November 2019 - Alpha Audio
maandag, 09 maart 2020 14:37

ACV, Verslag Demoavond 20 november 2019.

Jaap Veenstra, Alpha Audio,

 

Ralph opent de avond en heet iedereen welkom bij weer een veelbelovende audio avond. Vanavond geeft Jaap Veenstra van Alpha Audio een demo over de invloed van het Netwerk, zowel het World Wide Web als het Lokaal Netwerk, op het geluid van de set.

 

november 2019 1

 

Jaap introduceert zich zelf en zijn bedrijf Alpha Audio, voor de mensen die hem nog niet kennen en geeft een toelichting over de apparatuur die hij vanavond mee genomen heeft.

 

De set bestaat uit:
Metrum Acoustics Ambre Roon Digital Bridge (Streamer)
Metrum Acoustics DAC,
Pass XP-12 voorversterker,
Adam Artist-6 actieve speakers

 

Voor het netwerk heeft Jaap de volgende apparaten mee gebracht:
NETGAER Router
QNAP NAS
1 Silent Angel Switch
Cisco – Fidelizer Switch
2 Ethernet - Glasvezel converters


Test streaming met en zonder galvanische scheiding
Jaap sluit in eerste instantie de streamer direct op de NETGAER Router aan,
en speelt Rickie Lee Jones en sluit daarna de Ethernet - Glasvezel converters aan. Met de Ethernet - Glasvezel converters zijn de s-klanken veel minder nadrukkelijk aanwezig en is er meer rust in het geluid.
De data is gelijk en er is toch hoorbaar verschil. De verwachting is dat de ruis op de kabel vervuiling geeft.
Ronald hoort dat het wel fase verschil oplevert.
Na wisseling van de voeding werkt de Ethernet - Glasvezel converter niet meer, daardoor kan er gaan ABA-vergelijking gedaan worden.

 

Test streaming met en zonder switch
Voor deze ABA test speelt Jaap Bali Run. In eerste instantie is de streamer direct op de router aangesloten, daarna wordt de Silent Angel Switch er tussen gezet en daarna wordt de switch er weer tussenuit gehaald.
Zonder switch is er meer detail in het geluid en is het geluid ook opener.
Deze test herhaald Jaap met de Cisco Fidelizer Switch en speelt het nummer Fine and Mellow gezongen door Eva Cassidy. Het geluid met de Fidelizer Switch heeft veel meer detail en is opener. De zonder de switch klinkt het geluid hard.

 

Dan is de pauze aangebroken en Jaap weet de Ethernet - Glasvezel converters weer aan de praat te krijgen.
Na de pauze vergelijkt Jaap de Silent Angel switch met de Cisco Fidelizer Switch
Nu speelt Jaap Lovesong met Adel af. Met de Cisco Fidelizer Switch is er meer druk in het geluid, maar de stem is scherp.
Over naar Silent Angel Switch is de stem is nog scherper.

 

Nu naar de test met de vergelijking van de Ethernet - Glasvezel converter zonder en met de Cisco Fidelizer Switch. Jaap speelt een aantal nummers af zoals: Alter Boy – Rickie Lee Jones
Bali Run – Fourplay

 

Met alleen de Ethernet - Glasvezel converter is er weer veel meer rust in de set. Na het toevoegen van de Cisco Fidelizer Switch is het geluid vloeiender en er is nog meer rust. Normaal gesproken is vaak Less is More, maar dat gaat hier niet op. Beide apparaten achter elkaar in het netwerk geeft echt een mooier geluid.

 

Dit was weer een zeer leerzame demo-avond, alhoewel voor aantal clubleden het deze keer erg technisch was.

 

november 2019 2

 

De avond wordt afgesloten met het bedanken van Jaap voor zijn komst en het overhandigen van een fles drank.

 

Frans Kregting
Bestuurslid ACV

 

P.s. Thuis stream ik geen muziek vanaf het WWW maar stream ik met Roon van een Harddisk, welke direct op de streamer aangesloten is. Aangezien Roon een netwerkverbinding verwacht is mijn streamer wel op het netwerk aangesloten.
Door tijdens het afspelen van muziek de verbinding met het netwerk te verbreken krijg ik het zelfde effect. Het geluid wordt schoner en vloeiender.