Mei 2019 - HNNY Benelux
vrijdag, 27 september 2019 09:34

ACV, Verslag clubavond 15 mei 2019

 

Demo Henny Groenendijk van HNNY Benelux bv

 

Deze keer hebben we Henny Groenendijk uitgenodigd, de man achter HNNY Benelux bv. We hebben hem leren kennen op de iEar Audioshow in het Willem II stadion in Tilburg.

 

Op deze show demonstreerde hij met een betaalbare maar vooral muzikaal klinkende set. Deze bestond uit een PoloTable Merrill draaitafel, een set Fyne LS500 luidsprekers
en een Creek versterker. Henny draaide daar prachtige persingen uit de jaren 70/90.
Het geheel speelde verrukelijk mooi in de kleine skybox van het stadion. Om deze reden hebben we Henny uitgenodigd om bij onze club een presentatie te geven.

 

Deze avond is alleen toegespitst over het gehoormatig verschil tussen diverse Ortofon MM en MC pick-up elementen.

 

mei 2019 1

 

De set bestaat nu uit de Merrill draaitafel met een Jelco 550s arm, verder een Heed Elixer geïntegreerde versterker met alleen een mm ingang, een  Fyne LS500 monitor luidspreker. Na de pauze werd met de Fyne F501 vloerstaander gedemonstreerd. Plus een Ortofon ST-7 step-up trafo voor het mc element.
De phono interlink is een ISIS van Van den Hul.

 

mei 2019 2

 

mei 2019 3mei 2019 4


De testplaat is van Diana Krall met het nummer “Desperado”.
De eerste elementen werden met Fyne LS500 beluisterd. Als eerste MM element is de 2M Red met getipte elliptische diamant, deze klonk heel aangenaam met een mooi recht frequentie respons.
Het tweede element is de 2M blue met een zgn. “naakte diamant”. Een stapje verder in het geluidsbeeld, meer open en rustiger.

Henny legt heel goed en mooi uit hoe de betreffende naalden op de cantilever bevestigd zijn met de voor- en nadelen daarvan, heel interessant en leerzaam, dit is voer voor de vinyl liefhebber.

 

Het derde MM element is de 2M Bronze, deze klinkt echt veel beter, het is genieten met deze mooie combinatie van draaitafel, arm, en element. Henny plaats wel de opmerking dat het beter is in een goede phonotrap te investeren dan draaitafel te upgraden. De discussie gaat verder hoe ver je moet gaan in het investeren van een duurder element t.o.v. een goede draaitafel voor meer muziekbeleving.
De Merill draaitafel ziet er trouwens heel fraai en degelijk uit. Het frame is geheel opgebouwd uit grijs kunststof composiet materiaal, de draaitafel kan dus heel mooi pronken in elke huiskamer.
De kleine Fyne LS500 geeft een prachtig mooi open geluidsbeeld, definitie en het stereobeeld is uitstekend, niets op aan te merken.

 

mei 2019 5Het wisselen van de elementen ging vrij eenvoudig, Henny had alle demo elementen in aparte headshells voor gemonteerd, alleen nog het juiste gewicht instellen, en het is klaar voor gebruik!

 

Voor de pauze wordt er van luidsprekers gewisseld, de Fyne F501 vloerstaander gaat nu spelen.
Beide speakers hebben een gepatenteerde unieke ”baspoort”, deze straalt naar beneden uit over een soort kegel, waardoor het poort geluid verspreidt wordt weergegeven.

 

Na de pauze gaat het SPU Classic GM-E mkII element van liefst 30 gram aan de arm.  Het afspeelgewicht van 4 gram wordt ingesteld. Voor dit mc element was een step-up trafo ST-7 van Ortofon nodig.
Verschillende stukken muziek komt aan bod, en dat wordt genieten. Dit SPU element is een stuk duurder en behoort wel tot de topklasse elementen in dit segment, en dat is meteen hoorbaar door het prachtige, open stereobeeld. Clublid Charles laat een plaat horen van Sarah Vaughan uit de jaren 50, opgenomen in soort artificial stereo, heel leuk klinkt het.

 

Henny gaat verder in op invloed van materialen in audio interlinks, OFC koper geleider is ok maar dan wel zonder pvc isolatie. Hij is een echte vinyl liefhebber, hij vertelt er veel met enthousiasme over. De avond was zeer leerzaam en voor veel clubleden een reden om de stoffige zwarte schijven een nieuw leven in te blazen, al dan niet de apparatuur te upgraden.

 

Na afloop werd iedereen door Henny getrakteerd op een prachtig jubileum boek van Ortofon, bedankt!

Henny heeft voor ons een prima avond verzorgd, hulde!

 

Herman Bergman.

Laatst aangepast op vrijdag, 27 september 2019 09:58