Mei 2017 - Doumois Speaker Systems
zondag, 16 juli 2017 07:15

Joon Douma kwam voor ons helemaal uit het verre Friesland om ons zijn nieuwe hoog rendement 3-weg luidsprekerzuilen te laten horen.

 

mei 2017

 

Voor een drieweg systeem is de speaker best wel bescheiden van formaat te noemen en de kast is erg stijf en dood. De randen en hoeken zijn mooi afgerond. Achterin bevinden zich twee passieve radiatoren die ervoor zorgen dat de woofer beter presteert. De tweeter is een ring radiator type van Scan-Speak. De woofer en middentoner zijn eveneens van Scan-Speak en het conus materiaal is van glasvezel. Het rendement is 92 a 93 db, en dat is wel hoog te noemen voor een driewegsysteem.

 

Ze worden aangestuurd door een krachtige 250 watt klasse-A Ncore NC 500 versterker die altijd genoeg reserve heeft. Deze werd op zijn beurt weer aangestuurd met een SRpp buizentrapje. Er wordt gebruik gemaakt van een pasieve volumeregelaar met stappenweerstanden maar wel met afstandsbediening. Dit hebben we nog niet eerder gezien en er zit ook nog een indicator op die laat zien hoe hoog het volume staat.

 

De digitale bron is dit keer een Eximus cd speler van April met een B+ DAC van Tentlabs als separate DAC.

 

Ook wordt er LP's gedraaid met een Technics SL10 draaitafel met een tangentiale arm met daarin een mc element, versterkt met een prepre buizentrapje van Xindak.

 

We begonnen met een LP met klassiek. Brandenburgconcert van Bach. De dynamiek en gemak waren meteen opvallend en het beeld is groot. Toen naar cd en dit klonk heel anders. Meningen waren verdeeld over de voorkeur voor digitaal of analoog.

 

Joon kon ons ook veel over de muziek vertellen, daar hij zelf ook muzikant is. Hij speelt zelf hoorn en er werd natuurlijk ook het eerste deel van de 3e symfonie van Mahler gedraaid, in het begin hoor je hierbij namelijk het mooie spel van 8 hoorns. Bij de opname kwam de dynamiek erg goed uit, en hoewel het erg hard ging bleef het geluidsbeeld wel overeind. Ik zelf geloof dat ik nog nooit zo hard de muziek gehoord heb in onze zaal!

 

Na de pauze gingen we luisteren naar een oude uit 1972 stammende eindversterker van Phase Linear. Dit klonk ook weer anders dan de klasse d versterker, en ook hier hoorde ik weer verschillende voorkeuren.

 

Er was nog tijd genoeg over voor meegebrachte muziek, daar werd door onze leden dankbaar gebruik van gemaakt.

 

Joon erg bedankt voor de leuke avond en demo. Ik hoop dat we je in de toekomst nog en keertje zullen ontmoeten.

 

Met vriendelijke groet,

Marc Gottmer

Voorzitter ACV

Laatst aangepast op zondag, 16 juli 2017 07:39