Juni 2022 - Ernest Kaempfer - Kaempfer Audio Design
vrijdag, 02 september 2022 11:40

ACV, Verslag Demoavond 22 juni 2022.

Kaempfer Audio Design – KAD K7 Evo luidsprekers

 

Vanavond geeft Ernest Kaempfer van Kaempfer Audio Design (KAD Audio) uit Apeldoorn een demo van de door hem ontwikkelde KAD K7 Evo actieve Luidsprekers.

 

Juni 2022 - 1 - KAD

 

De set waar Ernest de demo meegeeft is in de basis eenvoudig opgebouwd. Het bestaat uit twee apparaten en twee luidsprekers, te weten:

 • Grimm MU 1 netwerkspeler met ROON en Qobuz/Tidal streaming services
 • Primare SC15 Prisma, een voorversterker en netwerkspeler met ingebouwde WiSA (hoge resolutie draadloos luidspreker connectie technologie) en
 • Twee KAD K7 Evo luidsprekers met power cables van AudioQuest

 

Kenmerkend aan dit muziek systeem zijn:

 • 24bit/96kHz draadloze aansturing via WISA technologie
 • DSP geregelde, actieve luidspreker met krachtige versterkers, in totaal 1.000 Watt (RMS) voor het laag en 500 Watt(RMS) voor het midden en hoog, geïntegreerd in een custom-made Plate amplifier
 • de toegepaste luidsprekersunits van het Noorse SEAS
 • de plaatsing van de luidsprekerunits

Juni 2022 - 2 - KADJuni 2022 - 3 - KAD

 

De KAD K7 Evo luidspreker hebben elk 7 luidspreker units waarvan 5 luidspreker units aan de voorkant in het front.

 • een hoge tonen weergever (Seas - diamond tweeter)
 • twee midden tonen weergevers (Seas - magnesium/graphene mid woofers)
 • twee lage tonen weergevers (Seas -Titan woofers)

daarnaast 2 extra luidspreker units aan de achterkant van de luidspreker

 • twee lage tonen weergevers (Seas - Titan woofers)

In de K7 Evo zijn voor het produceren van het geluid twee concepten gecombineerd.
Ten eerste de D’Appolito opstelling (punt bron) en ten tweede het “Cardioïde” bas systeem met de 2 extra lage tonen weergevers aan de achterzijde.

 

D’Appolito opstelling van de weergevers. Dat wil zeggen dat er een tweeter is voor het weergeven van de hoge tonen en twee weergevers voor het weergeven van de midden tonen. Doordat deze verticaal op de zelfde afstand van de tweeters geplaatst zijn vormen zij gezamenlijk een puntbron. Dit geld ook voor de lage tonen weergevers, deze zijn ook verticaal op de zelfde afstand van de tweeter geplaatst. Zo vormen de vijf weergevers aan de voorkant van de luidspreker een punt bron.
Het resultaat van een puntbron is onder anderen dat de ruimte waar de muziek opgenomen is heel realistisch weer gegeven wordt. Zowel de breedte maar vooral de hoogte van de ruimte (van de vloer tot aan het plafond) is hoorbaar.

 

“Cardioïde” opstelling van het bas systeem.
Door het plaatsen van de twee lage tonen weergevers aan de achterzijde van de luidspreker en door deze met een geringe fasedraaiing aan te sturen ontstaat een zogenaamd “cardioïde” afstralings effect.
Dit zorgt er voor dat het geluid voornamelijk naar de vorenzijde geplaatst wordt en in veel geringere mate naar achter, en dat heeft weer tot gevolg dat het gehele luidsprekerssysteem een hoorbaar lager en strakker bas geluid kan produceren.
Het resultaat is een dieper doorlopend laag en hogere geluidsdruk in de allerlaagste frequenties.

 

Juni 2022 - 4 - KAD

 

We starten de demoavond met een drumsolo door Goira, wat hierbij gelijk opvalt is een heerlijk ruimtelijke muziekweergave. De drums hebben kracht en de klappen op de basdrum zijn stevig en doortekenend.
De tikken op bekkens klinken realistisch helder.

 

Nu een rustiger track. Muse 2 the Pharaoh door Prince - hierbij wordt het slagwerk op een gepaste afstand van de luisterpositie neergezet, waarbij de stemmen samen met de toetsen een heerlijke atmosfeer creëren. De zang wordt realistisch in het midden van het geluidsbeeld neergezet.

 

Nameless door Dominique Fils-Aime - de verschillende zangstemmen liggen dicht bij elkaar en mengen perfect zonder een brij te worden. De mooi harmonische stem van Dominique staat mooi los en is ruimtelijk.

 

These Bones door The Fairfield Four - bij deze opname hoor je, met deze set, dat de vier mannen de volledige reikwijdte van hun stemmen gebruiken, gemakkelijk bewegend van diepe, rollende baslijnen naar de staccato bovenste toppen van het tenorbereik. Mooie volle heldere stemmen met een duidelijke plaatsing.

 

I Left My Haert in San Francisco door Count Basie - er is power, pit en de juiste hoeveelheid aan klankkleur van de koper-instrumenten, de bas klinkt vol, doortekend en met veel nuance en de piano heeft een mooie aanslag.

 

Paradis perdus door Christine and the Queens - met een natuurlijke charme zingt de Franse zangeres, eigenlijk heet ze Héloïse Letissier, met een hese stem, die heel mooi open en ruimtelijk klinkt.

 

La Sonnambula, Act 2 door Cecillia Bartoli en Juan Diego Florez - Cecillia staat één op één in de ruimte voor me te zingen, dit is echt genieten. De violen klinken vloeiend, vol en helder als glas.

 

Bach Concerto for 2 violins in D door Christian Ferras, gedirigeerd door Yehudi Menuhin – direct worden we gegerepen door de drie-dimensionale muziekbeleving. Van links naar rechts, van voor naar achteren en zelfs in de hoogte. Een stukje Klassiek waarbij we de ambiance van de concertzaal ervaren.

 

Aaron Copland, Fanfare For The Common Man – begint met krachtige, strakke, diepe paukenslagen welke heel mooi uitklinken. Gevolgd door de trompetten die levensecht klinken.

 

Here but I’m Gone van Vanessa Fernandez – de track begint met slagen op de snaredrum en met de toms hierbij hoor je prachtig het trillen van het vel en de warme, volle klank van het mee trillen van de ketel. De stem van Vanessa klinkt fantastisch, warm en uitgesproken. Het gitaarspel staat goed los van de zanglijn met een mooi helder geluid en veel detail.

 

Liberty door Anette Askvik - de stem van Anette klinkt mooi heldere en ruimtelijk. Het diepe laag rolt door de ruimte. De saxofoon klinkt heerlijk open, vol en warm.

 

Going Home door Leonard Cohen - hierbij wordt ik geraakt door de prachtige weergave van de lage, breekbare maar toch krachtige stem van de Leonard. De stemmen van de achtergrond zangeressen blijven los van elkaar te volgen.

 

Na al deze mooie muziek is het tijd voor een pauze, zodat we o.a. onze ervaringen met de prachtig klinkende set te kunnen bespreken.

 

Na de pauze laat Ernest nog meer mooie muziek horen, zoals:

 • Jean-Pierre door Marcus Miller
 • Grace door Jeff Buckley
 • Space Oddity door Davis Bowie
 • Flag door Xavier Rudd
 • Brush with the Blues door Jeff Beck
 • All Souls Night door Loreena McKennitt
 • Mad World door Mylene Farmer, Gary Jules

 

En als afsluiting van de demo, Hotel California van het album Eagles live.
De set slaagt erin om ons in het publiek op te nemen en ons te verwennen met een realistische live-beleving.

 

De twee concepten die Ernest in de luidsprekers gecombineerd heeft komen beide volledig tot zijn recht.
De afbeelding van de ambiance waar de muziek opgenomen is door de D’Appolito opstelling van de weergevers en het prachtige diepe laag door de “Cardioïde” opstelling van de bas luidsprekers aan de achterzijde van de luidsprekerbox.

 

Juni 2022 - 5 - KADJuni 2022 - 6 - KAD

De zeer geslaagde avond werd door Ralph afgesloten met een welverdiend presentje voor Ernest en Ian.

Verslag Frans Kregting
Foto’s Jan Pols