Maart 2019 - Ed met zijn platenspelers
maandag, 10 juni 2019 08:57

Ralph opent de clubavond en bedankt Ronald en Ed dat zij in een paar dagen toch een programma voor elkaar gekregen hebben en geeft Ronald het woord.

 

maart 2019 1maart 2019 2

 

Ronald geeft uitleg over de spullen die hij mee gebracht heeft.

Het betreft de versterker KWI200 van ModWright Instruments, de luidsprekers Performa 3 F206 van REVEL en diverse kabels, zoals een stroomkabel van Furutech en luidsprekerkabels van Elco.
Tevens heeft Ronald een de Infraphile-lamp mee gebracht om te laten horen wat de invloed van de lamp op het geluid is.

 

Ed heeft o.a. drie draaitafels, een Phonotrap en een aantal elementen mee gebracht.

 

maart 2019 3maart 2019 4maart 2019 5


Ed geeft uitleg t.a.v. de gemodificeerde Lenco L76/S draaitafel met Jelco arm, de Nottingham Analogue Spacedeck draaitafel met een Mörch UP-4 arm en de Thorens TD124 draaitafel met een Sme 3009 arm. Verder is de TD124 gemodificeerd met een RVS plateau, waardoor het mogelijk is met een MC element te spelen. Het originele plateau is namelijk van magnetisch ijzer, waardoor de sterke magneet van een MC element naar het plateau getrokken wordt. Het signaal van de draaitafels wordt versterkt door de Ayre P-5xe phonotrap.Ed draait eerst muziek met de Lenco draaitafel met een Audio Technica AT95E element. Bij het nummer Banana Boat Song van Harry Belafonte mis je het laag in de stem.


Na het draaien van Holding Back The Years van Simply Red op de Lenco draaitafel wisselt Ed het element naar een vintage Stanton 881S en laat Holding Back The Years nogmaals horen. Met dit element klinkt de muziek nog ruimtelijker en helderder.


maart 2019 6Na het draaien van Celestial Echo van Malia op de Lenco draaitafel laat Ed dit nummer nogmaals met het Stanton element horen op de Thorens-draaitafel. Je hoort nu meer laag, minder midlaag en minder helder hoog.


Het nummer Ashes to Ashes van Joe Sample klinkt heel muzikaal. Bij harde passages klinkt het iets rommelig. Dit komt waarschijnlijk doordat de draaitafel op een grote tafel staat welke resonanties geeft.


I Want to Give it All van Air Supply zeer mooi gitaar spel. Je hoort goed de klank van de kast. Het laag van de cello of de contrabas is wat wollig.


Ed schakelt nu over naar de Nottingham met het Ortofon MC10 super II element. Tot nu toe is met MM elementen gespeeld. Het Ortofon element is een low output MC element en dit element geeft een beduidend lagere spanning af. Daarnaast vraagt een MC element meestal ook een andere afsluitweerstand van de versterker. Daarom moet de phono versterker anders worden ingesteld.
Ed laat het nummer I Want to Give it All nogmaals horen. Je hoort nu duidelijk veel meer tikken maar het laag is strakker.


Het nummer Ansiktet Te Manen van Kari Bremnes laat Ed horen met en zonder puk. Met puk klink het erg mooi. De stem mist wel wat warmte.

Zonder puk is het geluid wat scherp en er is wat minder laag.

 

Tijdens de pauze wisselt Ed het element in de Nottingham. Dat kan bij de Mörch arm vrij eenvoudige door de armbuis te wisselen. Omdat de luidsprekers niet optimaal geplaatst waren worden deze tevens verplaatst en wordt de baspoort afgesloten met een doek.


Na de pauze laat Ed Midnight’s Knock Out van Paolo Conte horen. Het laag is iets strakker maar ik mis de ruimtelijkheid dan toen de baspoort open was.


Aan het begin van het nummer True Colors van Eva Cassidy zet Ed de Infraphile-lamp aan en zet hij halverwege het nummer de lamp ook weer uit. Enkele luisteraars hoorden verschil, zoals minder warmte en minder muzikaliteit als de lamp uit is, echter de meeste luisteraars horen geen verschil.


Tijdens een aantal nummers, zoals bij Little Wing van Jimi Hendrix herhaalt Ed de test nogmaals, maar over het algemeen hoort men weinig of geen verschil.


De gezellige avond was weer (te)snel om. Ed heeft een duidelijke en aangename demo gegeven waarbij je goed de verschillen tussen de draaitafels en elementen onderling kon horen.
Zoals gewoonlijk sluit Ralph de avond af met een presentje voor de geslaagde avond.

maart 2019 7

Frans Kregting
Penningmeester ACV

Laatst aangepast op maandag, 10 juni 2019 09:12