Verslag 2020
September 2020 - Quad-raad
maandag, 09 augustus 2021 12:55

ACV, Verslag Demoavond 16 september 2020.

Theo Wubbolts – Quad-raad B.V.


september 2020 2Inleiding:
Dit is weer de eerste clubavond na de zomerstop.
I.v.m. de coronamaatregelen is de avond in twee sessies opgedeeld, zodat men tijdens de demo onderling 1,5m afstand kan houden.
Bij binnenkomst natuurlijk eerst even de handen ontsmetten met handgel.

 

Frans opent de avond en heet iedereen welkom bij weer een veelbelovende audio avond.
Vanavond geeft Theo Wubbolts, van Quad-raad B.V., een demo met een set die hij omschrijft als “betaalbare audiokwaliteit met visie”.


september 2020 1De set bestaat uit:
luidsprekers: Wharfedale Linton Heritage
bekabeling: Melodika
versterker: Audiolab 6000A
CD-transport: Audiolab 6000CDT
draaitafel: Perpetuum Ebner PE1000

 

Na twee sessies in de herstelde Moriaan (na brand in de meterkast) stapte ik voldaan op mijn scooter naar huis, in de koffer lag een gescoorde HVT plus een folder van MELODIKA.

 

De twee sessies waren geslaagd. Alles was een beetje nieuw, de akoestiek van ons vertrouwde zaaltje heeft meer reflecties door een ander plafond en de lagere bezetting, deze lagere aantallen personen per sessie zou je kunnen prijzen als een voordeel in sommige opzichten maar dat is onzin want je bent club lid om mensen te ontmoeten met dezelfde interesse, het ontbreken van de pauze in de bar van de Moriaan vond ik dan ook een stukje kaalslag in onderling contact.
Theo Wubbolts is Quad-raad en in die hoedanigheid vertegenwoordigt hij een aantal merken die door enthousiaste Engelsen en Chinezen een nieuw leven zijn ingeblazen, ook vertegenwoordigt hij een Poolse fabrikant die een uitgebreide lijn aan interlinks, speaker kabels en luidsprekers voor huiskamer en auto gebruik presenteert in de door Theo mee gebrachte Melodika folder. Dat Melodika uitstekende spullen op de markt zet mag je ongehoord en ongezien aannemen want de door hem gepresenteerde set presteerde uitstekend, veel kwaliteit voor weinig geld.

 

september 2020 3

 

De set bestond uit Wharfedale Linton Heritage 3-weg luidsprekers een moderne variant van een "muzikale legende" plus Audiolab aandrijving bestaande uit 6000A versterker een 6000CDT CD-loopwerk uit dezelfde serie en een netwerkspeler de 6000N. Als kers op de taart zit er nog een draaitafel bij met Ortofon element. Deze set staat in de HVT aangeboden voor slechts € 3.995,00. Dat zijn vooroorlogse prijzen.

 

Laat ik is wat dieper op de prestaties v.d. set ingaan. Het geluid is helemaal wat je mag verwachten van moderne weergevers, wat ze neerzetten is heel dynamisch en transparant, het originele ontwerp had ook een forse conus middentoner en hoewel veel speakers nu uitgerust worden met domemiddentoners (die ook prima klinken) ben ik nog steeds een fan van deze opzet, mijn persoonlijke mening is dat door de ruimere opzet van het midden systeem (de demping achter de speaker en de ruime bandbreedte van die speaker) het scheidingsfilter ontwerp minder aanwezig is in het geluidsbeeld. Ik hoorde tijdens de luistersessie alleen maar waar ik blij van werd, een volwassen laag weergave, nimmer opdringerig en een middengebied dat stemmen en al dat moois wat in dit bereik zit zonder kleuring heel neutraal en herkenbaar weergeeft, de tweeter is immers bij elke goede speaker de kers op de taart en dat geldt ook voor de LIntons.

 

Aangezien de demo-ruimte door de verbouwing anders klinkt dan dat we gewend zijn, legt Theo uit hoe geluid door de wanden, plafond en vloer gereflecteerd wordt. Je kunt het vergelijken met een ruimte met allemaal spiegels. Als je daarin een lamp laat branden zie je ontelbaar veel lampen. Dit kun je vergelijken met geluid, alleen dooft geluid sneller uit dan licht en zijn vooral de eerste reflecties storend.

 

september 2020 4


Nu nog even een paar opmerkingen over pick-ups. Ik maakte me schuldig aan enigszins denigrerende opmerkingen over pick-ups, ik zag ze in reclames op t.v. als een symbool van een andere tijd en dat sommige van onze leden daar in waren blijven hangen. Toen ik een CD-speler had aangeschaft behield ik mijn platen omdat ik het CD geluid erg steriel vond klinken, maar in de loop der jaren verbeterde de CD. De sound en op den duur heb ik de platen en speler weggedaan. Ik constateer dat dit niet slim is geweest. De pick-up is een springlevend product, zeker voor er bij. Er zijn nu meer ondersteunende producten te koop dan vroeger zo denk ik aan een platenwasser die een L.P. als nieuw maakt. Ik draaide mijn Lp’s nat met Lenco clean daar kon je in die tijd nooit meer mee stoppen en ik was in de veronderstelling dat de platen waardeloos waren als Lenco zijn systeem niet meer zou ondersteunen door gebrek aan omzet. Nu koop je vanaf 60 euro een pick-up dat zal geen topper zijn maar voor rond de 1000 euro heb je al een prima speler met element, in de HVT van september telde ik zo 9 afbeeldingen in reclames en zo, dit wordt echt niet gedaan als de omzet in dit spul dood is, je kunt zelfs een digitale naalddruk meter kopen en Lp’s zijn er genoeg te koop o.a. bij Bol.com en als je belangstelling hierin groeit wordt het aantal bekende leveranciers vanzelf groter. Toch mooi die oude techniek, een schijf van 30cm moet in een hoes die veel ruimte biedt voor prachtige foto’s en grotere teksten, ik kan dit nu meer waarderen dan vroeger. Lid zijn van de AVC kan een mens veranderen.

 

Rob Visser

Laatst aangepast op maandag, 09 augustus 2021 13:16