Oktober 2018 - John Watkinson Legend 4000 luidspreker
zondag, 21 april 2019 05:52

ACV, verslag demoavond 17 oktober 2018


Kommer Kleijn met de John Watkinson Legend 4000 luidspreker

 

Dat deze demo een memorabele avond zou worden had niet iedereen verwacht.
Deze keer hebben we Kommer Kleijn uit België uitgenodigd, één van de ontwerpers van deze opmerkelijke Legend 4000 luidsprekers van John Watkinson, een tijd-correcte 360 graden omnidirectionele puntbron luidspreker. Naast het ontwikkelen van luidsprekers was hij vroeger ook nog een bekende 3D cameraman. Na 2010 is hij met John Watkinson beginnen samenwerken aan het ontwikkelen van de Legend luidsprekers.

 

oktober 2018 1

De opstelling van deze luidsprekers in onze luisterruimte was het beste in een zgn. “arena” opstelling. Deze sets kunnen in het midden worden opgesteld zodat iedereen zich in een bijna optimale luisterpositie bevindt. In kleinere ruimtes zoals in een huiskamer gebruikt men echter gewoon een traditionele opstelling. Dit kan ook prima.


Kommer begon de demo met een uitgebreid betoog over hoe het gehoor werkt en hoe men naar muziek c.q. klanken luistert en deze beleeft, omdat het luidsprekerontwerp gebaseerd is op studie van het gehoor.


Hij legt uit, voor ons in begrijpelijke taal, hoe fase, vertraging, aankomst van geluidsgolven linker/rechter oor, alles invloed heeft op de perceptie van muziek c.q. geluid. Zijn betoog snijdt hout. Zijn imposante baard speelt waarschijnlijk daar ook een rol bij.

Hij heeft ook een paar bekkens, een belletje en een trommel van een drumstel neergezet om de laten horen hoe o.a. percussie moet klinken, heel leuk en overtuigend.

 

oktober 2018 2 

Kommer laat een belletje horen, in het echt én via de luidsprekers, en legt uit over het periodische en a-periodische geluid en hoe ons brein dat weer vertaalt naar waar het geluid vandaan komt. Verder vertelt hij dat veel bestaande luidspreker ontwerpers de verkeerde richting bewandelen door het geluid vooral één kant op te sturen, dit is niet optimaal volgens Kommer. Ook loopt de a-periodische (impuls-) weergave nog al eens achterop.

 

Hun ontwerp (samen met John Watkinson uit het VK) gaat uit van optimale weergave van a-periodisch geluid en dat vereist niet enkel snelheid maar ook een rondom uitgestraald geluid, zodat de natuurlijke ‘room compensator’ die we in onze hersenen hebben zijn werk kan doen. Daarbij kan de luisteraar op bijna elke plek in de luisterruimte van een stereobeeld genieten, dus geen “sweetspot” meer.

 

De luidsprekers zelf zien er bescheiden uit. (zie foto). Deze zijn opgebouwd uit een metalen frame, omspannen met een mooi donker doek. Binnenin zijn er 4 speaker units geplaatst, waarvan het hoog een heel speciale type is, een vlakke ’bending wave transducer’, die omlaag straalt op een kegel en zodoende een rondstraal gedrag creëert. 

Elk van de vier wordt apart met analoge versterkers gefilterd gevoed, dus geen dsp.
Onderin bevinden zich twee ls units die als subwoofer fungeren in een relatief kleine behuizing, maar het laag komt er fantastisch uit.

 

Voor het middengebied is een kleine unit toegepast, die weer omhoog tegen een soort kegel straalt en ook weer een verspreid geluid weergeeft.
Het signaal naar de speakers is dus gewoon analoog op linelevel, uit een dac cq streamer.

Kommer laat nu een drumsolo horen die hij zelf opgenomen heeft met een handheld Zoom H2n recorder, dit klinkt zeer realistisch en verbazend echt.

 

Later op de avond laat hij nog een opname van Edith Piaf horen, een prachtige oude opname uit de jaren 60. Volgens Kommer klopt deze opname helemaal. Daarna laat hij een opname van Yuri Honing horen met het prachtige nummer “Walking on the moon”.
Ook de kerkorgel opname, die hij zelf opgenomen heeft, klinkt levensecht, heerlijk of je zelf in de kerk zit.

 

Een draaiorgel komt ook nog even langs (zonder centenbakje) met een prachtige afbeelding.

 

Kommer heeft deze avond wel op overtuigende wijze een nieuwe dimensie van luidspreker weergave laten horen en ons veel geleerd over geluid perceptie.

 

Al met al een zeer geslaagde audio avond, met dank aan Kommer Kleijn die alle lof verdient met deze fantastische demonstratie.

 

Herman Bergman
ACV

Laatst aangepast op zondag, 21 april 2019 06:07