Mei 2018 - Reference Sounds
vrijdag, 06 juli 2018 12:05


Reference Sounds met Revel luidsprekers


Ralph opent de clubavond en introduceert Michael Huigen en Robin Bruinsma van Reference Sounds.
Reference Sounds is voor de Benelux de importeur van grote merken zoals:
Mark Levinson, Wilson Audio, Ayre Acoustics, Transparent Cable, Revel, JBL Synthesis en de laatste aanwinst Dan D’Agostino.

 

mei 2018 1

 

Deze clubavond wordt gebruikgemaakt van Revel luidsprekers, Ayre Acoustics geintegreerde versterker en Transparent bekabeling.


Michael en Robin hebben de volgende hardware mee gebracht:

  • De bron is de geintegreerde versterker Ayre Accoustics EX-8
  • Twee sets Revel luidsperekers de F 206 en de F 208
  • Drie sets Transparent luidsprekerkabels de Plus, Super en de Ultra
  • En een I-PAD voor de besturing van de set door middel van Roon
  • Audiophile Base Audiorek

 

Bij het opstellen van de apparatuur is veel aandacht besteed aan de plaatsing van de luidsprekers. Dit is een secuur werkje, een millimeter meer of minder kan veel verschil uit maken.


Als eerste is de set samengesteld uit de Ayre Accoustics EX-8 als bron de Revel F 206 luidsperekers en de Transparent Plus luidsprekerkabels.

mei 2018 2

 

Michael begint de demo met in de introductie van Reference Souds en het concept van Ayre Accoustics EX-8. De Ayre Accoustics EX-8 is in verschillende versies leverbaar. Alle versies hebben de zelfde printplaat met daar op de componenten waarmee de geintegreerde versterker opgebouwd is.
De eenvoudigste versie is de analoge versterker, deze kan uitgebreid worden door op de printplaat componenten toe te voegen voor b.v. digitale ingangen. Zo komt men tot een geintegreerde versterker - streamer oplossing.  Deze semi-modulaire opzet is door Ayre ontwikkeld om de productie zo efficiënt als mogelijk te houden. Het mainboard bevat printbanen voor de complete schakeling. Afhankelijk van de gekozen versie wordt het mainboard volledig of deels van componenten voorzien hetgeen aanzienlijk efficiënter is als de productie van allemaal verschillende boards. Op die manier heeft Ayre Acoustics de prijzen weten te beperken. Bovendien geeft het Ayre gelegenheid om vanuit deze basis meerdere losse apparaten te ontwikkelen. Zo verwachten zij deze zomer al een losse voor en eindversterker. 


Nu is het tijd voor muziek, om eerst te wennen aan het geluid speelt Michael het prachtige rustige nummer God Bless The Child van Gregory Porter gevolgd door Stormy Monday van Cream. De aanwezige leden zijn gelijk onder de indruk van het mooie geluid, prachtig stereo beeld, zeer realistisch
Het volgende nummer is Magnetic Lies van Malia en Boris Blank (van Yello). De stemmen klinken mooi open, het geluid is ruimtelijk en het laag is vol.


Hierna vervolgt Michael met de uitleg van de geschiedenis en het concept waar Revel zijn luidsprekers mee bouwt. Waar veel speakers het geestkind zijn van één enkele ontwerper met de gouden oren is Revel het product van jarenlange research, meetprocedures, test protocollen en blinde luisterproeven. De blinde luisterproeven worden uit gevoerd met pneumatisch verplaatsbare luidspreker opstelingen, waarmee 4 sets luidsprekers binnen enkele seconden verwisselt kunnen worden. Dit alles gebeurt achter een groot akoestisch transparant gordijn zodat de luisteraars niet weten naar welke luidspreker ze luisteren.


Na deze uitleg laat Michael het nummer Blade Runner van Hans Zimmer horen. Dit nummer laat horen dat niet alleen rustige muziek maar ook drukkere muziek mooi kan klinken.

 

Inmiddels is het tijd voor een pauze, met een drankje, om de ervaringen met deze mooie set uit te wisselen.
Tijdens de pauze worden de Revel F 206 verwisselt met de Revel F 208 luidsprekers.

 

Na de pauze wordt voor de vergelijking van de F206 met de F 208 het nummer Stormy Monday van Cream nog maals afgespeeld. Er is een duidelijk verschil. Het geluidsbeeld is nog groter en het laag is nog voller en krachtiger.

 

mei 2018 3

 

De volgende stap is het wisselen van de luidspreker kabels, de Transparent Plus word door de Transparent Super luidsprekerkabel vervangen en wordt het nummer With All My Love van Melanie De Bassio afgespeelt. Het verschil is weer duidelijk hoorbaar. Het geluid is nog voller (volwassener), heeft een grotere ruimtelijke afbeelding en er is nog meer rust in het geluid.

 

Michael geeft aan hoe dit komt. Elke kabel is namelijk – in meer of mindere mate – een ongecontroleerd filter. De kabels van Transparent Cable zijn ontwikkeld om die invloed te minimaliseren en te controleren. De kenmerkende in de kabel geïntegreerde netwerken vormen een afgestemd laag-doorlaatfilter dat ultra hoge frequenties (in de MegaHerzen en dus ver buiten het bereik van het muziekale spectrum) onderdrukt en het gedrag van de kabel binnen het doorlaatgebied controleert.

 

De laatste stap is het vervangen van de Transparent Super door de Transparent Ultra luidsprekerkabels. Hierna luisteren we naar de nummers Slang van Brian Bromberg en Shoreline van Synkro. Het verschil is minderder dan bij eerdere verwisselingen. Het geluid is op sommige punten mooier maar het lijkt minder in balans. Dit komt waarschijnlijk omdat deze luidsprekerkabel beter de oneffenheden in de set laat horen en dat deze kabel beter tot z’n recht komt in een nog betere set. De avond wordt afgesloten met het nummer Somewhere Somebody van Jennifer Warnes.

 

Het was weer een leerzame, gezellige en ontspannen avond, met mooie muziek en zeer prettig klinkende sets (de een nog mooier dan de andere) De gehele set bestaat slechts uit een volledig geïntegreerde versterker plus 2 luisprekers, geen exotische interlinks dus. Een goed netsnoer voor de versterker maakt het geheel compleet.
Michael en Robin hartelijk bedankt voor jullie bijdrage aan deze avond.


Frans Kregting
Penningmeester ACV

Laatst aangepast op maandag, 09 juli 2018 05:57