April 2019 - Xanadu met de HRS80 luidspreker
zaterdag, 13 juli 2019 13:30

 

april 2019 1Vanavond hebben we een oud gediende uit de Nederlandsche luidsprekerwereld: Age van der Woud van Xanadu luidsprekers. Age is al eens eerder bij onze audioclub op bezoek geweest, namelijk in februari 2005. Toen samen met de helaas veel te vroeg overleden Bert Fruitema.
Ik kan me van het geluid van die avond niet heel veel herinneren, meestal een teken dat het niet veel indruk heeft gemaakt. Dat was ook altijd het beeld wat ik had van Xanadu luidsprekers: op een of andere manier sprak het me niet aan zonder dat ik veel luisterervaring met het merk had opgedaan.
Ik begon de avond daarom ook met een flinke reserve. Niet helemaal eerlijk, maar eerder opgedane ervaringen neem je altijd mee in een luistersessie, al probeer ik altijd zo objectief mogelijk een demo aan te vangen.

 

april 2019 2

 

Age heeft Ronald van Ovost meegenomen. Ronald vertegenwoordigt IsoAcoustics in Nederland. Dit bedrijf is gespecialiseerd in audio accessoires en dan met name “isolatie producten”. Dit zijn producten die ervoor zorgen dat de audio apparatuur akoestisch wordt geïsoleerd van zijn omgeving. Xanadu gebruikt sinds kort de IsoAcoustics voetjes onder de luidsprekers, Age is overtuigd van de meerwaarde ervan en rust de HRS luidsprekerlijn er standaard mee uit.
Ronald doet een aantal testen met de isolatoren waar ik verder in het verhaal op terug kom.


Age heeft de HRS80 luidspreker meegenomen. Dit is een luidspreker uit de toplijn. Ze zijn afgeleid van het topmodel, de HRS100. Kleiner, minder units, maar wel dezelfde filosofie. De prijs voor een set is Eur 13.500,-. De luidspreker is uitgerust met een band tweeter, met aan de achterkant nog een extra band tweeter. Volgens Age om extra ruimtelijkheid in het geluid te creëren. Age geeft aan dat dat gedeelte vaak vergeten wordt en focussen fabrikanten zich teveel op het mid en laag.

 

De HRS80 is in standaard vorm een passieve luidspreker, maar er kan ook een half actieve versie worden geleverd. Bij de half actieve versie wordt het laag door een ingebouwde versterker aangestuurd en het midden/hoog door een externe versterker. Wij testen vanavond de half actieve variant. De ingebouwde lagetonenversterker is de allerlaatste Hypex creatie, de Fusion.

 

april 2019 3

 

Persoonlijk geef ik de voorkeur aan een half actieve luidspreker boven een passieve variant. De aangesloten versterker heeft het door deze bouwwijze veel makkelijker en zal het midden en hogetonen gebied schoner kunnen weergeven doordat de versterker minder hard hoeft te werken. De woofer vraagt immers het hoogste vermogen en dit gedeelte wordt nu door de ingebouwde versterker geleverd. Hierdoor is de luidspreker ook heel goed aanstuurbaar met een lichte buizenversterker.

 

Age ontwikkelt zijn luidsprekers al jaar en dag met behulp van een Burmester 032 versterker. Dit is voor hem zijn gereedschap. De Burmester blinkt uit in neutraliteit en betrouwbaarheid, maar blijft wel altijd muzikaal.
De luidspreker kan zowel met een basreflex poort als met gesloten kast worden geleverd. Wij testen de gesloten variant. Samen met de actieve versterking van het laag levert dit de best mogelijke laagweergave op. In onze luisterruimte heeft de laagweergave een fantastisch fundament en loopt zeer ver door. Ik zou niet weten waarom er gekozen zou worden voor een basreflex systeem. Dat kent een aantal nadelen ten opzichte van een gesloten systeem. Poortruis, fase fouten en met name traagheid van het systeem zijn zaken die je graag kwijt bent. Maar er zijn altijd luisteraars die de voorkeur geven aan nog meer laag, maar wel kwalitatief minder. Aan u de keuze.
Indien er een buizenversterker wordt toegepast zal er door Xanadu een impedantie aanpassing in de luidspreker worden toegepast. Buizenversterkers hebben het namelijk niet zo op een grillig verlopende impedantie van de luidsprekers. Dat wil zeggen dat de weerstand sterk varieert, afhankelijk van de frequentie. Door deze aanpassing heeft de buizenversterker het veel makkelijker en klinkt daardoor simpelweg beter.

 

Het mag duidelijk zijn dat maatwerk hoog in het vaandel staat bij Xanadu. Bij aanschaf van zo’n top systeem zorgt Age ervoor dat de speaker wordt aangepast op de installatie en zeker ook op de ruimte. Met behulp van verschillende karakteristieken van het laag wordt de totale klank geoptimaliseerd aan de ruimte en zal het resultaat optimaal zijn.
Wat mij betreft gebeurt dit veel te weinig, zelfs de allerduurste luidsprekers worden zo geleverd zonder aanpassingen en dan maar hopen dat het matcht in jouw ruimte. Na de derde speaker van de audio dealer in jouw ruimte geloof je het wel en kies je voor de op dat moment beste oplossing die vaak nóg niet ideaal is. De methode van Xanadu is daarom alleen maar van harte toe te juichen.

 

Xanadu gebruikt een bijzondere manier voor het bouwen van de kasten. Deze worden namelijk opgebouwd uit een aantal dunne lagen 3mm berken triplex. Deze worden op elkaar verlijmd, waardoor een buitengewoon sterk en vooral resonantiearm geheel ontstaat. Dit is volgens Age vele malen beter dan multiplex of MDF. Tijdens de luistersessie uit zich dat in een zeer natuurlijk, maar wel ongekleurd geluid.
De rest van de gebruikte apparatuur bestaat uit een Dell laptop met J-River als afspeelsoftware. Deze stuurt via een USB- SP/dif converter een Burmester dac aan. Deze wordt gekoppeld aan de Burmester versterker. De gebruikte kabels zijn van In-akustik.

 

Luisteren
Genoeg over het systeem, want hoe klinkt dat nu eigenlijk. Tijdens de allereerste noten werd me al meteen duidelijk dat we hier met een heel ander systeem te maken hadden dan ik tot dusver van Xanadu had gehoord. Ik was direct bij de les en zat vanaf het eerste moment in de muziek.
Het eerste nummer is van Musica Nada met het nummer Come Together. Op de eindversterkers in de luidsprekers zit een automatische sensor waardoor de versterkers in stand-by gaan na een aantal minuten zonder muziek. Je hoort dus heel even geen laag totdat de versterkers inschakelen.
Het laag is zeer goed te volgen met veel energie. De stem staat fraai in het center en het laag heeft een zeer aangename, natuurlijke warmte. Midden en hoog sluiten naadloos aan bij het laag en de energie afgifte is homogeen. Ik zit onmiddellijk op het puntje van mijn stoel en het is duidelijk dat het een interessante avond gaat worden. Dat hoor je doorgaans al binnen enkele noten en werd hier direct bevestigd.
Het volgende nummer is I Will Find You van de film La Belle Epoque en wordt vertolkt door Audiomachine. Wat wederom opvalt, is het laag. Dat gaat grafdiep met zeer veel controle.

Het volgende nummer is van Pat Metheny – Letter from home. Ondanks dat dit een studio opname is geeft het toch een live gevoel. De ruimtelijke afbeelding is groots en de detaillering heel goed. De Thiel keramische middentoners hebben de naam hard te kunnen klinken. Daar hoor ik helemaal niets van terug. Volgens Age komt dat door de manier waarop hij de afstemming heeft gedaan en daarnaast zit deze unit in een eigen behuizing met eigen demping.

 

Hans Dulfer heeft in 2018 sinds 15 jaar weer een nieuw album opgenomen met Cyril Directie op drums, “Duo Dulfer Directie”. Live weet Hans Dulfer altijd een geweldige performance neer te zetten en deze energie komt ook op dit album tot uiting. Je ziet beide muzikanten voor je staan, zo pakkend en groovy. Het wordt snel duidelijk wat voor een top artiest we mee te maken hebben. Bij het nummer Rollin’ Out ondersteunen percussie en saxofoon elkaar op een perfecte wijze en stuwen elkaar op een grandioze wijze op. Heerlijke muziek. De luidsprekers geven dit zeer krachtig weer, waarbij het laag soms net iets teveel van het goede is. Ook hier weer zeer goede detaillering zonder dat er enige vorm van scherpte of hardheid optreedt.
Het nummer Spanish Jack van Willy Deville vind ik persoonlijk een heel fraai nummer met een zekere spanning in de muziek. De HRS80 laat het nummer horen alsof Willy op het podium voor je staat. Er zit een prachtige ruimte in het geluidsbeeld en het laag is wederom zeer doortekend met de juiste klankkleur (warmte).
Tijdens de demo ben ik door de ruimte gelopen om de verschillende posities te beluisteren.
Achterin de zaal wordt het laag altijd flink opgestuwd en dat was nu ook het geval. Vanwege de grootte van de luidspreker en dientengevolge flinke laagweergave werd het laag achterin de zaal wat overdreven. In een huiskamer zal dit waarschijnlijk minder een rol spelen, maar daarnaast wordt de luidspreker natuurlijk aangepast aan de luistersituatie. En in een luisterruimte met 5 rijen stoelen achter elkaar is er natuurlijk ook een veel grotere spreiding in het luister resultaat.

 

Iso-Acoustics
Ronald van Ovost vertegenwoordigt Iso-acoustics in Nederland en Belgie. Dit bedrijf maakt volgens eigen zeggen “isolatie producten” voor de audio industrie. Dat doen ze zowel voor consumenten als voor de professionele sector. De producten reeks bestaat uit isolatie platforms om onder apparatuur te plaatsen en daarnaast isolatie voeten.
Ronald heeft twee identieke sets luidsprekers van Indiana Line meegenomen. De ene set staat rechtstreeks op de stand, de andere op een iets verlaagde stand met tussen speaker en stand het Aperta isolatie platform. Doordat de stand iets is verkort staat de luidspreker op exact de zelfde hoogte.

 

april 2019 4


Ronald heeft een opstelling gemaakt waarbij de speakers na 15 seconden overschakelen op het andere kanaal en dus de speakers om en om wisselen. Zo is het vrij makkelijk om de verschillen te horen.
In eerste instantie is het verschil wel heel erg groot. Te groot om alleen veroorzaakt te worden door het isolatie platform. Het lijkt wel alsof we naar een totaal andere luidspreker luisteren. Zonder klinkt het veel voller. Het blijkt dat bij de andere set de fase is omgedraaid op een speaker. Dus snel omgedraaid en nogmaals luisteren. Nu is het verschil uiteraard kleiner, maar wel zeer goed hoorbaar. De stem klinkt homogener en er komt meer rust in het systeem. Wel is het wat slanker van klank. Het is een kwestie van smaak en uiteraard afhankelijk van het systeem of de Aperta een meerwaarde is in jouw situatie. Met Eur 249,- per paar is het een krachtige tuning mogelijkheid. Gewoon uitproberen dus.

 

Conclusie
Wat een ongelooflijk mooi concept zet Xanadu neer met de HRS80. De speaker klopt van alle kanten. De klank is organisch zonder ergens te overheersen, maar laat wel alle nuances in de muziek horen zonder een spoortje van scherpte. Het laag is zeer krachtig en door de gesloten kast vliegt het nergens uit de bocht. Het design vind ik persoonlijk erg fraai. Daarnaast zit er een belangrijke meerwaarde in de aanpassingen van Xanadu op de klantlocatie. Hierdoor integreert het systeem veel beter in de ruimte dan een willekeurig andere luidspreker en dat is een niet te onderschatten voordeel. Dit is voor mij één van de beste luistersessies die ik in onze luisterruimte heb gehoord in de 18 jaar dat we met onze audioclub bezig zijn. Ik ben volledig overtuigd van de kwaliteiten van de luidsprekers, de HRS80 staan heel hoog op mijn lijstje van begerenswaardige luidsprekers.

De Iso-acoustics zijn betaalbare producten om de set aan te passen naar eigen smaak. Gewoon proberen of dit werkt in de situatie op de luisterplek.

Ed Kuhuwael


www.xanaduspeakers.nl
www.isoacoustics.nl

Laatst aangepast op zaterdag, 13 juli 2019 13:45