September 2019 - Humble Homemade HiFi
zaterdag, 16 november 2019 07:03

ACV, Verslag Demo avond 18 september 2019.

Tony Gee, Humble Homemade HiFi,


september 2019 1De derde woensdag van September is de opstart voor het tweede deel van het audioclub seizoen.
Herman had voor deze avond Tony Gee gestrikt voor mij een onbekende maar vele clubleden herkenden hem en lieten me merken dat hij een oude rot in het vak is en bekend is van zijn bijdragen aan speciale audio edities van Elektuur. Ook werd mij bekend dat Tony Gee op het internet te vinden was onder humblehomemadehifi.com. Nou die heb ik meteen opgezocht, ja daar kun je als je aan nieuwe speakers denkt wel een paar uur vooruit. Met de computer kun je veel informatie delen maar het is onmogelijk je bereikte geluidskwaliteit te demonstreren, maar wij hebben het in de Moriaan gehoord, en het was goed.

 

Tony Gee zijn vader was elektrotechnisch ingenieur en had met zijn vakkennis een eigen geluid set gebouwd, en zodoende was Tony door pa besmet met het luidsprekerbouw-virus .Je kunt natuurlijk een filterprogramma op de computer aanschaffen en daar een prima filter mee berekenen, zulke programma's heeft Tony Gee natuurlijk ook, maar voor het ultieme resultaat heb je ook veel ervaring nodig en kennis van materialen en componenten. De kennis van hoe een dynamische belasting als een losse luidspreker in combinatie met andere speakers, spoelen en condensatoren gaat klinken is een wereld op zich, die bepalend is voor het resultaat, en in die omgeving is Tony Gee als een vis in het water.september 2019 2

 

De luidsprekers bestaan uit een modulair opgebouwd 3weg systeem dat hij voor de eerste keer buiten zijn huis demonstreert. Het wissel filter (400hz/2Khz) is in een laatste ontwikkel fase, en dat is duidelijk te zien.
Het laag en midden zijn van Faital-Pro uit Italie en het hoog is een unit van SB-Acoustics.

Het geheel werd aangestuurd door een Marantz PM6006 versterker met als bron een Marantz CD6004 cd speler.

 

 

En nu muziek, er ging een 40+ opname van Herbie Hancock (1979) in de speler, het verbaast me altijd weer dat zulk oud materiaal zo goed klinkt. Daarna volgde een renaissance grapje (een Italiaanse zangwedstrijd). Ik kende deze muziek niet, maar wat ik hoorde overtuigde me van de luisterkwaliteit.

Als je naar muziek luistert die het tot tophit hebben gebracht dan hebben ze over het algemeen een zeer herkenbare (gitaar) rif die veronderstel ik sneller aanspreekt. Album artiesten maken meestal muziek die een groter beroep doen op je gehoor , ik heb bijvoorbeeld muziek van Lyle Lovett en die is ook het aanhoren niet waard op een of andere portable-radio, maar als de details tot zijn recht komen begint het genieten, Ook piano muziek kwam aan zet en alhoewel dit grote instrument een veeleisend type is klonk hij overtuigend. Er werd veel meer prima muziek gedraaid, maar ik was denk ik zo onder de indruk dat ik het niet heb genoteerd. En dat aangedreven door componenten uit een bescheiden prijsklasse heeft ons bij hem in de "keuken" laten kijken, en de commentaren op zijn doen en laten door de getrainde luisteraars gaf aan dat de opstelling en avond geslaagd waren.

 

september 2019 3

 

Met dank aan Tony voor zijn prachtige en onderhoudende avond, we hebben er veel van opgestoken.

Rob Visser
Bestuurslid ACV

 

Laatst aangepast op zondag, 17 november 2019 08:57