Juni 2019 - Ben Hoedjes vintage audio
zaterdag, 12 oktober 2019 07:09

 

Ralph opent de avond en heet iedereen welkom bij weer een veelbelovende audio avond. Ben Hoedjes is deze avond weer van de partij en gaat ons trakteren op een avond vintage audio.

 

juni 2019 1Ben die een mooie zaak heeft in Oterleek, Studio Alkmaar heeft in de jaren hele mooie apparatuur in zijn winkel verzameld. Natuurlijk omdat Ben een zeer breed scala aan merken in zijn winkel heeft staan. Ook door inruilhandel is er een mooie collectie ontstaan in de vintage audio. Audio apparatuur die bekend zijn uit Ben zijn eigen jeugd en vele van onze eigen club.

 

Even een rondje langs de apparatuur:

 

VersterkingAudio Exklusiv P2 voorversterker van ontwerper Dhr Putz begin jaren '80, deze is vooral herkenbaar aan het marmeren front.

Quad 405 en 405-2 eindversterker

Introductie: 1975, geproduceerd tot 1993.
Aantal: 405-1: 64.000 stuks en de 405-2 36.000 stuks

 

De 405 is een van de weinige versterkers die gebouwd zijn volgens een echt nieuw gepatenteerd ontwerp. Na de introductie van het Current Dumping principe door Quad, is er op gewoon analoog ontwerp gebied eigenlijk niets nieuws gebeurd. Er zijn zeker wel andere versterkers die ook een vorm van fout correctie gebruiken, echter die zijn qua prijs een stuk hoger. Ook de complexiteit en productie aantallen zijn niet te vergelijken. Het Current Dumping principe wordt nog steeds gebruikt door Quad in hun eindversterkers. En zoals dat gaat, wordt het door fabrikanten over de gehele wereld gekopieerd… het toevoegen van een correctiesignaal aan de luidspreker, om alle fouten in het signaal naar de luidsprekers op te heffen. Dit speelde al in het achterhoofd van ontwerpers sinds de uitvinding van tegenkoppeling in 1928 ( Harold Black). In de praktijk is dit echter minder simpel dan het lijkt. Door toepassing van een gebalanceerde brug in de tegenkoppel lus van de versterkers is het Quad wel gelukt om op basis van een elegante en compacte schakeling dit doel te bereiken.

 

De 405 kende in de loop der tijd vele varianten, echter aan de buitenkant alleen zichtbaar toen Quad de 405-2 introduceerde. De 405-2 kon nu meer vermogen leveren aan luidsprekers met een lagere impedantie dan de gebruikelijke 8 Ohm. De ongestabiliseerde voeding maakt het apparaat gevoelig voor storingen van het net. Het missen van een aan/ uit schakelaar was een probleem voor de luidsprekers.


juni 2019 2Platenspeler: Michelle Mycro

De Michelle Mycro die Ben verkregen heeft door het inruilen van apparatuur is toch na eigen zeggen een bijzonder mooie platenspeler. Het Model is geïnspireerd op het design van de GyroDec en de Syncro die het instapmodel werd in de beginjaren 80. De platenspeler is uitgerust met een glazen plaat, de latere versies werden ook uitgerust met een acryl kap. De vervanger de Mycro had deze ook en het loopwerk draait op een uniek omgekeerd oliepomp lager wat zorgt voor een zeer stabiele draai van de plaat. De Mycro lag zo goed in de markt dat ondanks een nieuw ontwerp de Gyro SE in 2005 hij nog steeds in productie bleef. Een zeer mooi uitgedachte speler die op de dag van vandaag nog zeker z’n mannetje staat.

 

Cd speler: Arcam Alpha 9 Amplification&Recording Cambridge limited HDCD compatible 

24bit/96Khz was nieuw. Er was nog geen enkele opname te verkrijgen en men twijfelde toen nog erg aan de noodzaak.
De eerste digitale opname was uit 1972.  Het eerste totaal digitaal opgenomen popalbum is uit 1978: Bob till you drop van Ry Cooder. Het werd later dat jaar uitgebracht op LP (DDA opname) .


juni 2019 3Het CDM-14 loopwerk is afkomstig van de Franse vestiging van Sony en functioneert vlekkeloos. Niet rumoerig, solide en stabiel, met een gemakkelijk aansprekend lade mechanisme. De d/a-conversie, 24 bit-resolutie (type Bitstream Pulse Width Modulation, voor beide kanalen afzonderlijk) is gestoeld op de kwalitatief zeer goede NPC SM5864 chip, aangevuld met een van de beste 20-bit digitale filters van Motorola. Aan de achterzijde zijn er twee analoge, vergulde l/r uitgangen voor aansluiting op zowel de voorversterker als b.v. een tweede versterker voor multi-room toepassingen. Een digitale uitgang, type coax 75 Ohm ontbreekt natuurlijk niet. U kunt daarop een aparte d/a-converter of een digitaal deck aansluiten. De d/a-converter in de cd-speler wordt dan uiteraard gepasseerd. Een optische uitgang ontbreekt, maar daar hoeft niemand rouwig om te zijn: coax is beter en betrouwbaarder dan tos-link. Het netsnoer is wederom afneembaar. Een uitgang voor hoofdtelefoon zal niet echt worden gemist, de uitgangsspanning (op 0 dB 2,4 V, wat traditioneel weer overmatig is) is voor de gebruiker niet instelbaar. Dat lijkt een bewuste keuze: het signaalpad vaart er namelijk wel bij. De volumeregelaar op de Alpha 9 versterker heeft echter een redelijk ruime slag dankzij de 160 mV ingangsgevoeligheid.

 

juni 2019 4Ook speakers konden niet ontbreken deze avond. Ben had gehoord via Ronald van Vloten dat Age van Xanadu bij ons op de club was geweest met zijn laatst uitgebrachte speaker set. Een mooi groot systeem dat bij vele die avond indruk had gemaakt.
Dat bracht Ben op een goed idee. Ben heeft in zijn collectie een set luidsprekers van Xanadu en wel de:
Xanadu DS 24.

 

Dit waren de eerste Luidsprekers waarmee Age (Xanadu) zijn eerste stap zette in de commerciële markt. Dit deed hij in 1989 en met als eerste klant en zeker niet de minste Muziek Staffhorst Utrecht. De speakers zijn een 2 weg Xanadu Hybride Tube met Esotar Tweeter. Met een frequentie bereik van 29Hz…20kHz. Uitgevoerd met een 24 dB akoestische Linktwitz-R filter met 5 Ohm impedantie 88 dB/w/m waardoor met elke versterker goed mee te spelen.
Zo alles bij elkaar een mooie verzameling vintage audio apparatuur. Dat na Bens zeggen, een mooi stukje audio geschiedenis.

 

juni 2019 5Na de toer langs alle apparatuur die Ben had mee genomen voor ons en een mooie uitleg zoals Ben dat kan werd het tijd voor wat muziek. En op een vintage audio avond kan het dan ook niet anders dan dat er vintage muziek ten gehore wordt gebracht. Ben had een heel groot aanbod aan Lp’s en cd’s uit de tijd dat ook de apparatuur nog jong was mee genomen.

 

Ben begon met het nummer van Muddy Watters- Good morning litle school van een Lp uit 1964. Je kon horen dat het een oude opname was maar dan wel aan de muziek en niet aan de kwaliteit er van. De set komt door het draaien van een oude lp helemaal tot z’n recht. Iedereen voelde helemaal de beleving en waande zich weer een beetje terug naar hun jeugd. Brian Auger vs Julie Driscroll - This wheel on fire werd ook gedraaid en was voor Ben een plaat om even terug in de goede oude tijd te gaan. De tijd waar LSD een opkomst maakte waardoor voor vele misschien wel de muziek beter klonk en de tijd dat Ben zijn echtgenote leerde kennen en weg zwijmelde op de meeslepende deuntjes. Heerlijk om te zien wat muziek bij mensen kan losmaken.

 

Op de platenspeler lag er de hele avond een speciale balans puk op de plaat om te zorgen voor meer stabiliteit in de platenspeler. Om te kijken of deze ook daadwerkelijk iets toevoegt hebben we een A B vergelijking gemaakt. Het verschil was lastig waar te nemen maar in het gebied van de stem leek het toch wel dat zonder de puk iets uit de baan te gaan lopen. Dus snel weer de puk er op.

Ben die zelf verkoper is van de mooiste apparatuur weet ook goed dat de audio wereld ten opzichte van vroeger rond de jaren 60 wel erg veranderd is. Vroeger was een audioset niet weg te slaan uit het beeld van de huiskamer. Iedereen had wel iets in huis staan waar audio uit kwam. In z’n markt moest je je dan ook wel kunnen onderscheiden. De eerste audio apparatuur klonk dan ook wel vaak wat doffer maar door ontwikkeling in de audio zag je ook in de verkoop dat de helderste speakers eigenlijk altijd het beste verkochten. Bij RAF in Amsterdam kwam dat goed naar voren, ze konden met behulp van een schakelkastje meerdere speakers aan sluiten op de zelfde installatie. Met het schakelkastje kon je dan de sets gescheiden van elkaar schakelen om de verschillen goed te horen. De speakers met het helderste geluid kwam dan al gauw als beste uit de test.

 

juni 2019 6

 

Dit was weer een zeer gezellige demo-avond en voor de meeste clubleden een avond vol herkenning.

De avond wordt afgesloten met het overhandigen van een fles met voor Ben vertrouwde drank.
Ralph Kregting
Voorzitter ACV

Laatst aangepast op maandag, 14 oktober 2019 12:00