technisch optimaliseren en nog een aantal luister proeven moeten er nog gedaan worden voordat deze clock in productie gaat. Het geheel is in de laatste fase, en er wordt al proeven gedaan in combinatie met een Philips TDA1541 dac-chip. Arie claimt dat deze clock beter is dan een Tent-clock.

 

clock Arie

 

Muziek!

opstelling

 

Gespeeld werd met een set van Arie de Yamaha CA1000 versterker met de bekende minimonitors luidsprekers. De eerste demo zelf werd een vergelijk van 2 niet dure maar wel goede Philips cd-spelers, de CD723 van Piet gedaan. De ene gemodificeerd de andere nog origineel. De modificeerde speler bestond o.a. uit betere opamps, een aangepaste voeding en een Tent-clock, de XO2. Direct werd het verschil duidelijk, de gemodificeerde is duidelijk beter, een enkeling vond dat niet, dat had Waarschijnlijk met de luisterpositie te maken.

 

 ongemodificeerd

 

gemodificeerd

 

Na de pauze werd er een zgn. blindtest gedaan, ook daar vond de meeste toehoorders de gemodificeerde beter klinken. Nu werd de Meridian G06.2 van Hans gespeeld, deze klonk heel mooi, maar de gemodificeerde CD723 was net iets beter. Tot slot van de avond wordt de gemodificeerde speler met de DDDAC1794 dac aangesloten via de digitale SPDIF-uitgang. Het werd meteen duidelijk dat deze combinatie veel meer “autoriteit”, open en een beter stereobeeld geeft.

 

biertjes

 

Al met al leuke en gezellige cd-avond.

Herman Bergman

Laatst aangepast op dinsdag, 29 november 2016 10:24