Juni 2018 - Daudio
zaterdag, 13 oktober 2018 12:16

ACV, Verslag demoavond 20 juni 2018


Daudio met de daudio S1 luidspreker

 

Ralph opent de clubavond en introduceert Hans Beckeringh en Jeroen Dezaire van Daudio.


Bij Daudio ontwerpen ze zelf niet alleen de “kast” en het filter, maar ook de luidspreker-units en daarnaast ook versterkers en bekabeling.
Hans en Jeroen hebben hun nieuwe top luidspreker mee gebracht, dat is de daudio S1.
Deze luidsprekers worden aangestuurd met hun N1000 versterker en een Merging NADAC dac/streamer.
De set is voorzien van de Daudio Airtube interlinks en luidspreker kabels.
Om de ruimte akoestisch te verbeteren zijn in de hoeken achter de luidsprekers twee rollen met steenwol geplaatst.

 

juni 2018 1juni 2018 2

 

Hans zal/wil ons vanavond overtuigen van de voordelen van dipool luidsprekers t.o.v. luidsprekers in een kast. Jeroen laat eerst een paar nummers horen, zodat we een beeld krijgen waar Hans ons van wil overtuigen.

 

juni 2018 3 

 

Als eerste worden een aantal klassiekers afgespeeld o.a. de overweldigende nummers van Dire Straits, Hotel California van de Eagles, The Look of Love van Trijntje Oosterhuis. Hierbij is goed de openheid en de snelheid van de installatie te horen. Hierna laat Jeroen het rustige nummer What You Didn’t Say van Dominic Miller horen, met dit mooie gitaarspel hoor je de rust die installatie uitstraalt. Met als afsluiting de 9e symphonie (De Nieuwe Wereld) van Dvorák gespeeld door het Budapest Festival Orchestra onder leiding van Ivan Fischer, waar bij goed de dynamiek hoorbaar is.

 

Hiermee is een goede eerste indruk gegeven van wat de installatie kan.

 

Aansluitend verteld Hans wat de nadelen zijn van een monopool luidspreker en wat de voor delen zijn van een dipool luidsprekers. In het kort komt het er op neer:

  • dat een monopool (luidspreker in een kast) tijdens het bewegen van de luidspreker in de kast afwisselend een over- en onderdruk opbouwt t.o.v. de omgeving, waardoor de conus minder vrij beweegt;
  • dat het geluid dat de luidspreker aan de achterkant van de luidspreker in de kast maakt, ook weer door de conus naar buiten komt.
  • dat de kast door de bovenstaande punten ook geluid gaat maken, wat tot verkleuring van het geluid leidt

 

Deze nadelen heeft een dipool niet of in mindere maten.

 

Tijdens de pauze worden de luidsprekers op verzoek van een aantal clubleden iets dichter bij elkaar gezet. Het bepalen van de juiste plek van de luidsprekers is altijd lastig.

 

Na de pauze wordt als eerste het nummer Magnetic Lies van Malia en Boris Blank afgespeeld. Hierbij is goed het mooie diepe sub laag te horen. De 9e symphonie (De Nieuwe Wereld) van Dvorak wordt nog maal afgespeeld, ter vergelijking met hoe het klonk voor de pause. Het geluidsbeeld is nu meer een geheel, de plaatsing van de instrumenten is nog mooier. Het laag is op verschillende plaatsen in de ruimte wat te veel aanwezig, dit is waarschijnlijk te wijten aan staande golven in deze ruimte.

 

Hierna worden nog een aantal tracks gespeeld, zoals: Liberty van Anette Askvik (een mooi rustig nummer) bij dit nummer hoor je goed hoe ruimtelijk en gedetailleerd de stem klinkt, Calliandra SHADE van Ian Anderson bij dit nummer valt op hoe fris de gitaar klinkt. Vervolgens krijgen we nog een aantal mooie opnames van Frits de Wit van het label TST te horen.

 

Bij You step Out of a Dream van Patricia Barber is met deze installatie goed het verschil tussen een CD of SACD/DSD versie te horen.

 

De avond wordt afgesloten met de mooie opname van Bert van der Wolf het nummer Quicksie van Tony Overwater.

 

Hans en Jeroen krijgen als dank voor deze gezellige, leerzame avond met mooie muziek nog een presentje uitgereikt.

 

juni 2018 4

 

Het is weer een geslaagde avond waarbij de luidsprekers waar gemaakt hebben wat Hans aan het begin van de avond ons attend op gemaakt heeft. De set straalt veel rust uit, laat een mooie detaillering in het geluid horen, met een mooi breed geluidsbeeld en er is geen kast te horen.

 

Laatst aangepast op zaterdag, 13 oktober 2018 12:54