Februari 2019 - Connect2Multimedia
woensdag, 08 mei 2019 09:44

Het leuke van ACV lid zijn is (ik spreek voor mezelf Rob Visser bestuurslid van het derde garnituur en 66 jaar oud) dat je mensen als Etienne Heemskerk ontmoet. Etienne staat voor mij in de rij van mensen als Kommer Kleijn met zijn Legend speakers, Peter van Doornum met zijn Gustavson concept en ik denk ook aan de hifi specialist van studio Alkmaar Ben Hoedjes.
Ik noem er zo maar een paar uit de rij die ik op woensdag avonden heb leren kennen. Stuk voor stuk muziekliefhebbers met techniek in de vingers.
Ik leer elke keer weer bij. In het begin van dit epistel heb ik m'n status al gegeven 66+ dus dit is een goed excuus om toe te geven dat je t.o.v. deze mensen een vastgeroeste visie hebt.

 

februari 2019 1Als je jong leert dan wordt dat oud gedaan, een spreekwoord met een baard, en het geld ook voor mijn technische inzichten. Ik noem maar een voorbeeld "voorkom akoestische kortsluiting”. Dus bouw een kast om een speaker en demp de achterkant, zodat reflex geluid wordt gedempt.

 

Nadat Etienne Heemskerk zijn luidsprekers had geplaatst keek ik (NIET VOOR HET EERST) tegen de achterkant van de middentoner aan. En zijn demo liet merken dat dit uitstekend klinkt. Vrij bewegende luidsprekers klinken naar mijn idee onbevangener dan dat er een kasje omheen zit. Dit geld voor mijn gevoel ook voor het hoog. Een prachtige tweeter overigens van het merk Dayton. Met een folie die vrij van obstakels zijn werk kan doen, omdat de onmisbare magneetvelden er op een slimme manier toch zijn. De magneten staan rondom de folie en niet erachter zoals gewoonlijk. Dit zal wel mogelijk zijn omdat de techniek tegenwoordig ongelofelijke sterke magneten mogelijk maakt. Maar goed, Etienne wordt aangekondigd door Ralph. Etienne doet meerdere dingen.
Buiten zijn werkzaamheden om van te leven, kan hij het opbrengen om er met veel plezier een tweede carrière op na te houden in de audio-video branche.
Ik heb zijn kaartje gevraagd dit doet hij erbij; Live audio surroundrecordings in High-Resolution. Live audio- videorecording in HR. Photography, Production of CD, DVD, Blu-ray, optimisation of audio/video systems, aldus zijn kaartje. Etienne vertelde en demonstreerde zijn visie over opnames. Geen bombastisch gedoe, maar uitgaande van hoe het geluid bij de mensen binnenkomt.
Zo had hij ook zijn microfoon opstelling berekend en zijn resultaten waren heel professioneel, prima zover.februari 2019 2ACV leden horen graag geluidsinstallaties en vergelijken ze ook met plezier met elkaar. Nou dat zat op deze avond wel goed. Om het simpel te houden, Etienne geloofd niet zo in passief filteren en alles door één versterker aangedreven. Hij filtert voorin in de geluidsketen en stuurt dan de respectabele luidsprekers met een zogenoemde klasse D versterker aan. Het geluidsbeeld van zijn zelf samengestelde set met Loewe subwoofer, B&W midden en Dayton hoog, klonken, gelet het commentaar uit de groep, de leden prima in de oren. Ook de prijs voor de geboden kwaliteit werd als verrassend laag ervaren. Door de toegepaste techniek kan iedereen zijn geluidsbeeld naar eigen smaak bepalen. Gewoon alles kaarsrecht is natuurlijk mooi, maar smaken verschillen.

 


Om zijn visie en aansturing van luidsprekers te vergelijken met klassieke passieve filtering had Etienne 4x Kef LS 50 meegenomen.
Twee speelden af via zijn concept van actieve aansturing en twee speelden standaard. De fabriekskefjes klonken niet verkeerd maar de twee actieve LS 50'S klonken gedetailleerder en helderder.
Systemen vergelijken, daar lusten de meeste AVC leden wel pap van en dat geldt ook voor mij.

Praten over luistermoeheid, het effect van goedkope condensatoren en spoelen t.o.v. duurdere is fijn, ook het verschil van voorin de keten filteren en dan aansturen is een zeer bespreekbare factor. Maar daar heb je Ralph onze voorzitter met zijn fles wijn. 
De avond is voorbij en de leden vonden het fijn.

 

Laatst aangepast op maandag, 10 juni 2019 09:02